Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z bluetooth w Kenwood TH-D74
Autor Wiadomość
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4720
Wysłany: 07-01-2020, 00:51   Problem z bluetooth w Kenwood TH-D74
   admin


Jak znam życie, czegoś nie dopatrzyłem...

Mam problem z połączeniem Kenwooda TH-D74E przez bluetooth z innym urządzeniem. Dotyczy to zarówno komputera, jak i smartfona. Urządzenia sparowały się bez problemu, jednak za nic nie mogę zainicjować połączenia.
W przypadku próby łączenia z poziomu radia, pojawia się komunikat: "Error. Connecting with Bluetooth device is failed."
Przypadku odwrotnym, brak reakcji na klikanie w powiązanego TH-D74.

Armand SP3QFE, w artykule ze Świata Radio 3/2019 pisał, że czasami występują problemy z połączeniem tego radia z innymi urządzeniami. Tyle, że kluczowe jest tu słowo "czasami"...

Nie mam pomysłu co jest nie tak...?
 
 
 
sp3qfe 



QTH lokator: JO92he
Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 16
Skąd: Koło
Wysłany: 07-01-2020, 02:33   

Cześć w Nowym Roku!

Tak, czasami zdarzają się problemy komunikacyjne przez BT. Tak było podczas testów. Sparowane urządzenie raz komuinkowałey się, innym razem nie.

Natomiast zacznij od czegoś innego. Skonfiguruj sobie, do czego chcesz wykorzystać BT? Menu 980 - 984. Trzeba zrouzmieć, że Kenwood wprowadzil tu wirtualne kabelki, którymi zarządza użytkownik.
Przez analogię - gdy w THD-72 właczyłeś GPS, to radio (APRS) automatycznie odczytywało z odniornika pozycję. W THD-74, nie jest to jednoznaczne. Jeśli wskażesz mu pozycję stałą dla APRS, to pomimo włączenia odbiornika GPS nadal będziesz miał stałą lokalizację na APRS, a dane z odbiornika GPS możesz wysyłać np. przez BT do PC.

Powodzenia, 73 i HNY2K20 dla wszystkich,
Armand SP3QFE
_________________
--
73, Armand
http://ariss.pzk.org.pl
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4720
Wysłany: 07-01-2020, 02:33   
   admin


Nie ma znaczenia co ustawię w menu 98x
To wygląda, jakby komputer/smartfon owszem - się sparował, ale potem już radia nie widział.

sp3qfe napisał/a:
W THD-74, nie jest to jednoznaczne. Jeśli wskażesz mu pozycję stałą dla APRS, to pomimo włączenia odbiornika GPS nadal będziesz miał stałą lokalizację na APRS

Tak. Miałem tą zagwozdkę na początku, ale udało mi się dogrzebać do odpowiedniej pozycji w menu :D
 
 
 
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 128
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 07-01-2020, 09:15   
   Radio CB: linkoln, u520
   Antena CB: gp27, as100
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Znajomy kupił to radio i nie dał rady skonfigurować go do pracy D-STAR. Cena z kosmosu a radio nie oferuje zbyt wiele.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4720
Wysłany: 07-01-2020, 22:54   
   admin


Ze zbyt wysoką ceną racja, ale z drugim akurat się nie zgodzę. Radio ma sporo "wodotrysków", w tym nawet całkiem interesujące. Cały czas się go uczę i ciągle zaskakuje mnie nowymi przydasiami.
portos napisał/a:
Znajomy kupił to radio i nie dał rady skonfigurować go do pracy D-STAR

Jakoś do tej pory mnie D-STAR nie interesował, więc nie byłbym w stanie w tym pomóc, ale ludzie pracują w cyfrze na tym radiu, więc skonfigurować się da. Jest tu parę osób, które wiedzą czym to się je i pewnie mogliby pomóc.
 
 
 
sp3qfe 



QTH lokator: JO92he
Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 16
Skąd: Koło
Wysłany: 07-01-2020, 23:53   

portos napisał/a:
Znajomy kupił to radio i nie dał rady skonfigurować go do pracy D-STAR. Cena z kosmosu a radio nie oferuje zbyt wiele.


1. Czy ten znajomy pracował wcześniej używając D-STAR?
2. Na czym polegał problem?

Ad. 1. Jeśli nie, to prawdopodonie nie był "wpuszczony" do sieci D-STAR, bo nie był wcześniej zarejestrowany w sieci - robi się to tylko jedne raz w życiu!

Rejestracja nie jest wymagana przy łączności bezpośredniej w D-STAR - ale to chyba tylko po to aby Ci co nie mają tej emisji, nie słuchali rozmowy.
_________________
--
73, Armand
http://ariss.pzk.org.pl
 
 
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 128
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 11-01-2020, 18:30   
   Radio CB: linkoln, u520
   Antena CB: gp27, as100
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Na Icomie nie było kłopotów.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4720
Wysłany: 11-01-2020, 20:51   
   admin


portos napisał/a:
Na Icomie nie było kłopotów.

Potraktuję to jako prowokację ;) i sprawdzę jeśli ktoś przy najbliższej okazji przyniesie hotspota do klubu.
 
 
 
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1289
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 12-01-2020, 15:05   
   mod


Podłączane urządzenia muszą wspierać profil zestawu słuchawkowego:
https://www.dslreports.co...uetooth-Headset
i to by się zgadzało - ze smartfonerm radio nie bardzo miało ochotę dogadać się, ale z zestawem głośnomówiącym do samochodu współpracowało bez problemu.
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4720
Wysłany: 12-01-2020, 22:38   
   admin


No tak, tutaj też o tym piszą:
https://groups.io/g/linuxham/topic/bluetooth_audio_and_rigs/32250054?p=,,,20,0,0,0::recentpostdate%2Fsticky,,,20,2,0,32250054

Sprawdziłem też jakie porty COM bluetooth otwiera w kompie (faktycznie dwa), podobnie jak to zostało opisane tutaj dla innego przypadku:
https://dl1gkk.com/kenwood-th-d74-bluetooth-packet-radio-setup/
no i niestety wygląda na to, że masz Sławku rację.

Ale z drugiej strony instrukcja TH-D74 na stronie 55 podaje dwie możliwości:
HSP (Head Set Profile)
SPP (Serial Port Profile)
 
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4720
Wysłany: 13-01-2020, 00:15   
   admin


Udało mi się styknąć TH-D74 ze smartfonem z poziomu programu W2APRS.

Niestety, chyba nie ma innego sposobu niż odpowiedni program.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Problem z kontrolkami w aucie przy nadawaniu z SS3900.
[Sprzedam] Kenwood TH-D72D
Problem ze skanowaniem - Uniden UBC30XLT
Dofinansowanie z budżetu centralnego PZK na rok 2014
Problemy z nadawaniem przy zestawie słuchawkowym i ręczniaku
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka