Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 06-07-2016, 22:22 AYA na wywczasach
Zapraszam wszystkich chętnych do testow radiowych znad jeziora Pile koło Bornego Sulinowa.
Zabrałem mnóstwo drutów, więc jestem uzbrojony antenowo chyba lepiej niż na jakimkolwiek wyjeździe klubowym.
Dipol na 80 m, FD3, 2x LW (33 i 17-18 m dlugości strojony obwodem LC, to 33 m chyba skrócę do 27, bo ma rezonanse nie tam gdzie trzeba), verticale zamiennie 4 rożnych długości na wędce z LC, vertical od SP5VR (kristick).
Radio tylko FT-817 i pewnie 2-3W z akumulatora (5 W daje tylko z zasilacza 13,8V), ale jakoś daje radę. Szczególnie jestem zaskoczony sprawnością FD3 na 7, 14 i 28 MHz. Jak nie ma tłoku dowołam się prawie zawsze. Dipol 3.5 MHz też w miarę sobie radzi, można od biedy pogadać z SP.
Wisi to wszystko pomiędzy drzewami, w totalnym lesie, więc aż dziwne jak pracuje...
Jestem radiowy wieczorami, a kiedy pada - niemal cały dzień.
Wysłany: 07-07-2016, 21:31
W lesie tylko co wysoko promieniuje.
Mam tego PDFa, ale dzięki za przypomnienie. Jutro pobawię się trochę z drutem do LW. Przytnę go do 27 m, ale zrobię kilka przedlużek z odczepami na różne rezonanse, aż do 54 m. Powinno starczyć przewodu.
Paweł, gadałem z Jurkiem na 3,5. Z tych jego "umownych" 500W zamykał mi skalę, ale u niego wychodziłem najsłabiej ze wszystkich polskich stacji. Zobaczymy jak bedzie na siódemce z innej anteny. A Daniel nie ma druta na 3,5? Bo wieczorem na 7 MHz słabo widzę...
Wysłany: 10-07-2016, 21:16
LW 27 metrów bardzo ładnie pracuje. Daje się sprowadzić do rezonansu i SWRu poniżej 1,7 wszędzie oprócz 1,8 i 14 MHz. Ta 14 trochę mnie dziwi bo teoretycznie powinien dać się tu zmusić do pracy. A nie chce pokazać nawet minimalnego minimum.
Przy okazji... ktoś wie z czego nadaje (i na czym słucha) SV2400A? Bo to, że ja na 7 i 18 MHz musiałem się nawołać z moich paru waciszów żeby go zrobić, to rozumiem (choć warunki były i inne stacje wpadały bez takich problemów). Ale na stacje które u mnie grzmiały też był głuchy.
Wysłany: 17-07-2016, 21:17
Jak było do przewidzenia verticale sprawują się doskonale na otwartej przestrzeni.
Ale ciekawostka... Nie udało mi się dwa razy postawić tej samej anteny, w tym samym miejscu, tak aby miała te same parametry pracy. Druga ciekawostka: zmiana konduktywności terenu na skutek długotrwałego deszczu zmienia "skuteczność" anteny. Dlaczego jednak na minus, a nie na plus? Dlatego że naturalnie podmokły teren przy jeziorze był w miarę nasycony solami mineralnymi, które deszczówka wypłukała?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum