Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 22-06-2011, 00:13 Nowe/stare zasady identyfikacji radiostacji amatorskich.
15 czerwca 2011 r ukazało się Stanowisko Prezesa Urzedu Komunikacji Elektronicznej w sprawie identyfikacji radiostacji amatorskich i dysponowania znakami wywoławczymi.
W zasadzie niewiele się zmieniło. Pozostał bez mian sposób budowy znaku, podział na okręgi, możliwość otrzymania znaku kontestowego itp.
Do najważniejszych nowinek trzeba zaliczyć pojęcie: "znak wywoławczy dodatkowy", oraz przywrócenie znaków okolicznościowych wydawanych z okazji ważnych wydarzeń m.in. historycznych, kulturalnych i innych o szczególnym charakterze, który może być przyznany tylko na okres trwania obchodów tych wydarzeń.
Znaki dodatkowe mogą być przydzielane w celu przeprowadzenia eksperymentu technicznego, udziału w zawodach lub konkursach (znaki kontestowe) oraz w związku z wydarzeniami historycznymi, państwowymi, sportowymi, środowiskowymi i kulturalnymi (znaki okolicznościowe).
Znaki okolicznościowe i kontestowe używane na podstawie pozwolenia dodatkowego składają się z prefiksu HF, SN lub 3Z, cyfry 0÷9, oraz dowolnej długości sufiksu będącego kombinacja znaków pisarskich (cyfry i litery) z czego ostatni musi być litera. [moja uwaga: nie wyobrażam sobie, że ktoś przy zdrowych zmysłach przydzieli znak o DOWOLNEJ długości sufiksu - wygląda to na małe niedopatrzenie]
Znaki okolicznościowe i kontestowe przydzielane są osobie fizycznej lub prawnej, [...] w zakresie przydzielonego znaku wywoławczego, gdzie zmiana ta polega na zastąpieniu stałego znaku wywoławczego znakiem okolicznościowym przydzielonym na oznaczony okres do używania z okazji określonego wydarzenia. Konsekwencja przedmiotowej zmiany pozwolenia jest utrata na określony czas (wskazany w decyzji) znaku wywoławczego stałego. Tym samym podmiot uprawniony może używać w czasie obowiązywania zmienionego pozwolenia wyłącznie znaku okolicznościowego.
Ale...
Strona może również zwrócić się z wnioskiem o wydanie dodatkowego pozwolenia radiowego i przydzielenie w nim znaku okolicznościowego lub kontestowego. Pozwolenie dodatkowe umożliwia równoczesna prace ze znakiem wywoławczym podstawowym i przydzielonym znakiem dodatkowym (kontestowym lub okolicznościowym).
Czyli wynika z tego, że mogę wystąpić o znak kontestowy na czas trwania określonych zawodów, lub jako pozwolenie dodatkowe, na stałe [dokładniej na czas określony w pozwoleniu - [nie wiem?] 10/5 lat od wydania tego pozwolenie, czy do czasu wygaśnięcia pozwolenia "stałego"?] Podobnie z okolicznościowym.
Stanowisko Prezesa reguluje też sposób nadawania znaku dla radiostacji bezobsługowych indywidualnych i klubowych (przemienników analogowych lub cyfrowych i radiolatarni) składają się z prefiksu SR, cyfry 1÷9 (oznaczającej numer okręgu), sufiksu jednoliterowego, dwuliterowego lub trzyliterowego. W sufiksach znaków dla radiolatarni, jako pierwsze występują litery F, V, U, L, S, W, C, X, K określające pasmo amatorskie (zgodnie z międzynarodowym oznaczeniem pasm stosowanym w IARU). [Czy te litery w sufiksie obowiązywały wcześniej?]
Sprecyzowane zostały sprawy łamania znaków. Przy pracy zagranicą - bez zmian. W przypadku kraju niektóre zalecenia zostały doprecyzowane:
Podczas pracy radiostacji amatorskiej z miejsca innego niż lokalizacja określona w pozwoleniu zaleca się łamanie znaku przez litery „d”, „p”, „m”, „mm”, „am” lub cyfrę 1÷9,
przy pracy stacji zależnie od sytuacji:
/d - stacje prowadzące łączność w sytuacjach kryzysowych
(podczas ćwiczeń łączności kryzysowej),
/p - stacje przenośne małej mocy (noszone),
/m - w ruchu lądowym i z jednostek pływających po wodach terytorialnych RP,
/mm - z jednostek pływających po wodach międzynarodowych,
/am - ze statków powietrznych,
/1÷9 - podczas pracy z innego okręgu.
O sposobie łamania znaku decyduje operator stacji, kierując się powyższymi wskazaniami.
Czyli teraz już ostatecznie usankcjonowano łamanie /d, oraz jasno określono, że /p to stacje przenośne, [noszone], a nie np. przeniesione w inne miejsce niż określone w pozwoleniu, stacje pracujące na KF, niezależnie od źródła zasilania. "Przenośne", czyli jak dla mnie ręczniaki przenoszone w ręce. Pytanie czy za stacje przenośne małej mocy (noszone), ktoś nie uzna radia UKF dedykowanego do samochodu, które co wieczór wyciąga i przenosi do domu
Z powyższego wynika też, że nie ma obowiązku łamania się przez swój okręg, w przypadku pracy spoza swojego stałego QTH. Czyli jak pojadę sobie z radiem 100 km od domu, ale pozostanę w swoim okręgu, to nie. Ale jak mieszkam blisko granicy okręgów i po paruset metrach ją przekroczę to już się powinienem łamać.
Wszystko to co powyżej napisano to w zasadzie kosmetyka starych przepisów w porównaniu z największą nowinką:
Chodzi o prefiksy stacji indywidualnych [co do klubowych zmian nie ma].
Znaki przeznaczone dla radiostacji amatorskich indywidualnych i klubowych działających na podstawie pozwolenia radiowego kategorii 1 składają się z prefiksu SP lub SQ.
Znaki przeznaczone dla radiostacji amatorskich indywidualnych działających na podstawie pozwolenia radiowego kategorii 3 składają się z prefiksu SO cyfry 1÷9 oznaczającej numer okręgu wywoławczego oraz sufiksu będącego kombinacja liter od AAA do KZZ.
Wreszcie rozszerzono zakres przyznawanych prefiksów, o słabo wykorzystywany SO [dotąd tylko dla cudzoziemców - z powyższego wynika, bo słowa o tym nie ma - że zakres od LAA do ZZZ jest zarezerwowany dla nich].
Ciekaw jestem na jakich zasadach będą przyznawane znaki kontestowe/okolicznościowe - jako zamiennik dla stałego znaku, a na jakich - jako znaki dodatkowe, które będzie można używać równolegle ze starym.
W każdym razie osobiście uważam, że przytoczone tu Stanowisko..., stanowi dobry krok w uregulowaniu zasad panujących w przyznawaniu znaków. Zapraszam do dyskusji.
Znak KF: SQ6KBW
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 22-06-2011, 08:57 Re: Nowe/stare zasady identyfikacji radiostacji amatorskich. Radio KF: IC-706MKIIG , Wouxun KG-UVD1P Antena KF: AMPRO-80 i 20, NAGOYA MAG-79EL-3W
SP3AYA napisał/a:
Znaki okolicznościowe i kontestowe używane na podstawie pozwolenia dodatkowego składają się z prefiksu HF, SN lub 3Z, cyfry 0÷9, oraz dowolnej długości sufiksu będącego kombinacja znaków pisarskich (cyfry i litery) z czego ostatni musi być litera.
Trochę martwi mnie to, że w skład znaku okolicznościowego wchodzą cyfry tylko od 0 do 9. W ubiegłym roku myślałem o uruchomieniu stacji okolicznościowej z okazji 65 rocznicy powstania Zagłębia Wałbrzych i w planach miałem zastosowanie znaku SN65ZW. Oczywiście można zastosować taki myk, że znak wyglądałby tak: SN 6 5ZW, bo sufiks może być kombinacją cyfr i liter. Szóstka pasuje, bo to numer mojego okręgu, ale co za cztery lata, gdy klub będzie obchodził 70 rocznicę? Wyjazd pod Łódź?
Są to tylko teoretyczne rozważania, bo aktywacja znaku przerasta moje możliwości (brak czasu, anten itp.), ale co by było, gdyby?
Ostatnio zmieniony przez SQ6KBW 22-06-2011, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 22-06-2011, 11:18 Re: Nowe/stare zasady identyfikacji radiostacji amatorskich. Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
SP3AYA napisał/a:
Znaki okolicznościowe i kontestowe używane na podstawie pozwolenia dodatkowego...
Arku, to dotyczy tylko znaków wydanych w pozwoleniu dodatkowym (możliwość używania znaku okolicznościowego i stałego równocześnie). W przypadku znaku okolicznościowego zastępującego Twój stały znak na wskazany w pozwoleniu okres, ilość cyfr może być większa, tak, jak to było dotychczas. Przynajmniej ja tak to rozumuję
SP3AYA napisał/a:
Podczas pracy radiostacji amatorskiej z miejsca innego niż lokalizacja określona w pozwoleniu zaleca się łamanie znaku przez litery „d”, „p”, „m”, „mm”, „am” lub cyfrę 1÷9
Czyli nie wiele się zmieniło. Nadal "zaleca się", a więc nie ma obowiązku
Wysłany: 22-06-2011, 21:23
Arku, zasady przyznawania znaku okolicznościowego mówią tylko o literach prefiksu [HF, SN, 3Z], cyfry i dowolnej kombinacji cyfr i liter, z jedynym zastrzeżeniem, że ostatni znak musi być literą. Stąd możesz wystąpić o znak dajmy na to SN2011R, a cyfra po prefiksie nie musi oznaczać numeru okręgu. Czyli oczywiście znak SN65ZW jest jak najbardziej do przyjęcia. Podobnie jak za pięćdziesiąt lat będziesz mógł dalej występować pod SN115ZW
SQ3RPG napisał/a:
Czyli nie wiele się zmieniło. Nadal "zaleca się", a więc nie ma obowiązku
Mnie cieszy uściślenie łamania /p, które jest zgodne z moim punktem widzenia
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 22-06-2011, 21:55
No ok, a co jest ważniejsze.
Jedzie sobie ktoś samochodem, ale korzysta z zestawu "ręcznego". Czyli radio ręczne, akumulator od radia (ręczny), antena krótka.
/m czy /p w takim przypadku?
Analogiczna sytuacja do jazdy na rowerze z radiem przy pasku z oryginalnym akumulatorem i małą antenką.
Bardziej /p czy bardziej /m (wszak jazda na rowerze to ruch lądowy - drogowy)?
Wysłany: 22-06-2011, 23:09
Jak dla mnie, w obu przypadkach - /m
Radio nie jest przenoszone, a przewożone pojazdem/w pojeździe. Poruszasz się na kołach [ew. pływasz po wodach śródlądowych], więc łamiesz się przez mobil.
Znak KF: SQ6KBW
QTH lokator: JO80DT Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 116 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 23-06-2011, 10:09
Radio KF: IC-706MKIIG , Wouxun KG-UVD1P Antena KF: AMPRO-80 i 20, NAGOYA MAG-79EL-3W
Kilkakrotnie używałem ręczniaka w samochodzie i zawsze łamałem się /m. Na rower również czasem zabieram radio, ale jeszcze nie ryzykowałem jazdy jedną ręką (no cóż, ręczniak niewygodny). Gdy zsiadam z roweru w celu odbycia qso, jestem wtedy /p
PS. Ostatnio zastanawiam się nad kupnem mikrofonogłośnika do Wouxuna, bo po prostu taka forma jest wygodniejsza. Radio w plecaku, a w dłoni tylko mikrofon.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum