Znak KF: SQ3TGV
Wysłany: 06-05-2014, 19:17 APRS w Ostrowie
Hey,
Ostrów na mapce APRSowej wyglądał dosłownie pusto... Oprócz SP3QDU nikogo więcej nie było...
Patrząc na inne miasta: Leszno, Rawicz, Poznań itd. dodałem u nas takie miejsca jak:
-Przemiennik SR3O;
-Lotnisko Michałków (EPOM);
-Klub SP3POW zaznaczony jako szkoła
Zastanawiam się jeszcze nad szpitalem Również możemy oznaczać imprezy, spotkania czy w przypadku WASRu zagrożenia.
Jest jedno małe "ale" - żeby te punkty były widoczne jest potrzebny dostęp do internetu oraz komputer pracujący 24/h. Myślałem nad tym, żeby włączyć program na komputerze gdzie pracuję echolink.
Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba
Tak to teraz wygląda:
Wysłany: 06-05-2014, 19:44
Radio KF: Wouxun KG-UV2D Antena KF: Nagoya NA-771 2m/70cm
Przy nakładzie kosztów ok. 130-150 zł można wykonać coś takiego: link
Jeśli dałoby radę wykorzystać komputer echolinkowy - tym lepiej, jednak nie mam pojęcia jak by miała wyglądać instalacja na windowsie.
Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 1546 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 08-05-2014, 07:54
Jak zauważyliście, w Ostrowie bramkę prowadzi aktualnie SP3QDU. Nie wiem jak to wygląda obecnie, ale w przeszłości różnie to funkcjonowało. Trzeba by więc skonsultować czy zamierza to dalej prowadzić i w jaki sposób. Na naszym terenie powinien znajdować się JEDEN i tylko jeden tzw. iGate pomocniczy. Nie ma chyba sensu stawianie iGate podstawowego, ze względu na pobliskie stacje tego typu (Żerków, Żmigród)
APRS mógłby (a może nawet powinien) jak najbardziej "ziębić i grzać" wszystkich zainteresowanych działalnością w strukturach łączności kryzysowej.
Błażej - z tym naniesieniem na mapę niektórych obiektów to bardzo cenna inicjatywa. Warto to jeszcze uzupełnić, ale pamiętaj, aby nie przesadzić z nadmiarem informacji.
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 08-05-2014, 08:01, w całości zmieniany 2 razy
Znak KF: SQ3TGV
Wysłany: 08-05-2014, 14:54
Ok, dzięki za rady. Od dłuższego czasu obserwuję bramkę SP3QDU - zazwyczaj od rana do wieczora działa bez przerwy, zasięgiem pokrywa cały Ostrów (ostatnio objechałem cały Ostrów rowerem, plecak +5w z radia - ujdzie ).
Sławku - tak, pamiętam o tym - usunąłem lotnisko, za to dodałem szpital, który jednak jest bardzo ważny Dzisiaj spróbuje zainstalować samo APRS-IS w klubie. Oprócz zalet APRSu podczas pracy w sytuacjach kryzysowych, przydatny jest w terenie, a także może służyć do pomiaru propagacji
Znak KF: SP3UQE, Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 31 Skąd: Kalisz,
Wysłany: 18-08-2015, 13:21
Radio KF: Kenwood TS-570 Antena KF: Delta M0PLK, END FED 20m monopole
Błażej, u mnie na biurku leży uruchomiony i zaprogramowany dsDIGI/dsTNC wg SP9UOB. Trzeba tylko jakaś obudowę i zasilacz skołować. Jeśli jesteś zainteresowany daj znać - mogę podarować z przeznaczeniem na digi albo iGate.
Nie mam po prostu czasu dalej się tym zająć, a szkoda żeby toto leżało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum