Zjawiska opisujące działania anten są te same w pasmach KF i UKF. Jednak anteny pracujące w pasmach UKF konstrukcyjnie różnią się od większości anten KF, dlatego myślę, że należy im się oddzielny temat tego forum. Po lekturze postów z tego forum myślę, że większość z Was używa anten dookólnych z polaryzacją pionową i najczęściej fabrycznych. Jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu. W grupie nadawców są ludzie, którzy świetnie czują się w zagadnieniach elektroniki, ale są też tacy, którzy nie bardzo wiedzą jak to z tymi prądami jest, ale są świetnymi mechanikami. Ten dział jest troszkę dla nich. Budowa anten UKF to najczęściej rozwiazywanie wielu problemów mechanicznych. Szukcesem będzie, jeśli po dyskusji w tym dziale zaczniecie sami budować swoje anteny, które niewątpliwie będą tańsze od tych fabrycznych, a ich parametry czesto będą lepsze.
Zacznijmy więc. Na początek pytanie, czy są na forum osoby, które same budują swoje anteny i jakie są ich doświadczenia ?
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 10-10-2010, 15:42
jotbei napisał/a:
większość z Was używa anten dookólnych z polaryzacją pionową i najczęściej fabrycznych. Jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu.
Chyba w większości wypadków się nie mylisz.
jotbei napisał/a:
Szukcesem będzie, jeśli po dyskusji w tym dziale zaczniecie sami budować swoje anteny, które niewątpliwie będą tańsze od tych fabrycznych, a ich parametry czesto będą lepsze.
Co do anten KF, szczególnie tych drutowych to uważam, że grzechem byłoby zamawianie gotowca. Większość z nich to proste konstrukcje, gdzie zbudowanie ramion, nawet z trapami i baluna dopasowującego jest sprawą stosunkowo prostą. Z tego co widzę [no OK, zaczynam widzieć ] budowa wielu anten V/UKF mimo, że nieco odmienna powinna być równie prosta i ciekawa do wykonania i eksploatacji.
Myślę, że ta tematyka znajdzie tutaj grono wiernych czytelników
czy są na forum osoby, które same budują swoje anteny
Się będzie budować, materiał i dokumentacja już jest, jeszcze potrzebna odrobina wolnego czasu Ale póki co ciii..., jak już ją sklecę do kupy, to uchylę rąbka tajemnicy co to za cudo i jak się to cóś sprawuje
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 10-10-2010, 19:44
O ile na dachu domu mam gotowca z polskiej fabryki, o tyle w samochodzie postanowiłem wykorzystać moją pierwszą mobilową antenę od CB - hustler-ic100. Rozkręciłem, wywaliłem zwoje, podłączyłem gorącą żyłę do promiennika, oplot do masy i skróciłem promiennik do ok. 45cm. Badaliśmy z Jarkiem SWR na 144-146 i 430-440 - wszędzie wyszedł w normie (bez żadnego strojenia:) ). Cudo to to nie jest na pewno, ale jak dla mnie wystarczy. Antena za darmo, bo hustler dawno zamieniony na MLke.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum