Jak zlikwidować uciążliwe zakłócenia powodowane przez komputer Poziom zakłóceń dochodzi do 4-5 S w odbiorniku Alan 87 + konwerter W momencie wyłączenia kompa zakłócenia znikają prawie całkowicie S meter nie wychyla się zupełnie
Jeśli ktoś wie jak się zabezpieczyć przed powyższym to byłbym baedzo wdzięczny
SP9-5094_KA
Stanisław
Wysłany: 23-04-2011, 13:52
Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87 Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600 Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
rorbeck200748, w pierwszej kolejności sprawdź zasilacz w kompie i w razie potrzeby wymień, bo bo bardzo często to on właśnie powoduje zakłócenia. Nie wiem jakiego neta używasz, ale modemy potrafią też skutecznie "siać", dlatego sprawdź również tą opcję.
Zamiast sobie napisać co chciałem gdzieś indziej a potem wkleić i wysłać, to sobie pisałem aż mi czasu brakło co na niektórych portalach jest nagminnie praktykowane.
Co do kompa to jest zaplombowany Modem to LIVEBOXtp. Komp nie jest zupełnie nowy ale jary Dwurdzeniowy 2x2.5GHz, 3GB ramu jakie szybkie magistrale nie pamiętam.
Wpadłem na pomysł aby wyszukać gdzieś dosyć wielki pierścień ferrytowy i na nim nawinąć kilka zwojów kabla zasilającego. Z LIVEBOXem zrobić to samo. Jakie będą efekty?
Jeśli podczas pisania tekstu Cię wyloguje, wystarczy na stronie która o tym informuje zalogować się i dwa razy kliknąć przycisk cofnięcia do poprzedniej strony [lub klawisz Backspace na klawiaturze]. Wrócisz do edycji tekstu który pisałeś, do miejsca w którym skończyłeś.
P.S. Poprawiłem błędy.
[sp3aya]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 24-04-2011, 00:53, w całości zmieniany 2 razy
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 24-04-2011, 01:08
Jeśli to modem, to zakłócenia będą się zmieniać kiedy oddalasz go i zbliżasz do radia. Ze stacjonarnym [jak sądzę, bo nie piszesz że laptop] komputerem, byłoby ciężej
Ferryt nie musi być wielki. Może pomóc, ale raczej wątpię. Warto też mieć taki dławik na kablu zasilającym radio.
Tak sobie myślę... Komputer masz podłączony do prądu, do gniazdka z bolcem uziemienia? Albo jeśli tak, może obudowa jest źle uziemiona? Jeśli to zasilacz wewnętrzny, to wtedy na chłopski rozum, mogłyby być takie efekty.
Wysłany: 24-04-2011, 13:46
Radio CB: EuroCB Pro3900,Alan 87 Antena CB: Spectrum 1600,Futura 5/8,Almas 1/2,Santiago 600 Akcesoria CB: Astatic Silver Eagle, PAN DM-432MT Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
rorbeck200748 napisał/a:
Komp nie jest zupełnie nowy ale jary Dwurdzeniowy 2x2.5GHz, 3GB ramu
Te parametry nie mają raczej wpływu na zakłócenia, jedynym winowajcą może być zasilacz (wszak to impulsówka), więc jeśli wrzucono tam kiepskiej jakości chińszczyznę, to niestety będzie Cię czekała wymiana.
rorbeck200748 napisał/a:
Modem to LIVEBOXtp
A no właśnie, LIVEBOX tepsy jest znakomitym generatorem zakłóceń, jeśli znajduje się zbyt blisko radia. W drastycznych przypadkach pomaga dopiero wywalenie LIVEBOX'a do innego pomieszczenia.
rorbeck200748 napisał/a:
Wpadłem na pomysł aby wyszukać gdzieś dosyć wielki pierścień ferrytowy i na nim nawinąć kilka zwojów kabla zasilającego
To raczej niewiele pomoże, bo zakłócenia zasilacza nie wychodzą z kabla zasilającego, tylko raczej z przewodów wyjściowych. To sporo zabawy , bo musiał byś nawinąć feryty na wszystkie kable wychodzące z zasilacza (a trochę ich tam jest), tak jak jest to w przypadku zasilaczy do laptopów, x-boxów itp. Zauważ, że tam filtr jest założony nie na wejściu, a na wyjściu z zasilacza.
Dzisiaj przypadkowo w czasie restartu kompa zauważyłem że zakłócenia nie występują jak zasilacz pracuje tylko po załadowaniu się systemu więc podpowiedzi o zakłóceniach z zasilacza i Liveboxa który pracował cały czas niestety padły Pamiętam że kiedyś dawno temu miałem Atari i modem cyfrowy do radia i wszystko było blisko siebie i zakłóceń nie było a jak potem zastosowałem PCeta chyba o ile pamiętam 486 to zakłócenia występowały i nie było na nie rady Wniosek dla mnie taki że PCet sieje i szlus
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 25-04-2011, 08:32
Monitor? Ja kiedyś przy swoim zauważyłem prawidłowość, ze im więcej białego koloru na ekranie tym więcej śmieci słychać. A zwykle bios jest na czarnym tle, więc by się zgadzało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum