Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wouxun KG-UVD1P
Autor Wiadomość
Góral

Artykułów/Recenzji: 2
Wysłany: 10-12-2009, 17:41   

spróbuj podociskać te pokrętła. W żadnym z egzemplarzy, które miałem w ręku nie było żadnych przerw.
Nie wiem tez jaki jest problem z dopasowaniem baterii. w moim egzemplarzu jest tak jak na zdjęciu poniżej:

Sugeruje sprawdzić czy oba zatrzaski złapały.

SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 10-12-2009, 18:02   
   admin

Załapały. Boki się schodzą, jednak to wygląda tak, jakby pokrywa baterii była za krótka i stąd ta szczelina na górze.

Pokrętła dociskałem. Nie wiem z jaką siłą miałbym to zrobić, bo nic to nie dało.

SQ3RPG 

Znak KF: SQ3RPG
QTH lokator: JO81HU
Wysłany: 10-12-2009, 18:06   
   Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8
   Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m
   Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy

Jarek, bo Ty masz tą tańszą wersję :]

Góral

Artykułów/Recenzji: 2
Wysłany: 10-12-2009, 19:51   

a porób zdjęcia i podeślij.
Ja nawet teraz swojego nie mogę zobaczyć, bo go pożyczyłem kolejnemu narwańcowi... :]

SP3AYA 

Wysłany: 10-12-2009, 19:59   
   admin

Jak tylko dorwę gdzieś kabel do komputera to wstawię. Ew. nawet lepiej jutro, przy dobrym świetle pstryknę fotki w pracy.

BTW na Twoim zdjęciu jakby widać, że w górnej części szczelina pomiędzy body a aku się rozszerza.

Takie niedokładności mogłyby sugerować, że te dwie części są produkowane przez dwie niezależne fabryki.

Góral napisał/a:
-brak piktogramu wskazującego, które vfo odbiera, tzn. słuchając w trybie duo, nie wiesz które pasmo do ciebie mówi. Jakimś rozwiązaniem jest użycie przycisku TDR, które wyłącza pasmo "wtórne", czyli nie ustawione w tryb nadawania.

Jednak jest. Mała literka [S] na górze wyświetlacza. Zapala się "When vice frequency receives, the screen dispays "S"" Fakt, że do d... rozwiązanie.

SQ6KBW 

Znak KF: SQ6KBW
QTH lokator: JO80DT
Wysłany: 10-12-2009, 21:40   
   Radio KF: IC-706MKIIG , Wouxun KG-UVD1P
   Antena KF: AMPRO-80 i 20, NAGOYA MAG-79EL-3W

W moim egzemplarzu nie jest tak tragicznie. Prawdę mówiąc zacząłem go oglądać dokładniej dopiero po poście Ya1`a. Nie znalazłem jednak nic szczególnego, moje spasowanie bateria/obudowa wygląda tak:

Również pokrętła działają bez zarzutu i są dokładnie umocowane. Jedynie prawy zatrzask baterii (patrząc od czoła) jest luźniejszy. Ot, po prostu przesuwa się 1 mm góra-dół.

SP3AYA 

Wysłany: 10-12-2009, 21:45   
   admin

arek354, u mnie jak popatrzysz z tyłu, tak 3/4 z góry, to wydać metalowe wnętrze pod baterią. A pokrętła wyglądają jak niedociśnięte. Ale boję się użyć większej siły. W sumie to szpeci, a nie przeszkadza i będzie się zbierał brud.

SP3AYA 

Wysłany: 10-12-2009, 21:48   
   admin

Słuchajcie, nie chce mi się notować na kartce pytań pojawiających się na bieżąco przy czytaniu instrukcji i próbach obsługi.

Może będę tutaj w jednym poście edytował [nie będę pisał kolejnych jeden po drugim] po kolei to co do czego mam wątpliwości lub lub jest dla mnie niejasne. Tomek i inni zaawansowani posiadacze być może będą mogli co nieco podpowiedzieć.

Najprawdopodobniej na dużą część tych pytań sam znajdę odpowiedzi kiedy się pobawię więcej radiem, przeczytawszy instrukcję po raz drugi, lub chociażby kiedy będzie mi się chciało sięgnąć po słownik ;) Ale wszelka pomoc mile widziana.

Potem zbiorę to wszystko w bardziej dostępną formę i przeedytuję tak aby dało się to

No to zaczynamy:

1. Po kiego czorta jest mi potrzebny Speedy Re-start Transceiver?

2. Czas w którym następuje przerwa w skanowaniu, kiedy natrafi na sygnał przełamujący SQ, można regulować? Np. kilka sekund więcej czy mniej na nasłuchu i dalej?

EDIT Można na takiej zasadzie, że w menu Setting Scan Mode ustawiamy
TO - Skanowanie rusza po przerwie 5 sec.
CO - rusza w 3 sec. po zakończeniu sygnału.
SE - po natrafieniu na sygnał, skanowanie zatrzymuje się całkowicie.

3. Podczas takiej przerwy, nie da się "popchnąć" skanowania do przodu, aby szybciej przeskoczyło np. niepotrzebny szum zakłóceń? Wszystko co dotknę lub pokręcę kończy skanowanie.

EDIT Znalazłem. Da się. Klawiszami Up/Down przechodzimy kanał wyżej lub niżej i scan rusza dalej.

4. Z instrukcji, jak i z menu nie wynika aby radio miało auto squelcha?

5. Offset pod przemienniki ustawia się dla jednego lub drugiego VFO. Kiedy jednak zamienimy częstotliwości to odstęp wejścia/wyjścia na przemiennik nie "pójdzie" za pasmem, tylko pozostanie na VFO, niezależnie od częstotliwości.

6. Czym się różni Setting Battery Save Mode ON od OFF? Na razie nie zauważyłem widocznej różnicy w działaniu radia.

7. VOX za Chiny Ludowe nie chce działać. Niezależnie jaki poziom wybiorę.

8. BCL co oznacza? Że radio blokuje nadawanie kiedy kanał jest zajęty? Bo u mnie to nie działa.

PeterCrazy 

Znak KF: SQ5NWR
QTH lokator: KO02LJ
Wysłany: 10-12-2009, 23:26   
   Radio KF: jest
   Antena KF: jest
   Akcesoria KF:

ya1 napisał/a:

4. Z instrukcji, jak i z menu nie wynika aby radio miało auto squelcha?

A w jakim celu miałoby mieć AQSL ? Te radio ma tylko FM.

ya1 napisał/a:

5. Offset pod przemienniki ustawia się dla jednego lub drugiego VFO. Kiedy jednak zamienimy częstotliwości to odstęp wejścia/wyjścia na przemiennik nie "pójdzie" za pasmem, tylko pozostanie na VFO, niezależnie od częstotliwości.

I tak powinno być, ustawienia obu VFO dotyczą trybu Frequency, po zaprogramowaniu swoich własnych kanałów możesz przejść w tryb Name lub Channel i wtedy zastosowania będą miały parametry ustawione w konkretnych bankach pamięci.
Ostatnio zmieniony przez PeterCrazy 10-12-2009, 23:27, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Wysłany: 10-12-2009, 23:37   
   admin

PeterCrazy napisał/a:
A w jakim celu miałoby mieć AQSL ? Te radio ma tylko FM.

Pytałem, bo Icom IC-T8 to ma.

PeterCrazy napisał/a:
ustawienia obu VFO dotyczą trybu Frequency

Znowu porównuję to do Icoma, bo tam wszelkie ustawienia "wędrują" nie tylko wraz z zapisami w pamięci, ale wraz z poszczególnymi pasmami. Czyli niezależnie co mam w trybie VFO, step, offset itp. zmienią się wraz ze zmianą bandy. Nie ma szans, aby się pomylić. Dużo wygodniejsze rozwiązanie. W Wouxunie muszę pamiętać aby nie zamienić miejscami poszczególnych pasm. :/

PeterCrazy 

Znak KF: SQ5NWR
QTH lokator: KO02LJ
Wysłany: 11-12-2009, 09:27   
   Radio KF: jest
   Antena KF: jest
   Akcesoria KF:

To tak jak porównywanie różnych marek samochodów. Wouxun ma swoje plusy i minusy, z plusów należy się cieszyć do minusów trzeba się przyzwyczaić albo dołożyć minimum drugie tyle i kupić coś bardziej markowego co wcale nie musi się przełożyć na jakość urządzenia, a tylko np. na ergonomię użytkowania.

Adrian 

Wysłany: 11-12-2009, 11:44   

Zła ergonomia potrafi całkowicie zdyskwalifikować nawet najlepszy jakościowo produkt. Tyle w temacie porównawczym.

A Złe spasowanie elementów jest typowym objawem sporej ilości tanich wyrobów składanych przez małe żółte rączki. Tym bym się nie przejmował,jeśli nie jest to aż tak rażące aby przeszkadzało w użytkowaniu.

Defcio 

Znak KF: brak
QTH lokator: JO82BH
Wysłany: 11-12-2009, 12:08   

Radia Icom-a też są niedorobione i drogie bardzo, generalnie teraz radiostacje poszły bardzo w dół z jakością, za dobrze spasowane modele trzeba zapłacić 1500-2000zł (icom E92,alinco G7E czy stary już VX-7 który jest lepszy od VX-8). Dobrze wypadają jakościowo VX120 i VX170 Yaesu ale to ewnement bo już icom czy kenwood w tej cenie to tandeta jest.

SP3AYA 

Wysłany: 11-12-2009, 12:21   
   admin

Wyraźna szczelina z widoczną metalową częścią wewnątrz obudowy.

Pokrętła zbyt wysoko mimo, że byłoby jeszcze miejsce na większe ich wgłębienie. Nie wiem z jaką siłą trzeba by zadziałać aby bardziej się schowały.

Defcio 

Znak KF: brak
QTH lokator: JO82BH
Wysłany: 11-12-2009, 12:23   

Ja mam to samo z icomem V82 i F3 akumulator strasznie odstaje od obudowy radia.

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu