Propagacja wali ostatnio drzwiami i oknami Pochwalcie się swoimi łącznościami jakie udało się Wam nawiązać
Ja z racji tego, że "baza" w domu słyszy nie więcej niż zwykły ręczniak, skazany jestem tylko na przypadkowe momenty kiedy wyjazd autem zbiegnie się z nasileniem tego zjawiska. A i to tylko wtedy kiedy mam czas się zatrzymać, pokręcić gałami i posłuchać co eter niesie.
Więcej słucham niż się odzywam, peszy mnie jeszcze odezwanie się w moim kulejącym angielskim i raczej staram się wychwycić stacje nadające po polsku. Dotąd udało mi się złapać jakiegoś Turka, mieszkającego 150 kilometrów od Stambułu [nie pamiętam miejscowości] który znał na tyle nasz język, że spokojnie udawało się zrozumieć co mówił. Ostatnio doszła do tego Skandynawia, ale za diaska nie udało mi się zrozumieć skąd kolega nadaje O południu Europy nie wspominam, bo takie łączności to teraz banał.
A kojarzycie jakiegoś Fabia spod Neapolu, bo o ile zrozumiałem często gada z Polską?
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 17-05-2009, 22:10
Oj!!! Dzisiaj się działo
Na AT i EE taki tłok, że złapać kogoś to marzenie... U mnie na bocznych częstotliwościach: Londyn, Rzym, Neapol... Głowa boli :orany: Nawet jakąś Portugalię było słychać.
Wysłany: 03-06-2009, 22:07
Radio CB: Alan 87 Antena CB: 1/2 Akcesoria CB: kilka różnych
Witam wszystkich, to jest mój 1 post, także chciałem sie przywitać.
Odnośnie tematu - w mojej króciutkiej karierze miałem już okazje zrobić kilka dalszych łączności - najciekawszą jest łączność ze stacją z Doniecka na wschodniej Ukrainie, na częstotliwości na której najczęściej przesiaduje tj. 27.170 AM - czysty przypadek (łamany angielski/polski/ukraiński) - zaczęło się od zwykłej rozmowy z lokalną stacją na lokalne tematy, później coś z napływającym sygnałem "breko polonia ukraina prijom", po 2 min. wszyscy na kanale byli świadkiem jak wymieniłem sie info. typu operator name, QTH, etc. ze stacją "zenia donieck", niestety po kilku wywołaniach rozmówca "odpłynął" w szumach i skończyło sie na czystej satysfakcji, odległość zmierzona w google earth wynosiła ok. 1500 km, także na własnej skórze przekonałem się, że do tzw. "dx`ów" nie trzeba nawet radia wstęgowego, mimo, że taki posiadam. W chwili obecnej mam zaliczone kilka diwizjonów, aczkolwiek próbowałem niewiele razy, ale z każdym kolejnym wyłączałem radio z nowymi doświadczeniami.
na własnej skórze przekonałem się, że do tzw. "dx`ów" nie trzeba nawet radia wstęgowego, ... z każdym kolejnym wyłączałem radio z nowymi doświadczeniami.
I o to właśnie chodzi
A ja debiutuję z antenką w dziurze [wreszcie ], czas więc na dobre DX-y
Dzisiaj co prawda "w temacie propagacji" była tak masakra, że trudno było coś sensownego wyłowić do odsłuchania, o nadawaniu nie wspominając... jednak na localu udało mi się nawiązać klika ciekawych łączności. M.in. z wyżej piszącym i jego kolegą z Wrocławia, z Kazimierzem z Oławy [będąc na QTH Twardogóra i potem Międzybórz], oraz zupełnie przypadkowo z kolejnym naszym kolegą shrekolo z Kalisza, którego wyłowiłem na AM będąc pod Ostrowem. Odległości nie były porażające, ale zawsze to jakaś satysfakcja przy tylu zakłóceniach w eterze
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 20-11-2009, 03:57
Dzisiaj po południu, a raczej już wczoraj, udało się trafić na krótki okres dobrej propagacji. Z mobila w ruchu [odcinek Toruń-Grudziądz, Magnum S-9 + Gamma 90] na 27.565 USB z raportem u mnie r5 s7 i u korespondenta r5 choć bezesowo, ustrzeliłem 14EVT24 op. Janek z północy Francji.
Byłoby tego więcej. Ale na EE leciało słabiutko, choć dowołałem się do Londynu, jednak byłem tak mało czytelny, że nie bardzo mogliśmy się dogadać, a na AT był taki szał przekrzykiwań z siłą 9S, że dowołanie się do kogoś graniczyło z cudem. Szybko też propagacja zanikła i nie pozostało nic innego jak przywrócić radiu rolę antymiśka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum