Znak KF: SQ5MRA
QTH lokator: KO02LG Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 401 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-03-2009, 13:01 Dostałem premię roczną. Kupię sobie radio... Radio KF: Icom IC E-91 Antena KF: Diamond SG7400
Taaak.
A teraz co to by miało być...
Musi to być multibander na wszystkie pasma HAM, UHF i VHF i z rozblokowanym CB ;
Musi mieć 100-200 W ;
Musi być możliwe do wykorzystania na bazie i w aucie ;
Musi mieć wbudowaną skrzynkę antenową ;
Musi mieć sterowanie z mikrofonu ;
Musi mieć zdejmowany panel przedni ;
Jeśli ktoś zna takie radio...
To proszę o wiadomość, dlaczego to musi być ICOM IC7000
I czy mi tej premii na toto wystarczy...
Luuuudzie, wyperswadujcie mi ten zakup, bo ja zwariowałem
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
nie zwariowałeś ale ten panel zdejmowany przedni to po co ci bo jak tak to tylko ICOM albo Yaesu ft-897 jest jeszcze ft-857 ale nie wiem czy posiadają zdejmowany panel poza tym ft-857 jest nie polecany
_________________ Alan 48+ Sirio Performer 5000
Alan 1001Z Sirio Titanium 1,2m
Alan 87 Antenka ASTATIC 1K
Baza Alan 87 Antena Proton PT99 Mic K-PO NM-452 zapas 2x Alan 38 i President Florida po zmroku na USB 26.795
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 28-03-2009, 22:27
Właśnie wczoraj gadałem z Venonem o tym radiu. Kiedyś też o nim czytałem. W sumie nie wiem co o nim sądzić... Zdania są mocno podzielone. Od bardzo pozytywnych, do wręcz mocno negatywnych.
Nawet biorąc pod uwagę to, że jak na radio do wszystkiego - nie może być we wszystkim dobre - to wygląda na to, że na paru pasmach jest nie najlepsze... Ale z drugiej strony czego się spodziewać od takiego małego radia.
Jak zwykle najpewniejszą rzeczą jest popytać kogoś kto pracował na tym sprzęcie i przy okazji na paru innych dla porównania [żeby nie było: mam to chwalę].
hmmm... sposoby sa dwa:
1: albo poszukac znajomych krótkofalowców, którzy posiadają w/w urzadzenia, usiąść, posłuchać, popracować z godzinkę czy dwie... wybrać i kupić.
2: albo pomijając powyższe kupić, następnie ocenić i wybrać z poniższego...
a: zostawić...
b: sprzedać i kupić nastepne.
btw. ja tam czekam na premię i kupuję ft857...
Ostatnio zmieniony przez Góral 01-04-2009, 07:32, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SQ6KBW
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 10-10-2009, 14:17
Radio KF: IC-706MKIIG , Wouxun KG-UVD1P Antena KF: AMPRO-80 i 20, NAGOYA MAG-79EL-3W
Ja jeszcze przed premią, ale nawet gdy ją dostanę, to raczej nie wystarczy na IC7000
A szkoda, bo wczoraj miałem okazję pooglądać ten sprzęt i zobaczyć, jak działa. Radio było zainstalowane w mobilu i chociaż w instalacji antenowej zastosowano półśrodki (antena dedykowana na 2m i 70 cm oraz Santiago 1200 do odbioru KF, ups) - jestem pod wrażeniem możliwości tego sprzętu. Menu nie jest zbyt skomplikowane i sądzę, że przeciętny radioamator dość szybko je rozgryzie. To, co najważniejsze jest dostępne bez głębszej ingerencji w podmenu.
Sporo sobie wczoraj posłuchałem. Na 2 metrach sporadyczne rozmowy, na 70 cm nic się nie działo. Największy chaos panował na 20 m., gdzie udało się odebrać stacje m.in. z Sumatry i Wysp Marshalla. Na 80-tce odbywały się zawody "Jarosławski Maraton" i słyszalne były stacje praktycznie z każdego okręgu w SP oraz kilka z Ukrainy. Jednym słowem - pełen wypas
No cóż, trzeba będzie zacisnąć pasa i zacząć oszczędzanie
Idą Święta, a za mną chodzą kolejne zakupy
ma plany na jakiegoś duobandera, mały kieruneczek do niego.
A ostatnio wpadł mi w oko vertical lemm'a AT-48... hmmm... 4 stówki to nie 1500 za cp6
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum