Znak KF: SQ6KBW
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 11-12-2009, 16:26
Radio KF: IC-706MKIIG , Wouxun KG-UVD1P Antena KF: AMPRO-80 i 20, NAGOYA MAG-79EL-3W
Jarku, próbowałeś może inną antenę (np. Nagoyę lub inną dedykowaną)?
Ja obecnie zastanawiam się nad kupnem dłuższego bata, ewentualnie anteny samochodowej na magnes i wystawienie jej za okno. Niestety, kable takich anten są zakończone albo wtykiem UC1, albo SMA męskim, stąd ostatnio moje poszukiwania takiej przejściówki:
Wysłany: 11-12-2009, 16:45
Radio KF: jest Antena KF: jest Akcesoria KF: są
Robi się offtopic, złączki są średnio dostępne, czasem się pojawiają na alledrogo. Lepiej już kupić przejściówkę sma male lub female w zależności od typu radia a z drugiej strony BNC. Teraz dwie opcje jeśli to antena mobilna dedykowana do tego radia to ucinamy UC1 i zakładamy tam wtyk BNC, a jeśli będzie używana jeszcze do innych radii to wtedy dokupić druga przejściówkę BNC-UC1
Znak KF: SQ6KBW
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 30-12-2009, 10:11
Radio KF: IC-706MKIIG , Wouxun KG-UVD1P Antena KF: AMPRO-80 i 20, NAGOYA MAG-79EL-3W
Odświeżę nieco temat. Słucham na Wouxunie już jakiś czas i nawet czasem zabieram go w drogę. Jak do tej pory nie zauważyłem żadnych wad. Radio odbiera normalnie, bateria trzyma dość długo. Bywa, że i dwa dni - przy wyłączeniu na noc Zaznaczam jednak, że na radiu tylko słucham, nie wiem więc, jak prądożerny jest ten sprzęt podczas nadawania.
No, jest maleńka wada. Odkleja mi się folia z wyświetlacza
Dla informacji: niemal bezustannie okupuję przemiennik SR6S na Wielkiej Sowie (145.7875 MHz) i dużo słucham.
Jestem posiadaczem Wouxun KG-UVD1P i mam następujące pytania.
1. jak otworzyć przemiennik aby nasłuchiwać rozmów ?
2. próbowałem połączyć sie z radiem służbowym icom ic-f12s i na kilku częstotliwościach [2m] złapałem odbiór lecz nie moglem nadawać (próbowałem ctcss / dcs lecz dalej odbiorca mnie nie słyszał)
Wysłany: 16-04-2010, 11:51
Radio KF: jest Antena KF: jest Akcesoria KF: są
Nie musisz otwierać przemiennika aby odbierać rozmowy. Musisz ustawić shift czyli przesunięcie między TX/RX zgodnie z tabelą przemienników odpowiednio 600 lub 7600.
Żeby znaleźć przyczynę nie komunikowania się z innym radiem trzeba znać ustawienia tamtego radia, bez tego to zwykłe gdybanie. Ja też mam "firmowego" F12s i okazało się że ktoś sprytnie zaprogramował je z CTCSS o nietypowej wartości i to zarówno na TX jak i na RX.
Bez kabla i softu nie byłem w stanie tego rozgryźć.
co do przemiennika, nasluchuje go od 3~4 dni i slychac co jakis czas tylko "pikanie" lecz brak jest jakichkolwiek rozmów.
a co do icoma to dlaczego lapalem go na kilku czestotliwosciach a nie tylko na jednej ?? moze ktos ma jakis pomysl jak je zmusic do dzialania razem ?
Prosiłbym na przyszłość, o większą dbałość przy pisaniu postów. Chodzi o duże litery, znaki przestankowe, ortografię i gramatykę. O poprawną składnię zdań.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 16-04-2010, 18:16, w całości zmieniany 1 raz
oiludi, dzisiaj mieliśmy mały spocik w Opolu i jak na ironie wszyscy mieliśmy Wouxuny , co do przemienników to tak jak pisze Jarek pewnie nikt nie rozmawiał bo jak słyszysz znamiennik to wszystko ok, co do Icoma to musisz wiedzieć na jakiej częstotliwości pracuje i czy nie ma zakodowanych CTCSS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum