Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 21-07-2009, 02:20
A to kilka zdjęć mojego "mobila w akcji"
Na zdjęciach widać, że kabel od anteny idzie po ramie do sakwy przedniej, gdzie schowane jest radio. W przyszłości muszę wykombinować uchwyt na kierownicę, bo co prawda aby pokręcić gałkami z góry nie ma problemu, to już sięgnięcie do przycisków na przedniej obudowie wymaga wyciągania radia na wierzch.
O dziwo antena mocowana z tyłu w warunkach propagacji nie ma aż tak wielkiego wpływu kierunkowego jakby się wydawało. W localu, w czasie jazdy jej wygięcie do tyłu pod wpływem wiatru i oporu chorągiewki oraz to, że sylwetka rowerzysty jednak przesłania trochę kierunek do przodu, też powoduje charakterystykę w miarę dookólną, jednak z delikatnym wskazaniem na 3/4 do przodu.
Ogólnie odbiór na tej antenie i ręczniaku jest mniej więcej porównywalny do odbioru jaki można uzyskać na popularnym sprzęcie samochodowym. Trochę gorzej jest z nadawaniem, co jednak kładę na karb słabszego niż w autach mikrofonu z zestawu słuchawkowego..
Baza z 20 km potrafi otworzyć automatycznego squelcha, a sygnał ode mnie do niej waha się w okolicach 2-3s przy 4 W mocy wychodzącej. Na 1 W sygnał bezesowy jednak modulacja bardzo czysta. Na 0,1 W można spokojnie pogadać z mijającymi nas samochodami.
Znak CB: 161 OLA
Wysłany: 30-09-2009, 22:23
Radio CB: Alan 28 / President Jackson / Alan 100 PLUS / Alan 42 Antena CB: President Texas / Sirio Boomerang 27W / Alan 9 PLUS + magnes z DV Akcesoria CB: Alan F36 / President CS-3 / (Densei EC-2018)
Post przeniesiony z innego wątku.
ya1 napisał/a:
Mobil-Zasada napisał/a:
dla szarego przechodnia może się wydawać idiotyczne
To wyobraź sobie, jak widzieli 1,5 metrowego drąga za moimi plecami Specjalnie tam powiesiłem chorągiewki, coby zmylić przeciwnika
Antenka niema oryginalnej główki i jest przymocowana wg. mojego patentu.Bacik wcale mi w tym miejscu nie przeszkadza jak coś. (wręcz jest to najwyższy punkt rowerku i pomyślałem że będzie najlepiej - bez anteny radio FM jest głuche, inaczej bym z nią nie jeździł )
Rowerem i tam jeżdżę tylko na działce, tj. po lesie itp. (w domu mam lepszy ) ale jeszcze się nikt nie pytał poco mi ten "drąg"
http://mobil.fotosik.pl/albumy/692754.html
Antena od CB będzie na środku bagażnika (już dorobiłem sobie blachę jako uchwyt) tylko że będę musiał naruszyć błotnik bo główka nie wlizie. W rezultacie antena od CB będzie miała czubek mniej więcej na tej samej wysokości do bat na lusterku.
I jak?
No i ogólnie do jutra bo późno jakoś się zrobiło...
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 30-09-2009, 22:51, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 30-09-2009, 22:43
Lusterko Ci się nie luzuje pod dodatkowym ciężarem? Córcia ma takie samo i kłopot.
Nie sądzę aby blacha byłą potrzebna. Tak mała ilość w niczym nie wpłynie na pracę anteny, a jako uchwyt doskonale spisuje się taki rynienkowy, lub na lusterko jakie ja zastosowałem. O dziwo orurowanie tworzące rower działa jako wystarczająca przeciwwaga. Polecam to rozwiązanie. Odpadnie też ingerencja w błotnik, ze względu na główkę, bo będzie z boku, lub z tyłu - w zależności w jakim miejscu założysz.
Wysłany: 01-10-2009, 12:53
Radio CB: Alan 28 / President Jackson / Alan 100 PLUS / Alan 42 Antena CB: President Texas / Sirio Boomerang 27W / Alan 9 PLUS + magnes z DV Akcesoria CB: Alan F36 / President CS-3 / (Densei EC-2018)
Nie ma problemu z luzowaniem lusterka. Kiedyś ja bata na nim nie było to pamiętam że się luzowało, a teraz nie. Ale na chama mocno skręcone... Tylko przy bujaniu bacika lekko lustro też się buja.
Uchwytu rynienkowego na przykład zakładać nie chcę gdyż nie chcę anteny na tylnym brzegu bagażnika tylko bliżej przodu a na boku też nie bo mam torby (sakwy czy jakoś tak...) gdzie wożę zakupy na przykład.
Wysłany: 01-10-2009, 15:13
Mobil-Zasada napisał/a:
nie chcę anteny na tylnym brzegu bagażnika tylko bliżej przodu
No i błąd... Pomyślałeś o wzajemnym oddziaływaniu Twojego ciała i anteny? W końcu jesteś w pewnym stopniu materiałem przewodzącym, a jak wiadomo antena nadawcza powinna być jak najdalej od czegoś takiego.
Powiem inaczej. Z moich obserwacji wynika rzecz następująca: radio lepiej nadawało na postoju, kiedy np. stałem przy kierownicy, niż wtedy kiedy siedziałem na siodełku. Wniosek nasuwa się sam...
Do tego względy praktyczne. Mocując bardziej z przodu, zajmujesz miejsce dla bagażu, który mógłby się na tym bagażniku znaleźć.
Popatrz na miejsce w którym ja mam antenę zamontowaną [zbliżenia na poprzedniej stronie]. Co prawda wydawałoby się, że całość powinna być dość kierunkowa, ale lekkie przechylenie anteny do tyłu niweluje tą przypadłość [wiązka z promiennika zawsze jest skierowana nie prostopadle do niego, ale pod pewnym kątem w górę]. Przynajmniej tak to wynika z moich doświadczeń z łącznościami na rowerze. Nie było o dziwo znaczącej różnicy w mocy sygnału z przodu i z tyłu [znaczącej powtarzam, bo jakaś tam była].
Wysłany: 01-10-2009, 16:49
Mówiąc bardziej na przedzie mam na myśli odrobinę... (patrz zdjęcie)
Na samej krawędzi nie dam bo jest ona wykorzystywana do czegoś innego. A z kolei na samym bagażniku nic nie przewożę bo mam torby a zresztą raczej nie jeżdżę sam a na drugim rowerze mam torbę z poziomą częścią na samym bagażniku więc jest ona razem większa od tego co na tym rowerze. (nie wiem czy rozumiesz, bo tak dziwnie mogłem napisać ) A antenkę planuję wozić odchyloną w tył o ząbek czy dwa (DV'ka)
Ostatnio zmieniony przez Mobil-Zasada 01-10-2009, 16:52, w całości zmieniany 2 razy
QTH lokator: KO00LA Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 160 Skąd: Tarnów
Wysłany: 01-10-2009, 21:32
Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060 Radio KF: brak Sprzęt PMR: brak
Czy ktoś testował PMR na rowerze? Oczywiście z zestawem słuchawkowym. Jak to się sprawdza?
Wysłany: 01-10-2009, 22:08
Oczywiście bez zestawu słuchawkowego
Napisałem co i jak odnośnie PMRów w odpowiednim temacie.
[ Dodano: 2009-10-05, 17:40 ]
Radia jeszcze nie mam. Ale antenę zakupiłem i zamontowałem. Alan 9 PLUS. Główka SIRTELa która jest montowana śrubą i nie między główką a błotnikiem jest jeszcze miejsce - nie musiałem go kroić .
Na razie może samo mocowanie...
A to już komplet:
Dla pewności masa doprowadzona to mocowania dynama. (którego zdjęcia zapomniałem zrobić)
Aktualnie wszystko zdjęte ponieważ oryginalny kabel to badziew i kupię 1.5 metra normalnego kabla z gęstym oplotem. Nie wiem czy to coś da w zasadzie... Ale wszędzie używam porządnych przewodów antenowych. A potem pomyślę gdzie upchać radio i najwyżej go skrócę....
Wysłany: 05-10-2009, 20:05
Ani chybi służbom specjalnym zabrakło paliwa do samochodów
Zastanawiam się czy mocowanie anteny nie dało się jednak odsunąć ten kawałek do tyłu, na te sprężyny? Te parę centymetrów, mogłoby jednak dobrze podziałać ze względu na wpływ pleców na antenę podczas jazdy.
Mocowanie śrubami jak najbardziej OK, ze względu na łatwość przywrócenia bagażnikowi pełnej funkcjonalności.
Ciekawe jaki SWR udało Ci się osiągnąć? Kiedy będziesz mógł, zbadaj to w dwóch pozycjach: ze swoją osobą na siodełku i jak najdalej od anteny [tego się trzymaj].
Wysłany: 05-10-2009, 20:31
Antena jeszcze nie była strojona tylko przekręcona na pokaz
Aktualnie jest zdemontowana i została sama blaszka. Muszę dokupić porządny kabel, wtyczkę najlepiej kątową i przejściówkę do ręczniaka. I samego ręczniaka (na przyszły rok)
W gniazdkach znajduje się "prund". Całę 6V od dynama. Miało to być zasilanie lamp w mojej przyczepie, ale jak się okazało w tej plątaninie kabli jedna chyba nie świeciła a i tak jeżdżę z nią powoli na tych cudnych polnych dróżkach.... Ale może kiedyś jakiś aku żelowy czy coś i porządny halogen na rowerze? hehe (żart, jak na razie przynajmniej)
Wysłany: 05-10-2009, 21:01
Aż taki nie jestem i to i owo wiem. Nie jedną antenę stroiłem (jeśli o tym mówisz) tak więc za tydzień pewnie i pójdzie miernik w dłoń. Ale jak będzie ochota bo to i plątanina kabli i porozkładać się trzeba z tym wszystkim a zimno się już robi... Zobaczymy.
A Ty drogi adminie w wolej chwili czy w weekend postaraj się podłączyć MIKa do ręczniaka. Bo pomysł na prawdę ciekawy, mieć np gruszkę ze wzmocnieniem i echem przy ręczniaku spacerując po polu
Ostatnio zmieniony przez Mobil-Zasada 05-10-2009, 21:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-10-2009, 21:26
No tak. Widziałem. Ja bardzo lubię używać CB i umiem, ale to coś to dla mnie czarna magia... :orany:
W każdym razie antenę mam, potrzebuję kabel i radio.
A mam też główkę DV zbędną i nie wykluczone że zrobię z niej użytek na drugim rowerze, gdyby np. ojciec jechał gdzieś a ja bym na bazie siedział. Ale nie przesadzajmy już... I tak dwa druty na jednym rowerze to spora przesada, a tu jeszcze jeden rower z anteną? ale kto wie
Ostatnio zmieniony przez Mobil-Zasada 05-10-2009, 21:27, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum