Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Baofeng - problem z połączeniem z komputerem
Autor Wiadomość
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3982
Wysłany: 2015-09-12, 22:16   Baofeng - problem z połączeniem z komputerem
   admin


Mam mały problem z programowaniem jednego z Baofengów. Problemy były dwa, ale pierwszy rozwiązał się sam, dość przypadkowo. Był zresztą spowodowany moim gapiostwem.
Otóż radio na tabliczce znamionowej opisane jako Baofeng UV-5R (firmware BFP3-23). Niestety żaden z programów nie wykazywał chęci skomunikowania się z radiem. I to pomimo wgrywania po kolei wszystkich sterowników kabla jakie tylko znalazłem. Myślałem, że uszkodzony kabel, pożyczyłem drugi. Nic z tego...
Problem rozwiązał się przypadkowo, kiedy przez nieuwagę wybrałem w CHIRP-ie opcję Baofeng BF-F8HP. Zapomniałem, że radio Baofeng UV-5R mam w wersji 8 W, stąd pewnie jakieś zmiany w oprogramowaniu które nie pozwalają łączyć się jako standardowy UV-5R. W sumie jak teraz sobie przypominam, był chyba określony na etykiecie u sprzedawcy jako Baofeng UV-5R HD...

Niestety mam na stole drugie radio, tym razem Baofeng BF-E500S (firmware BFS297). No i tutaj kicha totalna "Radio did not respond". Nie pomaga wybieranie różnych typów radia w opcjach, dobieranie portów COM (w programie i w menedżerze urządzeń) itp, itd...

Podejrzewam, że jest i tutaj jakiś prosty myk, bo typowy Baofeng UV-5R z BFS297 przez CHIRP-a i inne programy jest czytany. Chyba że w Baofeng BF-E500S żółte rączki coś namieszały. Ale CHIRP ma ten typ w wykazie obsługiwanych, więc raczej robię coś źle. Co?
 
 
     
SQ3TGP 



Znak KF: SQ3TGP
QTH lokator: JO91AO
Dołączył: 03 Cze 2012
Posty: 27
Skąd: Masanów
Wysłany: 2015-09-16, 01:36   
   Radio KF: Kenwood TS-570DG, Yaesu VX-5, Baofeng UV-5R
   Antena KF: KDWZO, NR-770R, GPE-27


Sprawdź czy ten soft wykryje Ci radio http://kc9hi.dyndns.org/u...91_CHI(VB6).zip
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3982
Wysłany: 2015-09-17, 09:11   
   admin


VIP-a używałem jako pierwszego - w różnych wersjach. Brak połączenia.
 
 
     
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1160
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2015-09-17, 09:22   

Zabierz te patefony i okablowania do Niedźwiedzia. Wezmę swojego laptopa, będziemy próbować.
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3982
Wysłany: 2015-09-17, 09:28   
   admin


Już spakowane :)

EDIT

Długo... długo później... okazało się, że jednak radio normalnie można zaprogramować. Na oryginalnym kablu. Kable które wcześniej używałem były przerabiane [od Nokii], z wtyczkami które można kupić w handlu.

Prawdopodobnie przyczyną jest to, że ta wersja ma nieco głębiej osadzone gniazda, a samo wejście [zagłębienie pod klapką] jest chyba węższe. Któraś w wtyczek musiała nie zwierać jednego z pinów. I stąd cały problem.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Zasilacz do radia przerobiony z komputerowego.
Problemy z nadawaniem przy zestawie słuchawkowym i ręczniaku
Projekt Rozporządzenia dot. Radiokomunikacji Służby Amatorsk
Jaki mikrofon z echem i wzmocnieniem wybrać do Presidenta
Jak podłączyć radio do komputera?
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka