Czy to faktycznie jest duobander?
Wg opakowania tak, ale nie potrafię ustawić żadnej częstotliwości 70cm, jedynie 2m.
W instrukcji nic nie znalazłem, co by pomogło rozwiązać problem.
Można wpisać z klawiatury oczywiście, ale nie przyjmuje wartości z zakresu 70cm (np 439.762 - tak jak na okładce instrukcji ). Po ostatniej cyfrze jest dźwięk błędu i wraca do poprzednio wpisanej częstotliwości.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 26-03-2019, 21:40
Żadna częstotliwość nie wchodzi?
Miałem kiedyś Wouxuna. Niestety nie pamiętam już jego obsługi.
Większość modeli powinna być do siebie podobna jeśli chodzi o manual.
Może Paweł SQ3POS coś pomoże?
Którym przyciskiem zmieniało się pasmo?
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 26-03-2019, 23:13
Nie znam tego modelu, na szybko sprawdziłem, że tak jak piszesz jest to radio na 2 pasma.
Jest kilka opcji, które przychodzą mi na myśl:
1. Być może jesteś w trybie zaprogramowanych "kanałów" (te mają swój numer lub nadaną nazwę) - wtedy z palca nie da się wpisać częstotliwości.
2. Częstotliwość, którą chcesz wprowadzić jest generalnie niezgodna z umownym krokiem na to pasmo, jednak powinno wskoczyć coś w jej pobliżu (kwestia ustawienia 'step' w radiu). Spróbuj 433,500MHz lub 433,550MHz to podstawowe częstotliwości amatorskie.
3. Jeśli te nie wskoczą to widzę jeszcze jedną realną opcję - ktoś programowo zablokował zakres częstotliwości w radiu - jest to teoretycznie możliwe, choć sens tego żaden.
Oprócz tego jest przycisk BAND, jak się domyślam do zmiany pasma - wtedy powinno coś wskoczyć, jednak ten nie zadziała jeśli w grę wchodzi opcja 1.
Wrzuć jakoś zdjęcie włączonego radia (tego co na wyświetlaczu) - wtedy powinno się nieco rozjaśnić.
1. Kanały raczej nie, bo w obu liniach mogę wpisywać częstotliwości.
2. Step już sprawdzałem, to nie to.
3. Nie wiem jak sprawdzić czy jest zablokowane.
4. Nad klawiaturą są 2 przyciski: A/B i TDR
Tylko tak przykładowo wklepałem akurat te. 146.000 też działa.
Problemem są tylko 70cm
Nie mam jak podłączyć do komputera, ale szczerze wątpię żeby 70m było zablokowane. Bardziej się spodziewam, że w menu coś jest źle ustawione, ale nie ogarniam tego, dlatego pytam.
Wysłany: 27-03-2019, 01:21
Spróbuj zrobić całkowity reset radia.
MENU + klawisze 2 i 3.
MENU
Klawisze góra/dół - znajdź ALL.
MENU zatwierdź.
Nie mając radia w ręce trudno cokolwiek doradzić.
Mnie zastanawia, dlaczego na wszystkich ilustracjach, na wyświetlaczu na A i B jest to samo pasmo?
EDIT
A nie... na aliexpress są dwa pasma.
W sklepie kupowałeś czy raczej używkę?
Nawet jeśli nie, to podejdź do któregoś. W Warszawie masz gdzie. Chłopaki na serwisie pomogą, a przynajmniej wyjaśnią, jeśli się nie da i będziesz miał jasność.
Wysłany: 27-03-2019, 02:22
No tak... Trzeba było uważniej patrzeć na to co google podpowiada.
Wygląda na to, że były wersje:
- UV899 dwupasmowe, oznaczenie typu nad wyświetlaczem, przycisk BAND;
- 889 takie jak na poprzednim zdjęciu 889(UV) dwupasmowe, oznaczenie typu nad wyświetlaczem, przycisk BAND;
- 889 takie jak Twoje, jednopasmowe, oznaczenie typu pod wyświetlaczem, przycisk A/B;.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum