Takie na jakie cię stać. Więcej zależy od anten. Jak będziesz miał tylko dipol czy coś taiego zamiast porządnych anten kierunkowych na maszcie, to ci nawet najbardziej wypasione radio nie pomoże.
Jeśli miałbym szukać kolejnego radia dla siebie, to mając określony limit gotówkowy wybrałbym takie które w podstawowej konfiguracji jest tańsze, ale ma komplet filtrów w sobie. filtry nie są tanie, a w znaczący sposób poprawiają jakość odbioru. Z drugiej strony droższe radio ma większy potencjał, a na dodatkowe wyposażenie zawsze można co miesiąc trochę odkładać. A z trzeciej strony rzeczywiście jest dużo dobrych opinii o radiach typu SDR.
Powtarzam jednak to co napisałem wcześniej: lepiej zainwestować najpierw w dobre anteny, a dopiero potem w lepsze radio.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 21-05-2019, 00:41
Przeczytałem chyba wszystko co mogłem odnaleść na temat radii polecanych w różnych wątkach tutaj na forum i w innych miejscach w internecie. Chętnie bym kupił radioSDR, ale na razie nie chcę inwestować w hobby zbyt wiele kasy. Szukałem więc takiego które ma najwięcej pochlebnych opinii. No i wybrałem:
portos napisał/a:
Takie na jakie cię stać
ale też takie jakie rokuje nadzieje na zadowolenie z długiego użytkowania. Kolega przywozi mi z Niemiec Kenwod TS-850
Podobno ostatnia seria produkcyjna więc pozbawiona usterek z tych pierwszych i ma 2 filtry CW i SSB. Wiem że do tego radia wchodzą 4 filtry. Mogą być szersze lub węższe. Czy warto inwestować w te dodatkowe? Są dostępne na giełdzie. Będzie lepszy odbior i nadawanie?
Na razie nie jestem zainteresowany ale z ciekawości podłaczę się do tematu. Chyba najpopularniejszym radiem SDR, z tych bardziej dostępnych, jest ICOM 7300. Zarówno na ebayu jak i na allegro oraz typowych giełdach krótkofalarskich ceny są dość wyrównane i niezbyt odbiegają od sklepowych. Czy to świadczy o jakości radia i ma potwierdzenie w opiniach użytkowników?
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 21-05-2019, 21:50
ICOM IC-7300 generalnie jest bardzo chwalony. Często zabierany na wyprawy DX-owe. We wszelakich testach też zajmuje wysokie lokaty. Rozmawiałem o tym radiu z kilkoma krótkofalowcami, którzy są dla mnie guru jeśli chodzi o sprzęt i operatorkę. Nie spotkałem się z negatywną opinią.
duderyk napisał/a:
Kolega przywozi mi z Niemiec Kenwod TS-850
No to witamy w klubie użytkowników Jeśli radio sprawne, to na 100% nie będziesz żałował zakupu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum