Wysłany: 09-12-2012, 20:45 stacja referencyjna GPS
Witam wszystkich Forumowiczów
Proszę o wyrozumiałość. Jestem geodetą i nie mam wiele wspólnego z tematyką forum.
Jednak dotarłem do momentu gdzie potrzebuję kilka podstawowych rad od Was.
Chodzi mi w szczególności o:
- dopuszczalną moc nadajnika i częstotliwość dopuszczoną przez UKE bez zezwoleń (rozporządzenie czytałem ale nie do końca rozumiem:)),
- rodzaj anteny UHF i sposób dobrania i montażu okablowania,
- podobnie dla anteny GPS
Celem zadania jest postawienie stacji transmitującej dane przez UHF w częstotliwościach, jak podaje instrukcja, 410-470 MHz o mocy (jakiej?) pozwalającej na wysłanie tych danych na odległość od 5 do 10 km w terenie niezurbanizowanym (czasami leśnym).
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 10-12-2012, 00:19
Zgodnie z tym dokumentem http://www.uke.gov.pl/_gA...n_radiowych.pdf nie posiadając pozwolenia radiowego, nie możesz pracować używając sygnału [jak się domyślam] cyfrowego. W zakresie pasma jaki podałeś, można posługiwać się urządzeniami PMR, ale wyłącznie analogowo, a do tego nie jest dozwolone przerabianie ich poprzez montaż innych anten niż zintegrowane.
Wymienione zaś w punkcie 6 urządzenia dysponują zbyt małą mocą, aby zasięg wynosił więcej niż kilkadziesiąt, kilkaset metrów.
Niestety jedynym legalnym wyjściem jest zdobycie/wykupienie pozwolenia radiowego na używanie profesjonalnych urządzeń radiowych zgodnie z tabelą przeznaczeń częstotliwości. Lub posługiwanie się urządzeniami radiowymi, które mają homologację i pozwolenie wydane na producenta. Niestety tutaj już Ci nie pomogę. Nie za bardzo wchodzi to w zakres moich krótkofalarskich zainteresowań. Najprościej zwrócić się z zapytaniem które tutaj zadałeś bezpośrednio do UKE. Mailowo, lub ponieważ jesteś ze Szczecina przejść się osobiście. Na "gębę" czasem łatwiej coś załatwić, czy uzyskać odpowiedź.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum