Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wouxun KG-889
Autor Wiadomość
stoickov 



Dołączył: 26 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2019, 14:02   Wouxun KG-889

Czy to faktycznie jest duobander?
Wg opakowania tak, ale nie potrafię ustawić żadnej częstotliwości 70cm, jedynie 2m.
W instrukcji nic nie znalazłem, co by pomogło rozwiązać problem.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6114
Wysłany: 26-03-2019, 21:10   
   admin


Z klawiatury nie można wpisać częstotliwości?
 
 
 
stoickov 



Dołączył: 26 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2019, 21:28   

Można wpisać z klawiatury oczywiście, ale nie przyjmuje wartości z zakresu 70cm (np 439.762 - tak jak na okładce instrukcji :) ). Po ostatniej cyfrze jest dźwięk błędu i wraca do poprzednio wpisanej częstotliwości.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6114
Wysłany: 26-03-2019, 21:40   
   admin


Żadna częstotliwość nie wchodzi?
Miałem kiedyś Wouxuna. Niestety nie pamiętam już jego obsługi.
Większość modeli powinna być do siebie podobna jeśli chodzi o manual.
Może Paweł SQ3POS coś pomoże?
Którym przyciskiem zmieniało się pasmo?
 
 
 
stoickov 



Dołączył: 26 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2019, 21:53   

Wchodzą tylko częstotliwości 2m.
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1777
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 26-03-2019, 23:13   

Nie znam tego modelu, na szybko sprawdziłem, że tak jak piszesz jest to radio na 2 pasma.

Jest kilka opcji, które przychodzą mi na myśl:
1. Być może jesteś w trybie zaprogramowanych "kanałów" (te mają swój numer lub nadaną nazwę) - wtedy z palca nie da się wpisać częstotliwości.

2. Częstotliwość, którą chcesz wprowadzić jest generalnie niezgodna z umownym krokiem na to pasmo, jednak powinno wskoczyć coś w jej pobliżu (kwestia ustawienia 'step' w radiu). Spróbuj 433,500MHz lub 433,550MHz to podstawowe częstotliwości amatorskie.

3. Jeśli te nie wskoczą to widzę jeszcze jedną realną opcję - ktoś programowo zablokował zakres częstotliwości w radiu - jest to teoretycznie możliwe, choć sens tego żaden.

Oprócz tego jest przycisk BAND, jak się domyślam do zmiany pasma - wtedy powinno coś wskoczyć, jednak ten nie zadziała jeśli w grę wchodzi opcja 1. ;)

Wrzuć jakoś zdjęcie włączonego radia (tego co na wyświetlaczu) - wtedy powinno się nieco rozjaśnić.
 
 
stoickov 



Dołączył: 26 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2019, 00:30   

Na wyświelaczu pustawo:


1. Kanały raczej nie, bo w obu liniach mogę wpisywać częstotliwości.
2. Step już sprawdzałem, to nie to.
3. Nie wiem jak sprawdzić czy jest zablokowane.
4. Nad klawiaturą są 2 przyciski: A/B i TDR
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6114
Wysłany: 27-03-2019, 01:07   
   admin


To nie są częstotliwości amatorskie pasma 2 m (158.100 MHz to pozwolenie z Avanti. 158.250 MHz to chyba paralotniarze? )

Wchodzi coś z zakresu 144.000 do 146.000?


Najprawdopodobniej jest tak jak Paweł pisze w pkt. 3.

Próbowałeś sprawdzić przez programowanie z komputera? Choćby z programu CHIRP.
 
 
 
stoickov 



Dołączył: 26 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2019, 01:12   

Tylko tak przykładowo wklepałem akurat te. 146.000 też działa.
Problemem są tylko 70cm

Nie mam jak podłączyć do komputera, ale szczerze wątpię żeby 70m było zablokowane. Bardziej się spodziewam, że w menu coś jest źle ustawione, ale nie ogarniam tego, dlatego pytam.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6114
Wysłany: 27-03-2019, 01:21   
   admin


Spróbuj zrobić całkowity reset radia.
MENU + klawisze 2 i 3.
MENU
Klawisze góra/dół - znajdź ALL.
MENU zatwierdź.

Nie mając radia w ręce trudno cokolwiek doradzić.
Mnie zastanawia, dlaczego na wszystkich ilustracjach, na wyświetlaczu na A i B jest to samo pasmo?

EDIT

A nie... na aliexpress są dwa pasma.


W sklepie kupowałeś czy raczej używkę?
Nawet jeśli nie, to podejdź do któregoś. W Warszawie masz gdzie. Chłopaki na serwisie pomogą, a przynajmniej wyjaśnią, jeśli się nie da i będziesz miał jasność.
 
 
 
stoickov 



Dołączył: 26 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2019, 01:34   

Na okładce instrukcji jest fotka z dwiema różnymi częstotliwościami (zakresami).

Po resecie bez zmian. Oprócz tego że po chińsku mówi :)

Kupione nowe w Słowenii.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6114
Wysłany: 27-03-2019, 01:37   
   admin


Poszperałem jeszcze i już chyba znam odpowiedź.

Są dwa, niemal identyczne radia.

Wouxun KG-889 - jednopasmowe.
Wouxun KG-899 - dwupasmowe.



W każdym razie przejdź się do fachowców. Być może to tylko kwestia softu.

Możesz jeszcze zapytać Czarka SP7UKL z Łodzi.
http://hamradioshop.pl/
On siedzi w chińszczyźnie.
 
 
 
stoickov 



Dołączył: 26 Mar 2019
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2019, 01:48   

Moje nie ma w nazwie UV (i przycisku BAND)

Ostatnio zmieniony przez stoickov 27-03-2019, 01:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6114
Wysłany: 27-03-2019, 02:22   
   admin


No tak... Trzeba było uważniej patrzeć na to co google podpowiada.
Wygląda na to, że były wersje:
- UV899 dwupasmowe, oznaczenie typu nad wyświetlaczem, przycisk BAND;
- 889 takie jak na poprzednim zdjęciu 889(UV) dwupasmowe, oznaczenie typu nad wyświetlaczem, przycisk BAND;
- 889 takie jak Twoje, jednopasmowe, oznaczenie typu pod wyświetlaczem, przycisk A/B;.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



statystyka