Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Log UR5EQF
Autor Wiadomość
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1534
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 27-09-2019, 12:14   

Wrzuć obrazek z menedżera urządzeń z rozwiniętą listą portów COM. Kabel na pewno sprawny?
 
 
szafran 



Dołączył: 25 Wrz 2019
Posty: 60
Skąd: Polska
Wysłany: 28-09-2019, 10:53   

Tak sprawny. Porty COM to pierwsze co ustawiłem ale nie o to chodziło. Trochę dzisiaj przysiedziałem od rana, wgrałem jeszcze raz log i potem osobno nadpisałem omnirig ze strony http://www.dxatlas.com/OmniRig/ i ruszyło wszystko jak powinno. Sam nie wiem co pomogło bo trochę jeszcze mieszałem w ustawieniach.

Mam jeszzce pytanie odnośnie logowania. Który znak wpisywać w okienko tam gdzie callsign? Bo przecież słyszę 2 stacje. i dlaczego nigdzie w ustwieniech programu nie mogę dojść do takiego widoku jak na tym zdjęciu? http://www.ea5elf.com/wp-...1/03/ur5eqf.jpg
Chodzi mi o to że tam jest miejsce na SWL czyli pewnie na ten drugi znak.
Ostatnio zmieniony przez szafran 28-09-2019, 11:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szafran 



Dołączył: 25 Wrz 2019
Posty: 60
Skąd: Polska
Wysłany: 28-09-2019, 13:49   

Już wiem. Znalazłem takie wyjaśnienie

O to chodzi?
 
 
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1348
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 28-09-2019, 16:25   
   mod


Ciepło, ciepło... :)
tu jest opis http://help.ur5eqf.ru/entering_new_swl.htm. Nie wiem czy znasz rosyjski, jak nie może translator pomoże, choć google wg mnie z tłumaczeniem RUS -> POL nie najlepiej sobie radzi.
Plan na przyszłość: trzeba to zbadać i napisać po naszemu.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4931
Wysłany: 28-09-2019, 19:21   
   admin


szafran napisał/a:
nadpisałem omnirig ze strony http://www.dxatlas.com/OmniRig/ i ruszyło wszystko jak powinno. Sam nie wiem co pomogło bo trochę jeszcze mieszałem w ustawieniach.

Coś ostatnio wysyp kłopotów z działaniem programów sterowanych przez OmniRig ;) . Gdyby ktoś coś instalował na nowo, proszę dla zaspokojenia ciekawości, powiadomić mnie w przypadku podobnych problemów.
sq3ook napisał/a:
tu jest opis http://help.ur5eqf.ru/entering_new_swl.htm.

Nawet na obrazkach jest wystarczająco dobrze opisane :) W wolnej chwili dołączę obsługę SWL do PDFa na stronie klubowej.
 
 
 
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 155
Skąd: Polska
Wysłany: 28-09-2019, 21:43   

Ta hiszpańska wersja mocno różni się od oryginału?
 
 
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1348
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 28-09-2019, 23:19   
   mod


hiszpańska wersja czego? :niepewny:
 
 
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 155
Skąd: Polska
Wysłany: 28-09-2019, 23:52   

Cytat:
takiego widoku jak na tym zdjęciu? http://www.ea5elf.com/wp-...1/03/ur5eqf.jpg

Tam jest że to wersja 3.29-5 Spain.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4931
Wysłany: 29-09-2019, 00:11   
   admin


Wygląda na to, że są i wersje młodsze sądząc po tym artykule: https://ec1dj.wordpress.com/2019/01/17/ur5eqf-log/

Choć nie wiem, czy ta wersja z linku od Szafrana wygląda inaczej, bo starsza i to tylko wersja językowa, czy różniła się od odpowiedniego oryginału.
 
 
 
szafran 



Dołączył: 25 Wrz 2019
Posty: 60
Skąd: Polska
Wysłany: 30-09-2019, 13:41   

sq3ook napisał/a:
Ciepło, ciepło... :)
tu jest opis http://help.ur5eqf.ru/entering_new_swl.htm. Nie wiem czy znasz rosyjski, jak nie może translator pomoże, choć google wg mnie z tłumaczeniem RUS -> POL nie najlepiej sobie radzi.
Plan na przyszłość: trzeba to zbadać i napisać po naszemu.

Już zaczynam łapać jak to działa. Dziękuję.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4931
Wysłany: 29-10-2019, 23:58   
   admin


Jeszcze raz zwrócę uwagę, że przy instalacji logu UR5EQF najpierw instalujemy UR5EQF_Log 3.31, a potem Update3.31-61a (na chwilę obecną - jeśli będzie nowy update, pojawi się na stronie programu).
Dopiero wtedy instalacja jest kompletna.
 
 
 
SQ4KDM 



Znak KF: SQ4KDM
Dołączyła: 01 Paź 2013
Posty: 1
Skąd: Mazury
Wysłany: 18-11-2019, 12:47   
   Radio KF: IC746
   Antena KF: Delta


A jak to się ma do TS 590s bo walczyłem i odpuściłem sobie może ktoś ma ustawienia??
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4931
Wysłany: 18-11-2019, 23:42   
   admin


Mój problem z TS-590 został opisany tutaj:
http://radioforum.pl/view...ighlight=ts-590

Przeczytaj dokładnie pierwszy post. Powinno ruszyć.

omni.jpg
Plik ściągnięto 1525 raz(y) 64,27 KB

 
 
 
DL/SP 



Dołączył: 24 Lis 2019
Posty: 45
Skąd: Düsseldorf
Wysłany: 24-11-2019, 17:37   

Testowalem troche ten program. Wydaje sie dosyc przyjazny do uzytkownika pomimo poczatkowych problemow ze skonfigurowaniem wszystkiego . Dziekuje za cenne uwagi znalezione na tym forum.

Zostala mi jeszcze kwestia wysylki logu do LOTW i potwierdzenia QSO stamtad. Program TQSL mam skonfigurowany prawidlowo. Nie mam problemow w wysylka logu bezposrednio. Nie moge zmusic UR5EQF do pobrania potwierdzenia. Plik lotwreport.adi jest pobierany ale nie jest uwzgledniony. Gdzie jest haczyk?
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4931
Wysłany: 24-11-2019, 22:56   
   admin


UR5EQF nie pobiera lotwreport.adi bezpośrednio. Musisz go ściągnąć z LOTW (Your QSOs>Download Report) i np. przenieść go do folderu w którym masz zainstalowany log. U mnie jest to:
C:\Program Files (x86)\UR5EQF\UR5EQF_Log3\Download

Następnie w menu UR5EQF wybierając:
Dziennik>Serwis eQSL.cc i LoTW>Potwierdzenia QSL z eQSL lub LoTW
w sekcji LoTW wskazujesz ścieżkę do pliku. Następnie klikając Polącz z LoTW "instalujesz" potwierdzenia w logu.

LoTW.jpg
Plik ściągnięto 1475 raz(y) 61,85 KB

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Problem z eksportem logu z FT8 w UR5EQF
Baofeng UV-5R, UV-82 czy DM-5R
Pomysłowość ludzka nie zna granic - SIRIO TURBO 5000
Propagacja na UKF
Polish DXpedition to Kyrgyzstan - EX0QP
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka