Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Uniden UBC 3500XLT
Autor Wiadomość
Agarik 


Dołączył: 08 Maj 2020
Posty: 5
Skąd: Gdansk
  Wysłany: 08-05-2020, 20:56   Uniden UBC 3500XLT

Witam,
jestem zielony w temacie i stąd szukam pomocy w kwestii problemu na jaki napotkałem z moim odbiornikiem Uniden UBC 3500xlt.Jest używany, dostałem go.
Uruchomiłem go, jednak nic poza opcjami Bandplan 1, czy Bandplan 2 lub Bandplan 3 nie wyświetla. Udało mi sie jeszcze zresetować mu pamięć kombinacja 2 + 9 + Hold i włączenie.Poza tym nic. Teraz nie wiem czy jest po prostu uszkodzony, bo próbowałem ustawić ręcznie częstotliwość. Niestety bez sukcesu - wciąż wyświetla Bandplan wcześniej ustawiony.
Jego zachowanie jest przynajmniej dziwne bo powinien wg instrukcji reagować na kombinacje klawiszy a jednak tak sie nie dzieje.
Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomoc?
Z góry dziękuję!
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6108
Wysłany: 09-05-2020, 15:10   
   admin


Z tego co czytam, w poszczególnych bandplanach powinny być predefiniowane zakresy częstotliwości które możesz skanować. i znalezione aktywne częstotliwości wpisać do pamięci. Jest tak?
 
 
 
Agarik 


Dołączył: 08 Maj 2020
Posty: 5
Skąd: Gdansk
Wysłany: 09-05-2020, 20:47   

No właśnie.... odbiornik nie reaguje na przyciski. Bandplany mogę zmienić, zresetować mogę, ale nic więcej nie mogę zrobić. Zastanawiam się czy jest sprawny, może jest w jakiś sposób zablokowany. Trudno mi to stwierdzić.
Próbowałem ręcznie wprowadzić jakąś częstotliwość. Zrobiłem to wg manualna, ale odbiornik nie reaguje na wciskane przyciski, wyświetla tylko wcześniej wybrany Bandplan :(
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6108
Wysłany: 09-05-2020, 21:51   
   admin


Trudno coś wyrokować, nie mając sprzętu w ręce...
Podjedź do chłopaków z serwisu Con-sparku. Daleko nie masz. Może rzucą okiem i coś poradzą.
 
 
 
Agarik 


Dołączył: 08 Maj 2020
Posty: 5
Skąd: Gdansk
Wysłany: 10-05-2020, 08:35   

Ok, dzięki Jarek. Już ich wygoglowalem, są w Gdyni. Chwilowo nie mam jak tam pojechać, zaraz po powrocie do kraju pojadę. Zastanawiałem się co mogę sam zrobić.... bo aż mnie korci żeby posłuchać co się dzieje na rożnych kanałach :)

Szukając rozwiązania mojego problemu, trafiłem na wartościowe wskazówki na innym forum:

"1.Wyłącz skaner, a następnie przytrzymaj klawisz "3" i włącz urządzenie. Jeżeli na wyświetlaczu pojawi się "Band-3" to znaczy, że korzystasz z trzeciego BandPlanu i tak ma zostać.
2. Ponownie wyłącz skaner i przytrzymaj klawisze "2" + "9" + "Hold" i włącz urządzenie. Jeżeli na wyświetlaczu pojawi się "Clear" to znaczy, że pamięć odbiornika została wyczyszczona i tak ma zostać.
3. Wyłącz i włącz urządzenie. Na wyświetlaczu powinno się świecić "1" "000,000" "L/O". "1" oznacza numer kanału. "000,000" to częstotliwość, "L/O" to symbol komórki do pominięcia podczas skanowania. Jako, że wszystkie 80 kanałów ma dopisek "L/O" to skaner stoi w miejscu i nie skanuje."

2 pierwsze pkt. udaje się zrobić. Gdy przechodzę do trzeciego, wyświetlacz wciąż pokazuje "Bandplan 3" (taki jaki wcześniej był wybrany)

No i w tym punkcie ugrzązłem :(
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 6108
Wysłany: 10-05-2020, 12:30   
   admin


Może Paweł SQ3POS coś pomoże?
Ja nigdy nie korzystałem ze skanerów, więc nie znam się ale wypowiem :hihi:

Z tego co czytam, mi wygląda na to, że wyczyściłeś na 100% wszystkie banki pamięci i skaner ustawia się tam gdzie był ostatnio.
 
 
 
Agarik 


Dołączył: 08 Maj 2020
Posty: 5
Skąd: Gdansk
Wysłany: 10-05-2020, 12:39   

Na to wygląda, ze wyczyściłem :) ale ze nawet ręcznie nic nie mogę ustawić to już dziwne :(
A Paweł SQ3POS jest na tym forum? pewnie na priv poprzez prywatna wiadomość bo niekoniecznie musiał widzieć ten post.
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1772
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 10-05-2020, 16:23   

Wybór "bandplanu" w Unidenach to wybór kroku (stepu) w konkretnych zakresach. Istotne jest aby na 2-óch metrach ten krok wynosił 12,5kHz i którys z tych bandplanów na pewno taki zapewnia. W moich dwóch skanerach z którymi miałem styczność po wyborze bandplanu (to się robi raz, potem ten wybór jest cały czas aktywny, oczywiście można zmienić, ale nie ma to sensu) na wyświetlaczu widniał ten wybrany i po sekundzie czy dwóch od uruchomienia skaner przechodził do trybu pracy. Ta trzypunktowa instrukcja jest moim zdaniem poprawna i jeśli robisz wszystko zgodnie z nią to raczej skaner jest uszkodzony. Ten model natomiast jest trochę bardziej rozbudowany niż te, z którymi miałem do czynienia i może coś tam jeszcze da się zrobić.
 
 
Agarik 


Dołączył: 08 Maj 2020
Posty: 5
Skąd: Gdansk
Wysłany: 11-05-2020, 09:23   

Dziękuje Paweł SQ3POS ze podzieliłeś się swoją wiedzą.

Miałem nadzieję że to jednak brak moich umiejętności w obsłudze, a nie uszkodzenie skanera.
Robiłem wszystko krok po kroku wg instrukcji. Niestety skaner, po przejściu dwóch pierwszych punktów o których wspomniałem wcześniej, wyświetla wciąż komunikat który Bandplan jest wybrany, dalej wydaje dźwięk podobny do krótkiego piśnięcia, i ponownie wyświetla Bandplan.
Odnoszę wrażenie, po przeczytaniu Twojego komentarza, że skaner po prostu zapętla się, ponownie wyświetla Bandplan i tak w kółko nie przechodząc do normalnego trybu pracy.

Szkoda, bo bardzo się ucieszyłem - chciałem rozpocząć to "krótkofalarską" przygodę :) , a tu niestety.
Wciąż jednak jestem ciekaw, jakiego typu jest to uszkodzenie? Może koszt naprawy jest relatywnie niski? Może uszkodzenie jest typowe dla tego modelu Uniden UBC3500XLT?
To podobno całkiem dobry skaner...

Dziękuję wam serdecznie za wsparcie i pozdrawiam! :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



statystyka