Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Yaesu FT3 DE
Autor Wiadomość
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4417
Wysłany: 2019-08-14, 23:32   Yaesu FT3 DE
   admin


Widzę, że nowy Yaesu FT3 DE ma już polską premierę za sobą, a pierwsi użytkownicy są wśród nas. Pewnie niedługo otrzymamy pierwsze relacje i wrażenia z użytkowania tego ręczniaka ;)

https://www.yaesu.com/ind...65&isArchived=0

Mnie zaskakuje stosunkowo niewysoka cena jak za taki produkt, w porównaniu z niedawnymi nowościami Kenwooda.

FT3DR_thumb.jpg
Plik ściągnięto 409 raz(y) 26,7 KB

 
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1161
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-15, 16:05   
   mod


:)
Radio jeszcze ciepłe, więc tylko pierwsze wrażenia... O parametrach nie ma co pisać, są w sieci. Jest bezpośrednim następcą FT-2D
1. W porównaniu z poprzednikiem radio ma troszkę mniejszą wysokość, ale dobrze leży w dłoni. Akumulator ten sam co FT2D i VX-8D 2200mAh. Akcesoria w zasadzie te same co dla poprzednika.
2. Wyświetlacz - 320x240px TFT LCD, kolorowy, przez co bardziej czytelny. Bardzo szeroki kąt widzenia i zaskakująco czytelny w pełnym słońcu - prawdopodobnie padające światło odbija się wewnątrz i stąd ten efekt. Takie coś wykorzystywano w turystycznych odbiornikach GPS Garmin.
3. Podobnie jak w poprzedniku, wszystkie przyciski są po lewej stronie, jednak tutaj zostały dość mocno wyprofilowane, przez co nie ma wątpliwości co naciskamy.
4. Wbudowany moduł Bluetooth (nie jako opcja) – nie testowałem.
5. Karta SD służy nie tylko do backupu radia jak w poprzedniku, ale możemy na niej nagrywać nasze łączności i to w różnych konfiguracjach: A, B, A+B, z mikrofonem lub bez. Ciekawe jak się sprawdzi w SSTV :D
6. Wbudowany VOX …jak to VOX - działa :oczami:
7. APRS – już w FT-2D był znakomity, bardzo dobrze oceniany przez użytkowników systemu, ale tutaj mamy nowy odbiornik GPS. W mieszkaniu, na kanapie w odległości 2 – 3 metry od okna, łapie w fixa w kilka sekund. Wysyłanie i odbieranie pakietów możliwe z prędkością1200bps lub 9600bps.
8. Dzisiaj słuchałem łączności ARISS korzystając z fabrycznej anteny – szło dobrze, ale to nie jest jakiś miarodajny test. Słuchając na przemiennikach stwierdzam, ze audio jest jak najbardziej poprawne, brzmienie bardzo naturalne, podobnie jak w innych ręczniakach Yaesu, które posiadałem.
9. Nie wiem dlaczego na aprs.fi jest rozpoznawany jako „Unknown: Other Mic-E”…
10. Nie wiem dlaczego nie dekoduje własnych pakietów retransmitowanych przez digi (SR3NOW). Wydaje mi się, że moje pakiety są retransmitowane przez digi (słyszę je) i widać że są przesyłane na aprs.fi …
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 2019-08-15, 16:10, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
SQ3WUC 


Znak KF: SQ3WUC
QTH lokator: JO91AR
Dołączył: 30 Kwi 2019
Posty: 38
Skąd: Kalisz

Wysłany: 2019-08-15, 19:09   

Duży plus to kompatybilność akcesoriów z poprzednim modelem :) , a cena - jak zastanawiałem się nad FT2D była podobna jak teraz FT3D, przy czym widząc że nowy model nadchodzi dało się negocjować u sprzedawców.
Sławku napisz czy da się go obsługiwać jedna ręką, bo w 2D mimo długich palców jest to trudne, by przy pewnym trzymaniu obsługiwać jednocześnie dotyk i pokrętła bez zmiany chwytu radia. A może zmienili go na tyle, że nie jest konieczne używanie pokrętła do poruszania się po długiej liście ustawień np w APRS.
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1161
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-16, 22:12   
   mod


Już wiem dlaczego nie dekodował własnych pakietów - trzeba zmienić ustawienia APRS POPUP, na domyślnych jest tak jak pisałem powyżej...
Obsługa jedną ręką: obsługa setupu dostępnego przez dłuższe naciśniecie DISP jest dość trudna, tak jak piszesz. Inna sprawa że w setupie podczas bieżącej pracy miesza się sporadycznie. Bardziej potrzebny jest komfort obsługi funkcji radia - klawisz F[MW]. I tutaj w zasadzie nie ma większego problemu z obsługa jedną ręką. Pomimo dość małych tych wyświetlanych przycisków, trafia się w nie zaskakująco precyzyjnie. Według mnie komfort obsługi powyższych jest może nieco lepszy niż w FT2D, ponieważ FT3D jest nieco niższe, i przynajmniej w moich łapkach takie jest wrażenie...
 
     
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-08-26, 01:30   

Podoba mi sie to radio. Zarówno pod względem wyglądu jak i tego co czytałem o nim w necie. Znalazłem też to co napisal SQ3OOK na innym forum. Fajne uzupełnienie podanych tu informacje.
Jak się nim posługuje w trybie fusion? Zacząłem interesować się tym tematem jak posluchałem jaki ruch tam panuje w porównaniu z tym co się dzieje lokalnie na FM.
A pytanie mam jeszcze czy jakieś radio odbiera wszystkie tryby cyfrowe amatorskie? Czy tylko Yaesu swoje, Kenwood, swoje Hytera swoje?
Ostatnio zmieniony przez duderyk 2019-08-26, 01:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4417
Wysłany: 2019-08-26, 01:37   
   admin


duderyk napisał/a:
Znalazłem też to co napisal SQ3OOK na innym forum

Właśnie czytam. I jak zwykle dwa posty merytoryczne i strona bicia piany...

Przy okazji Sławku widzę, że możesz uzupełnić i rozbudować swój post. Wyjdzie z tego małe kompendium wiedzy o tym radiu, dla zainteresowanych - obecnych i przyszłych użytkowników.
 
 
     
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-08-26, 01:43   

Dlatego jak mam jakieś pytania to szukam odpowiedzi na takich stronach jak ta lub na anglojęzycznych. Łatwiej wyszukac informacje i jak się odezwę to nie trafiam na frustratów.
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1161
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-27, 22:48   
   mod


duderyk napisał/a:
Jak się nim posługuje w trybie fusion? A pytanie mam jeszcze czy jakieś radio odbiera wszystkie tryby cyfrowe amatorskie? Czy tylko Yaesu swoje, Kenwood, swoje Hytera swoje?

1. Tak jak w poprzedniku, czyli FT-2D albo FTM-400. Nie wiem czy słuchałeś kiedyś łączności w trybie C4FM - jakość dźwięku jest po prostu znakomita. Możliwe jest też przesyłanie obrazów cyfrowych. Radio można podłączyć do sieci WIRES-X z wykorzystaniem komputera (laptopa). Możliwa jest wtedy praca tego radia jako punkt dostępowy (node) lub w trybie bezpośrednim (direct).
2. Tak jak piszesz różni producenci mają swoje systemy. Jednak platforma Fusion pozwala na integrację tych systemów, można też do niej "dostać się" z radia analogowego.
 
     
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-08-28, 22:14   

Jak z analoga można rozmawiać w fusion?
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1161
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-08-29, 20:43   
   mod


duderyk napisał/a:
Jak z analoga można rozmawiać w fusion?

Przez punkt dostępowy (node) odpowiednio skonfigurowany. Na poniższym obrazku w prawym dolnym rogu :)

Ostatnio zmieniony przez sq3ook 2019-08-29, 20:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 80
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-09-06, 14:20   

Czyli to coś takiego jak echolink? Tyle ze po drugiej stronie można rozmawiać z tymi co w c4fm.
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1161
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-09-06, 14:45   
   mod


duderyk napisał/a:
Czyli to coś takiego jak echolink? Tyle ze po drugiej stronie można rozmawiać z tymi co w c4fm.

W pewnym sensie można tak powiedzieć...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Na sprzedaż Yaesu FT1000MP Mark V Field
Kenwood TS850SAT czy Yaesu FT1000MP/DC co wybrać
Yaesu FT-212 RH
Pakiet Li-Ion do Yaesu FT-817
Problem z eksportem logu z FT8 w UR5EQF
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka