Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 06-04-2014, 21:00 Błąd w DQR_Log
SP3AYA napisał/a:
Z niewiadomych przyczyn zniknęły wszystkie moje QSO z SPDXC pomiędzy 12 a 14 UTC - w sumie 49. Do tego sporo było sytuacji kiedy to korespondent zwracał mi uwagę, że QSO już było, a nie była to pomyłka w zalogowaniu np. 40 m zamiast 20... Po prostu fizycznie nie miałem takiego znaku w logu. Czyli coś już musiało "znikać" wcześniej...
Wysłałem zapytanie do Marka SP7DQR z pytaniem co mogło być przyczyną takiego zachowania programu. Albo się coś spieprzyło, albo coś namieszałem
Ja też raz dostałem uwagę, (od Hiszpana jeśli dobrze pamiętam, na pewno miał trzyliterowy sufiks) że QSO w logu, chociaż nic ani podobnego, ani na innym paśmie w logu nie znalazłem. Być może coś jest na rzeczy. Przeprosiłem i zakręciłem gałą dalej.
Przeniosłem z działu klubowego do ogólnego. Być może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i wie gdzie tkwi błąd.
SP3AYA
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 07-04-2014, 14:58, w całości zmieniany 2 razy
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 07-04-2014, 08:39
Marek SP7DQR napisał/a:
Cześć.
Trudno powiedzieć, co było przyczyną. Miałem dotychczas kilka sygnałów o jakichś problemach, ale nigdy nie udało mi się ich odtworzyć u mnie.
W katalogu Backup_logs zapisywane jest również ostatnie 10 logów o nazwach temporary_1.dqr-temporary_9.dqr. Zobacz, co zawierają te pliki.
73, Marek
Problem z tym, że najwcześniejsze temporary są właśnie z godziny tego "nieszczęścia".
Wysłany: 09-04-2014, 16:31
Radio KF: Kenwood TS-570D / (VHF/UHF) Wouxun KG Antena KF: dipol lafayette uvs-200
U mnie też zdarzył się taki incydent , ale potem okazało się że źle zrozumiałem znak i błędnie zapisałem a tak na poważnie nigdy nie miałem takiej sytuacji że ktoś zwraca mi uwagę że qso było a ja nie mam takiego znaku ale będę uważał
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum