Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 29-04-2011, 11:37
Czy w 570 istnieje dostęp do jakiegoś ezoterycznego menu? W niektórych TRXach podobno można poustawiać kilka opcji. Mi się wydaję, że w porównaniu z Jarka TRXem, mój pokazuje około 2s mniej. Porównaliśmy to na jednym ze zlotów - ten sam korespondent na tej samej antenie wychodził u mnie wg s-meter'a trochę słabiej (w odsłuchu różnicy nie stwierdzono).
Znak KF: SP3UQE, Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 31 Skąd: Kalisz,
Wysłany: 08-05-2011, 19:15
Radio KF: Kenwood TS-570 Antena KF: Delta M0PLK, END FED 20m monopole
To mnie też prosze przyjmijcie do klubu.
Kilka tugodni temu kupiłem TS-570 na włoskim Ebay'u. Stan niemalże sklepowy - nawet małą ryskę trudno znaleźć.
Teraz czeka mnie antena.
Ostatnio zmieniony przez sp3uqe 08-05-2011, 19:15, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-05-2011, 15:51
Widziałęm je po prostu u Arka kiedy mierzyliśmy Jego antenę i od razu mi sie spodobało ( nawet żona mówi że jest takie "radiowe" a nie plastikowe ;-))Problemem było tylko znalezienie egzemplarza w dobrym stanie za rozsądne pieniądze. Niestety, ciągle nie mam anteny bo pani Prezes Spółdzielni mnoży problemy, powołując sie na jakieś przepisy których niestety albo nie potrafi zacytować albo mają zastosowanie do innych sytuacji - jak sie wkurze to wniosę pozew do Sądu, bo już mnie to męczy. Niech to w koncu ktoś rozstrzygnie.
Ale radio klasa - na razie tylko słuchałem na LongWire (zasialcz mam o wydajności 3A, więc nie ponadaję niestety z niego).
no i znalazłem program do projektowania i "wgrywania" do radia obwiedni filtrów korekcyjnych audio TX i RX. Jak wróce do Polski to się tym pobawię.
Pozdrawiam z Kuwejtu
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 09-05-2011, 19:20
Zaspokój moją ciekawość jaką wersję pięćset siedemdziesiątki posiadasz - D, DG, czy S-kę? To tak w kontekście dyskusji o numerach seryjnych która toczyła się na poprzedniej stronie.
sp3uqe napisał/a:
znalazłem program do projektowania i "wgrywania" do radia obwiedni filtrów korekcyjnych audio TX i RX.
Jeśli możesz, podziel się z nami tym programem. Myślę, że zainteresuje on wszystkich posiadaczy TS-570.
Wysłany: 09-05-2011, 19:51
570 D, czyli wersja "podstawowa".
Program do filtrów z załączeniu. Nie testowałem i nie biorę odpowiedzialności za niego. Od wirusów wolny (sprawdzone Microsoft ForeFront Security z dzisiejszymi bazami)
Wysłany: 13-05-2011, 11:25
I jeszcze jedno. TS-570 został w koncowej fazie produkcji nieco "udokonalony"- dodano kolejne filtry CW, etc - powstala wersja TS-570D(G)
Na jednej stronce znalazłem metodę sprawdzenia co mamy na stole
1) Push MENU key on front panel.
Find optional CW filter setting menu.
If there are more menu Nr. like NR1 LEVEL, over CW filter setting Nr. this set is G type.
If next to CW filter setting is 1st menu item, it is not G type.
2) In SSB mode, push BC key to turn on BC.
Then push and hold pushing BC key and if you hear beep, this set is G type.
If there is no beep it is not G type.
Ostatnio zmieniony przez sp3uqe 13-05-2011, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 17-07-2011, 10:03
Radio KF: Kenwood TS-570D / (VHF/UHF) Wouxun KG Antena KF: dipol lafayette uvs-200
Dla ewentualnych użytkowników Kenwooda TS-570 mała informacja jeśli oczywiście nie mają takiej wiedzy , gdy Twój transceiver sam włącza się razem z zasilaczem i resetują się wszelkie ustawienia nie panikuj zaopatrz się w baterię CR2032 śrubokręcik w łapkę i do dzieła http://translate.google.p...ery&sl=ru&tl=pl
proste i przyjemne
Dzięki Yarek za podpowiedź
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 26-07-2011, 16:06
A co ma split z nadawaniem z dwóch anten wspólnego?
Trzeba używać przycisku "ANT" - czyli wciskać "4".
To chyba jedyny sposób, zresztą wskazuje na to jego wytarcie, przez poprzednika, który posiadał mój egzemplarz.;)
Wysłany: 26-07-2011, 17:36
Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8 Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy
SQ3POS napisał/a:
A co ma split z nadawaniem z dwóch anten wspólnego?
Nie chodziło o nadawanie z dwóch anten, tylko o odbiór na jednej, a nadawanie na drugiej
Dokładnie Jurku robi się to tak, jak napisałeś, innej możliwości poza manualnym przełączaniem nie ma
Wysłany: 03-08-2011, 12:44
Wczoraj po krótkiej dyskusji z Arkiem doszedłem do wniosku, że wyjmę baterię i zresetuję swojego Kenwooda (łudząc się, że mój zaniżający s-meter znormalnieje). Wszystko poszło sprawnie, radio zresetowane... Poustawiałem w menu wszystko, żeby dojść do "normalności".
Efekt końcowy jest taki, że s-meter pokazuje jeszcze mniej niż przed resetem. Stacje, które słyszę bardzo dobrze (na ucho 56 57, na innych Kenwoodach pokazałoby coś na poziomie 58-59) u mnie pokazuje na 53... z pre-amp'em (bez pre-amp'a nie pokazuje nic!).
Jest to trochę upierdliwe, bo staram się raporty podawać wg wskazań. W tej sytuacji większość to 51, co jest nienormalne. Czy ktoś ma mądry pomysł/rozwiązanie tej dziwnej przypadłości?
Acha, po rozkręceniu radia moją uwagę zwróciło jeszcze jakby roztopienie jednego elementu, niestety aparat pożyczyłem i z wstawieniem fotki muszę się wstrzymać.
Edit: raporty z postu odczytane na paśmie 20m
Ostatnio zmieniony przez SQ3POS 03-08-2011, 12:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum