Wysłany: 01-06-2009, 15:14 Anteny na magnesie do 1 m długości Radio CB: Uniden 520 Antena CB: Lemm AT1200
Witam
Mam obecnie antenę zamocowaną w dzwonku na klapie bagażnika w sedanie. Jest to Lemm 1200 o długości ok 135 cm i jestem z niej zadowolony.
Po zakupie nowego samochodu będę zmuszony zamontować ją na magnesie. Będzie to Renault Megane w wersji hatchback i nie da się tam umieścić dzwonka, bo krawędź tylnej klapy przy podnoszeniu chowa się poniżej dachu. Otworu w dachu nie chcę wiercić.
Antena na dachu będzie umieszczona wyżej i jest to bardziej korzystne rozwiązanie niż obecne. Pytanie brzmi jaką inną krótszą antenę do max 1 m mogę zakupić aby osiągi się nie zmieniły?
Zdaję sobie sprawę że najlepsze rozwiązanie to antena helikalna. Jednak nie podoba mi się jej grubość i wolę normalny metalowy drut. Niebagatelne znaczenie oprócz jakości ma również wygląd. Stąd preferuję mocowanie PL a nie DV. Mam pewne typy ale nie chcę niczego sugerować. Oczekuję Waszych typów
_________________ Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 01-06-2009, 23:20, w całości zmieniany 2 razy
Antena na dachu będzie umieszczona wyżej i jest to bardziej korzystne rozwiązanie niż obecne.
Rzeczywiście antena umieszczona na dachu będzie pracowała zdecydowanie lepiej niż taka sama na bagażniku.
Raz, że ma więcej blachy pod sobą,
Dwa, że jest umieszczona wyżej.
Czyli teoretycznie podobne osiągi jak dłuższa antena na bagażniku, da nam krótsza na dachu. Myślę, że antena 1 metrowa na dachu będzie nawet lepsza od obecnej mocowanej na bagażniku. Pytanie tylko dlaczego chcesz się ograniczać do tak krótkiej, mimo wszystko antenki?
Ale skoro tak sobie wymyśliłeś...
Sirio - Turbo 800 S PL, Turbo 1000 PL, AS 100 PL.
Wilson Little Will
To tak na szybko co przyszło mi do głowy z anten cieszących się uznaniem użytkowników. O gustach się nie dyskutuje, jednak szczególnie seria "Turbo" prezentuje się "ładnie".
Nie wiem co Ci się nie podoba w antenach helikalnych. Zwróć jednak uwagę na Sirio T3-27. Jest co prawda z mocowaniem DV [jak większość helikali], ale ma zaledwie nieco ponad 60 cm długości, pracuje doskonale i w/g mnie wygląda bardzo ciekawie.
A czemu krótszą Bo nie bardzo rozumiem Twój tok rozumowania.
Po prostu z różnych względów nie chcę mieć zbyt wysoko nad samochodem. Chodzi o garaż i parkingi. Nie uśmiecha mi się szorowanie końcem anteny o sufit. A wjeżdżając na parking podziemny czy piętrowy nie mam możliwości zatrzymania i zdjęcia anteny.
ya1 podobne opinie wyczytałem też na innych forach. Czy to jedyne anteny godne polecenia? A te marki President? Kilka z nich by się nadawało?
Z tego co podałeś Turbo 800 podoba mi się najbardziej. Jakie są jej konkretne plusy w porównaniu z innymi?
A ja jednak szczerze radzę się przyjrzeć tej antenie. Nie znam nikogo kto byłby z niej niezadowolony
Co do Turbo 800 S PL. Cóż, antena jak jest każdy widzi.
Cudów po tak krótkiej antenie oczekiwać nie można, jednak do miasta lub jako antymisiek w trasie wystarczająca. Plusem jest na pewno funkcjonalność i jak na Sirio przystało staranność wykonania.
Co do anten Presidenta, to oprócz ich helikali - nie mam do nich za grosz zaufania. A na pewno ich zakup jest nieopłacalny ze względu na dużo wyższe ceny i brak jakościowej przewagi nad konkurencją. Raczej ich unikam.
Sprzedawca zachwalał jak umiał Missouri. Ale cena jak za tak małą antenę od razu wydała mi się podejrzana. Porównałem ją sobie z innymi dużo większymi stojącymi obok. A on nie potrafił mi wyjaśnić na czym polega fenomen jej wartości W internecie opinie o niej są mocno zróżnicowane. Coś innego tego producenta z jego dość bogatej oferty nadaje się do moich potrzeb?
Niestety jak pisałem anteny Presidenta [nie licząc helikalnych] zupełnie nie leżą w orbicie moich zainteresowań. A już na pewno takie krótkie o takim badziewiu jak Missouri nie wspomnę Pod tym względem Ci nie pomogę.
Jednak z całym przekonaniem będę powtarzał, że jeśli chcesz dobrą antenę - skup się na produktach np. Sirio lub Lemma.
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-06-2009, 06:53
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
ross235 napisał/a:
Po prostu z różnych względów nie chcę mieć zbyt wysoko nad samochodem. Chodzi o garaż i parkingi. Nie uśmiecha mi się szorowanie końcem anteny o sufit. A wjeżdżając na parking podziemny czy piętrowy nie mam możliwości zatrzymania i zdjęcia anteny.
W takim razie SIRIO Turbo 1000 na magnesie 15 - 16 cm Ewentualnie SG CB 1000 też firmy SIRIO. Ostatnio na rynku pojawiła się antena Silver 90, jednak nie ma o niej jeszcze jednoznacznej opinii.
ya1 napisał/a:
Co do anten Presidenta, to oprócz ich helikali - nie mam do nich za grosz zaufania.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 02-06-2009, 22:07
Podepnę się do tematu.
Czy antena o długości 1m będzie się nadawała do łączności dx podczas propagacji? Domyślam się że odbierać będzie. tylko czy nadając z takiej anteny dolecę do kogoś oddalonego o tysiące kilometrów? Skłaniam sie raczej ku czemuś w okolicy 1,5m ale rozważam każdą możliwość.
Znak CB: 276
QTH lokator: JO94GJ Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 59 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-06-2009, 17:21
Radio CB: Alan 555 Antena CB: Skylab Akcesoria CB: Pan DM-432MT
duderyk napisał/a:
Chyba nie będę nic kombinował i zakupię sirio ML145. Wszędzie ja chwalą.
ML-ki mają powodzenie i z tego jak odbieram u siebie na bazie chłopaków kiedy poruszają się na mieście idą naprawdę świetnie z różnych przedziwnych miejsc Także nie bez powodu są chwalone
_________________ Sekju dijaks, sekju dijaks dis is poland stejszyn łan six-papa lima czarli bravo dostał w limo poszedł w tango.
Zgadza się. ML145 była moją pierwszą anteną, wybraną spośród naprawdę wielu propozycji jakie rozważałem. Nigdy się na niej nie zawiodłem. Wymieniłem ją na to co teraz posiadam tylko dlatego, że potrzebowałem czegoś krótszego do użytku na wysokich samochodach i czegoś jeszcze dłuższego na własne auto.
Znak CB: 276
QTH lokator: JO94GJ Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 59 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 17-06-2009, 09:49
Radio CB: Alan 555 Antena CB: Skylab Akcesoria CB: Pan DM-432MT
Rozumiem Jarku.
ML145 jest naprawdę udaną anteną i u wielu moich znajomych jest w posiadaniu.
Chyba jak będą także zmuszeni to dopiero zmienią na inną antenę
_________________ Sekju dijaks, sekju dijaks dis is poland stejszyn łan six-papa lima czarli bravo dostał w limo poszedł w tango.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum