Planują jechać jakieś 2 tygodnie . Z powodu iż nie maja licencji krótkofalarskiej na pokładzie auta będą mieli w podróży RCI-2950DX z anteną .
Na miejscu w autku będzie zainstalowane Yaesu FT-100 z anteną Atas 120 .
Busem będziemy organizować wycieczki w głąb Afryki , trasami jakie sam osobiście przejechałem i zapewniam że tego nie zobaczy się z biurem podróży a w dodatku zawsze będzie nam towarzyszyć radio .
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 10-11-2019, 21:47
Też z chęcią będę śledził postępy wyprawy.
Myślę, że temat zasługuje na osobny wątek. Tutaj zostawiłem stary tytuł, a ten z którego go wydzieliłem zatytułowałem "Polski hostel w Gambii". Jeśli chcesz zmienić to proszę o info.
Znak KF: SP3PS C
QTH lokator: JO82ql i IK13pf
Wysłany: 11-11-2019, 12:15
Radio KF: FT-920 FT-450AT FT-100 itd. Antena KF: Delta SP7LA MB7PL itd.
Auto prawie przygotowane zostały tylko drobne formalności i w drogę . Z powodu iż chłopaki nie mają licencji będą podróżować z radiem na 11 metrów , radio podłączone i antena zestrojona .
Na miejscu w Gambii antenę CB zastąpi ATAS-120A a radio zostanie wymienione na YAESU FT-100 .
Szerokiej drogi dla chłopaków i czekamy na wszelkie możliwości QSO. Ciesze się, że młody w drodze nie będzie wołał jako bezimienny, łatwiej go będzie znaleźć jeśli nasza propa będzie przychylna.
Wysłany: 11-11-2019, 21:15
No zobaczymy , na razie jutro jedzie do mechanika na drobne poprawki , młodzi źli na mnie ale ja stary i doświadczony nie wypuszczę ich jak wszystko nie będzie na tip top .
Wolę teraz dołożyć parę złotych niż później ich ściągać z trasy
Wysłany: 12-11-2019, 20:05
Tak będę się starał przekazywać relację na gorąco , w miarę możliwości , jak tylko będę miał jakieś nowe wiadomości i zdjęcia zaraz będę je tu publikować .
Na razie dziś odstawiłem autko do mechanika i jutro mam je odebrać , jak wszystko będzie już OK to pewnie do końca tygodnia wyjadą .
Wszystko mają spakowane więc też nie mogą chłopaki się doczekać .
Wysłany: 25-11-2019, 23:26
W końcu dziś wcześnie rano chłopaki ruszyli w trasę .
Dotarli właśnie do Hagi - Holandia , posiedzą tu dwa dni i pojadą dalej , autko działa bez zarzutu . Mała przygoda na granicy Holenderskiej ,Chłopaki dostali mandat za posiadanie w samochodzie gazu pieprzowego , u nas dozwolony i bez pozwoleń a w Holandii zakazany .
Warunków na 11 metrów brak więc kontaktu radiowego również brak .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum