Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Praca na stacji remote
Autor Wiadomość
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1793
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 11-12-2019, 14:01   

szafran napisał/a:
SP3AYA napisał/a:
Dla porządku. Cały zbiór radiostacji do odsłuchania jest tu:

http://www.websdr.org/

Świetna sprawa. Można posłuchać różnych radiostacji z całego świata. Szkoda że nie ma możliwoiści nadawania. Przy braku swojego sprzętu, byłaby to niezła gratka dla wielu ludzi.

Nie bardzo rozumiem co byłoby gratką w nadawaniu z cudzego sprzętu ulokowanego np. na drugim końcu świata, którego nawet w razie awarii nie mógłbyś wyłączyć, a skutkowałoby to np. nadawaniem w eter jakichś śmieci, choćby sygnału CW, że o dźwięku z komputera nie wspomnę. Zero inwencji własnej. Na szczęście nie na tym polega krótkofalarstwo. Ciekawe jak długo. ;)
Ostatnio zmieniony przez SQ3POS 11-12-2019, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
DL/SP 



Dołączył: 24 Lis 2019
Posty: 59
Skąd: Düsseldorf
Wysłany: 11-12-2019, 20:46   

szafran, takie cos jest mozliwe przez prace "remote". Przez odpowiedni sprzet i oprogramowanie mozna sterowac radiem i antenami poprzez internet nawet z drugiego konca swiata. Albo z centrum miasta gdzie mieszkamy, swoja farma radiowa gdzies na wsi z dala od zaklucen.

SQ3POS, dlaczego uwazasz ze sygnal CW to smieci?
Czy praca remote to brak inwencji?Dlaczego? Wiele razy pracowalem zdalnie nawet na stacjach z obu ameryk i zapewniam cie ze to jest gratka :tak:
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1793
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 11-12-2019, 21:11   

DL/SP napisał/a:
SQ3POS, dlaczego uwazasz ze sygnal CW to smieci?
Czy praca remote to brak inwencji?Dlaczego? Wiele razy pracowalem zdalnie nawet na stacjach z obu ameryk i zapewniam cie ze to jest gratka :tak:

Sygnał CW to ja ubóstwiam, chodzi mi o sytuację, że zawiesi Ci się zdalna stacja i np. radio będzie non-stop nadawać pisk. Mieliśmy taką sytuację kiedyś z Echolinkiem - zawiesił się komputer, radio non-stop nadawało i przemiennik był zablokowany. Na szczęście to trwało "tylko" kilka godzin.

W opisanej sytuacji brak inwencji polega na tym, że odbiornik SDR jest kogoś - nie Ty stawiałeś antenę, nie Ty podłączałeś sprzęt, sprzęt nie jest Twój.
Stację remote jak masz swoją poza miastem to jeszcze potrafię tolerować, ale praca na cudzym sprzęcie wyczynowo nie sprawiłaby mi żadnej satysfakcji.
Samemu zdarzało mi się pracować na FT8 ze swojej stacji zdalnie, ale jak wyżej - satysfakcja średnia, albo żadna.
Jak kogoś to jara to spoko, dla mnie to taki echolink. Niech sobie jest, ale jako zapasowa łączność w razie nagłej potrzeby. ;)
Ostatnio zmieniony przez SQ3POS 11-12-2019, 21:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
DL/SP 



Dołączył: 24 Lis 2019
Posty: 59
Skąd: Düsseldorf
Wysłany: 11-12-2019, 21:21   

Rzadko jest tak zeby stacja remote nie byla pod nadzorem. Takie sytuacje jak piszesz to wyjatek i zle swiadczy o opiekunie.

Jaka jesr roznica czy podlaczysz radio do komputera kablem na biurku, przez internet do drugiego pokoju, na wies albo do innego kraju?

A co wtedy kiedy anteny pomogli zbudowac koledzy, radio pozyczone? Albo nadajesz od kumpla albo z klubu?

Wyluzuj ;)

Naganne jest tylko jak robisz QSO na wyspy pacyfiku z remote w VK jak jestes w Polsce, ale zaliczasz sobie jako DXCC do SP.

A jak masz stacje remote np w ZL i zrobisz QSO z kolegami po drugiej stronie ulicy to sie nie cieszysz?
Ostatnio zmieniony przez DL/SP 11-12-2019, 21:27, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1793
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 11-12-2019, 21:31   

No cóż, nadal jest to wszystko w jakiś sposób "moje". Z antenami to prawie zawsze mi pomagają ludzie którzy na tym forum to przeczytają, a nieocenionej pomocy Sławka SQ3OOK czy Jarka SP3AYA nie sposób tu nie przedstawić. :)
Nie spinam się, żeby luzować. Po prostu ja w pracy zdalnej nie odczuwam tej magii radia - czyli radio + antena, BEZ INTERNETU. Jak ktoś chce to proszę bardzo.
Nie cieszę się z QSO ze stacji remote z ZL z kolegą z SP, bo nigdy z takowego QSO nie przeprowadzałem i raczej nie przeprowadzę. ;)
 
 
duderyk 



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 198
Skąd: Polska
Wysłany: 12-12-2019, 10:28   

A ja się zgadzam że takie remote to może być fajna sprawa dla kogoś kto nie ma szans na dobrą własną stację.
 
 
DL/SP 



Dołączył: 24 Lis 2019
Posty: 59
Skąd: Düsseldorf
Wysłany: 13-12-2019, 21:29   

SQ3POS napisał/a:
Po prostu ja w pracy zdalnej nie odczuwam tej magii radia - czyli radio + antena, BEZ INTERNETU

Co kto lubi. Ham radi oto hobby.
Dla mnie nie ma magii jak rozmawiam via internet np na skype ;) Jak korzystam z radia i anten, to jaka dla mnie roznica czy przy nim siedze i macam panel, czy zmieniam ustawienia przez internet. To dalej fizyczne radio i fozyczne anteny. Ale zawsze moj znak jest lamany przez kraj z jakiego nadaje. I wtedy nie zaliczam lokalnego QSO do swojego stanu DXCC , nawet jak jest to kraj ktorego nie mam i wiem ze z domowego QTH trudno mi to zaliczyc. Inne zachowanie uwazam za naganne. W takim przypadku mozesz powiedziec ze w tym nie ma magii radia :tak:
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1793
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 13-12-2019, 21:43   

Po prostu każdy gdzie indziej stawia sobie granice tej magii, o której wspomniałem. Jestem świadomy, że mam specyficzne podejście, ale pewnie też nie jestem w nim odosobniony. ;)
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6128
Wysłany: 13-12-2019, 23:10   
   admin


No i to jest w tym fajne, że może być tyle zdań na temat tego samego zagadnienia ilu nas jest. I każdy ma (swoją) rację ;p

Moja racja jest taka, że fajnie jest mieć możliwość nadawania zdalnie, na dobrze wyposażonej stacji ulokowanej gdzieś na przysłowiowym zadupiu, jeśli się mieszka w centrum miasta z zakłóceniami na +20dB. Z drugiej strony zgadzam się, że chełpienie się z zaliczenia np. FK pracując remote z VK jest nieporozumieniem.

P.S. Temat rozwinął się z innego wątku, więc przeniosłem go do nowego w tym miejscu.
 
 
 
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1395
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 14-12-2019, 00:43   
   mod


SP3AYA napisał/a:
chełpienie się z zaliczenia np. FK pracując remote z VK jest nieporozumieniem.


Jest to oczywista oczywistość...
Nie jest ważne gdzie siedzi operator, lecz gdzie stoi maszt anteny i nadajnik.
 
 
DL/SP 



Dołączył: 24 Lis 2019
Posty: 59
Skąd: Düsseldorf
Wysłany: 21-12-2019, 16:24   

Tak jest! Fajnie pojechac np. do Brazylii jak teraz jeden z kolegow i miec do dyspozycji duza stacje kontestowa z super sprzetem. Ale jak mnie na to nie stac to pozostaje mi praca na niej remote.
 
 
szafran 



Dołączył: 25 Wrz 2019
Posty: 79
Skąd: Polska
Wysłany: 11-04-2020, 09:58   

Ma ktoś prosty sposób jak słuchać swojego radia (TS-850) będąc np w pracy? Bez zakupu drogiego sprzętu i oprogramowania.
Ostatnio zmieniony przez szafran 11-04-2020, 09:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 559
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 11-04-2020, 10:32   

Podłączyć po przez kartę dźwiękową do PC a na PC uruchomić TeamViewer
_________________
Piotr
 
 
szafran 



Dołączył: 25 Wrz 2019
Posty: 79
Skąd: Polska
Wysłany: 11-04-2020, 11:33   

Tzn. normalnie interfejs jak do cyfrówek?
Kiedyś próbowałem pracy zdalnej na tym programie na innym komputerze ale nie pamiętam żeby przenosiło dźwięki. Po świętach muszę poćwiczyć takie rozwiązanie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



statystyka