Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 18-02-2019, 22:00 Radia samochodowe z APRS
Zdaje się, że nie ma zbyt dużego wyboru na rynku?
ICOM nic nie wypuścił.
Yaesu ma flagowego FTM-400 i FTM-350, oraz mniej znanego FTM-100.
Kenwood TM-D710 i starszego TM-D700.
Mniej więcej orientuję się jak się sprawują Kenwoody. Ciekaw jestem jednak wad i zalet, oraz wrażeń eksploatacyjnych tych dwóch pierwszych z wymienionych Yaesu.
Sławku, masz lub miałeś z nimi do czynienia. Zaspokoisz moją ciekawość?
Chętnie poczytam jeśli jest ktoś, kto miał do czynienia z produktami obu stajni i mógłby podzielić się wrażeniami "porównawczymi" z użytkowania tych TRX-ów. W szczególności właśnie związanymi z APRS-em. Choć oczywiście nie tylko.
Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 1546 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 20-02-2019, 19:46
Miałem FTM-350AE, a teraz mam FTM-400XDE.
350 sprawowała się poprawnie. Obsługa wydaje się dość podobna do wspomnianych przez Ciebie Kenwoodów (tych radii nie znam). Smart beaconing, jak pamiętam, działał poprawnie. Obsługa wg mnie dość komfortowa, a wiele funkcji dostępnych jest za pomocą przycisków mikrofonu. Przy próbie kupna 350. należy zwracać uwagę, czy dany egzemplarz posiada odbiornik GPS (podobno były wersje bez modułu) oraz firmware w wersji 1.6.
FTM-400XDE to inna bajka... Najpierw pojawiła się wersja FTM-400DE, która po poprawieniu GPS pojawiła się w wersji XDE. GPS jest czuły i szybko łapie fixa. Obsługa przez ekran dotykowy, co akurat mnie się podoba (mam też FT-991 ). Odbiornik GPS jest zintegrowany z panelem, mikrofon jest podłączany do jednostki centralnej. Natomiast w 350 mikrofon był podłączany do panelu, odbiornik GPS można było odłączyć od panelu i specjalnym przedłużaczem podłączyć w innym miejscu. O parametrach i możliwościach radii nie wspominam – są opisy w Internecie.
Prawdę powiedziawszy nie miałem jeszcze czasu dogłębnie poznać to radio.
FTM-400 w wersji XDE uważane jest przez wielu użytkowników za wzorowe, jeżeli chodzi o APRS...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum