Mam pytanie. Co się stanie jeżeli zacznę nadawać na takiej antenia jak na obrazku?
Na stronie https://www.ercomer.pl/pl...yBand-SE900/220 jest podane że Max. moc nadawania : 200 W
Ale to jest antena do odbioru przeznaczona do skanerów szerokopasmowych. czy można ją stosować też do nadawania?
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 19-05-2019, 12:56
Teoretycznie możesz nadawać, w praktyce wypadałoby sprawdzić analizatorem, bo średnio wierzę, żeby w całym zakresie miała bezpieczny SWR. Do nadawania najlepiej mieć antenę przeznaczoną na konkretne pasmo. Większa pewność co do bezpieczeństwa i na pewno lepszy zysk.
No dobrze. Mam SWR miarkę która mierzy do 500 mhz. Zakładając że SWR będzie dobry w tych częstotliwościach na jakich mi zależy. Mogę wtedy nadawać z takiej anteny nie bojąc się że coś się stanie mojemu radiu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum