Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Mój egzamin
Autor Wiadomość
SQ6KBW 

Znak KF: SQ6KBW
QTH lokator: JO80DT
Wysłany: 29-05-2010, 13:54   
   Radio KF: IC-706MKIIG , Wouxun KG-UVD1P
   Antena KF: AMPRO-80 i 20, NAGOYA MAG-79EL-3W

ya1 napisał/a:
Czyli kolejność:
Najpierw zdaje się egzamin (...)

Niniejszym spieszę, że pierwszy krok uczyniłem :ok:
We Wrocławiu do egzaminu przystąpiły 24 osoby, w tym trzech poprawkowiczów i jedna dziewczyna. Oblały dwie osoby.

SQ3PAM 

Znak KF: SQ3PAM
QTH lokator: JO91AS
Wysłany: 29-05-2010, 21:11   
   Radio KF: TS-140S, IC-706, DR-112, KG-UVD1P, TH-2R
   Antena KF: NAGOYA MAG-79EL-3W
   Akcesoria KF: MFJ-941E

Gratulacje!

161BD777 

Wysłany: 30-05-2010, 15:59   

arek354, nie chwaliłeś się... Prawdopodobnie spotkaliśmy się tam.... :) Ja to ten spóźnialski... ;)
arek354 napisał/a:
Oblały dwie osoby.

Dwóch facetów konkretnie. Ta pani zaliczyła. :)
Ostatnio zmieniony przez 161BD777 30-05-2010, 16:00, w całości zmieniany 1 raz  

SQ6KBW 

Wysłany: 30-05-2010, 19:11   

Poniżej kilka zdjęć z wczorajszego egzaminu. Myślę, że Ya1 mi wybaczy, jednak egzamin jako forma uzyskania uprawnień do pracy na pasmach bezpośrednio dotyczy tematu "Jak zostać HAMsem" ;) Nie ma potrzeby zakładania nowego wątku pt. Egzamin w SP6PRT.

PS. Koleżanka otrzymała już zdjęcia via mail.

W oczekiwaniu na rejestrację ... Ten pan z wąsem z prawej strony to znana w okolicy stacja "Bobi Sokolniki". Ja w szarym polarze.

W sali "lustrzanej" tuż przed egzaminem ...

Odczytanie wyników ... po przeczytaniu drugiego nazwiska spadł mi kamień z serca ;) Nie prosiłem komisji egzaminacyjnej o podanie wyniku, ale w całym teście tak naprawdę nie byłem pewny jednego pytania i tu postawiłem na "chybił-trafił". Pozostałe 19 pytań na 100% OK :)

Czyżbym ze spóźnialskim spotkał się na schodach? Rozmawiałem tam z takim postawnym jegomościem, Andrzejem SQ6NTL i na moment ktoś do nas podszedł.

SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 30-05-2010, 19:31   
   admin

arek354 napisał/a:
Myślę, że Ya1 mi wybaczy, jednak egzamin jako forma uzyskania uprawnień do pracy na pasmach bezpośrednio dotyczy tematu "Jak zostać HAMsem" ;) Nie ma potrzeby zakładania nowego wątku

ya1 nie wybaczy :cisza: , bo info o zdaniu egzaminu i relacja foto nie dotyczy tematu "Jak zostać HAMsem" który jest wątkiem informacyjnym dla podchodzących do egzaminu. W związku z tym jest potrzeba założenia nowego tematu. ;)

Areczku gratulacje!!! :super: Wreszcie nie trzeba będzie specjalnych warunków aby sobie pogadać na pasmach :hurra: Zazwyczaj na którymś jest otwarcie i będzie można zamienić parę słów. Ciągnij druta na 80 m i do dzieła :)

P.S. Mam nadzieję że osoby na zdjęciach wyraziły zgodę na publikację swoich wizerunków? Nie są naszymi forumowiczami, w którym to przypadku domyślnie można by tak założyć.

SQ6KBW 

Wysłany: 30-05-2010, 20:28   

Decyzję o dołączeniu do krótkofalarskiej braci podjąłem pierwotnie gdzieś w okolicach roku 1993/4. Zapisałem się wówczas na kurs organizowany w wałbrzyskiem klubie SP6KCN i byłem nawet na trzech wykładach. Nie będę jednak ukrywał, że nie interesowałem się zbytnio "titawką" i po wyuczeniu na pamięć literek A, B i S odpuściłem sobie dalszą edukację. To był błąd, bo przecież mogłem zostać UKF-owcem i tym samym mieć już dzisiaj znaczne doświadczenie w pracy radioamatorskiej. Kolejna próba to już czasy teraźniejsze. Powrót na radio po kilku latach pauzy i obecność na kilku forach internetowych spowodowały, że ponownie zacząłem - nieśmiało jeszcze - myśleć o kolejnym podejściu do egzaminu. Sporym impulsem było także zniesienie owej nieszczęsnej telegrafii, która 15 lat wcześniej skutecznie zniechęciła mnie do walki o licencję. Ale do każdej decyzji trzeba dojrzeć. U mnie trwało to niemal rok, w związku z czym przeszedł mi koło nosa egzamin w Szałe, a później we Wrocławiu. A że leniwiec ze mnie niesamowity i nie chciało mi się podróżować po innych, dalszych ośrodkach egzaminacyjnych (Zielona Góra, Opole czy Siemianowice), przyszło mi czekać na kolejną wrocławską imprezę niemal pół roku. Czas ten wykorzystałem na edukację, rozwiązywanie testów i wbijanie do łba schematów blokowych i bandplanu. Sporo materiałów otrzymałem od moich radiowych kolegów SQ6OWL i SQ6NTL (zapamiętajcie te znaki, bo to wspaniali ludzie !), za co tą drogą chciałem im serdecznie podziękować :ok:

Na wczorajszy egzamin przyjechałem prawie 3 godziny przed czasem i, co ciekawe, nie byłem pierwszy, bo jakieś auto już stało. Na miejscu poznałem kolegę Bobi`ego, z którym kilkakrotnie miałem okazję rozmawiać na falach eteru oraz "starą" stację Szelma Głogów, który pracę na radiu rozpoczął bodaj w 1989 roku. Szelma to dopiero długo dojrzewał ;)
Z kolei z jedyną YL znamy się ze świetnej strony internetowej, dotyczącej historii i budownictwa Dolnego Śląska, na której wspólnie umieszczamy swoje zdjęcia. Oczywiście o naszej wspólnej pasji dowiedziałem się dopiero wczoraj wieczorem z maila, którego otrzymałem od owej dziewczyny. O obecności Sipowitza również dowiedziałem się dzisiaj.
Sam egzamin nie był trudny. Mówię tu akurat o moim teście, którego rozwiązanie zajęło mi góra trzy minuty, wraz z dwukrotnym, dokładnym sprawdzeniem wszystkich odpowiedzi. Szelma zakończył testy najszybciej i chyba już po minucie opuścił salę.
Po egzaminie porównałem dwie wątpliwe odpowiedzi ze ściągą i wyszło na to, że było OK.
Jednak, jak już wyżej wspomniałem, kamień z serca spadł mi dopiero po wyczytaniu drugiego nazwiska osoby, która oblała.
Nerwy powoli puszczały, ciśnienie podniesione dodatkowo wypitą przed egzaminem kawą powoli opadało. Poczułem, że w tym dniu coś osiągnąłem, że tego dnia w moim życiu nastąpił jakiś przełom. Warto było czekać :)
Ostatnio zmieniony przez SQ6KBW 30-05-2010, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 30-05-2010, 20:40   
   admin

Arku, znając Twoją pasję i zapał, już wkrótce przybędzie nam bardzo aktywna stacja z Wałbrzycha :) Czekam z niecierpliwością na pierwsze QSO :ok:

SQ6PNV 

Znak KF: SQ6PNV
QTH lokator: JO81LC
Wysłany: 30-05-2010, 20:45   
   mod

Radio KF: Icom IC-7200, VX-7R
   Antena KF: FD3, Outback

Gratulki! :)
Ja , niestety na uczelni weekend spędziłem - ale przynajmniej na sieciach byłem kozakiem - i nawet mi się udało wspomnieć o pojemnościach kabli, wykorzystywanych przy budowie anten magnetycznych :D Ale już dość OT - Gratulacje raz jeszcze!

SQ2RCJ 

Znak KF: SQ2RCJ
QTH lokator: JO83WC
Wysłany: 30-05-2010, 20:50   
   Radio KF: TS-570D
   Antena KF: KDWZO

Witam.

I tak to jest. Pytania znane, odowiedzi również... czego się "nerwować"? A jednak dreszczyk emocji się pojawia. A jak jeszcze na sali jest grupa 12 - 15 latków, którzy też zdają egzamin na klasę A - to ciśnienie jeszcze wzrasta - bo jakże to oni zdali a ja...

Gratuluję, i życzę szybkiego odebrania pozwolenia (u mnie było to 13 dnia od egzaminu - ech, żeby tak wszystkie urzędy pracowały...).

Pozdrawiam
Jerzy

Student 

Znak KF: SP3HSZ
QTH lokator: jo81fu
Wysłany: 30-05-2010, 21:33   
   expert

arek354 napisał/a:
Szelma zakończył testy najszybciej i chyba już po minucie opuścił salę
Zdał???

SQ3RPG 

Znak KF: SQ3RPG
QTH lokator: JO81HU
Wysłany: 31-05-2010, 08:03   
   Radio KF: Kenwood TS-850S,TS-570D,TW-4100E,IC-T8
   Antena KF: Diamond x-510 2m/70cm, LW 80m-10m, Dipol 80m
   Akcesoria KF: Mic studyjny Pro-Studio+preamp lampowy

Arek, wielkie gratki :ok:

SQ6KBW 

Wysłany: 31-05-2010, 09:12   

Student napisał/a:
arek354 napisał/a:
Szelma zakończył testy najszybciej i chyba już po minucie opuścił salę
Zdał???

Musowo, był bardzo dobrze przygotowany.

Student 

Znak KF: SP3HSZ
QTH lokator: jo81fu
Wysłany: 31-05-2010, 09:20   
   expert

No to gratulacje panowie :D I do usłyszenia na falach eteru...

Góral

Artykułów/Recenzji: 2
Wysłany: 31-05-2010, 15:44   

:ok: gratki Panowie.

pawski 

Wysłany: 31-05-2010, 22:46   

I ja również szczerze gratuluję :) I do spotkania na falach eteru :)
Pozdrawiam. Paweł

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu