Wysłany: 10-09-2009, 20:20 Zwykły mikrofon do CB Radio CB: linkoln, u520 Antena CB: gp27, as100
Zastanawiam się czy zwykły mikrofon, taki jakiego używa się na estradzie lub do magnetofonu może nadawać się do radia CB? Leży u mnie na półce taki stary mikrofon jeszcze z czasów, kiedy wydawało mi się że umiem śpiewać
Przywieziono mi go okazyjnie z Niemiec, a pochodzi pewnie jeszcze z lat 70tych. Firmy nie znam bo wszystkie napisy ma powycierane. Pstryknę fotkę jak będę u rodziców w przyszłym tygodniu. Na pewno jest dobrej klasy, bo swego czasu kosztował majątek.
Wygląda podobnie jak ten
Ostatnio zmieniony przez SQ3RPG 10-09-2009, 21:45, w całości zmieniany 2 razy
portos, jak najbardziej mikrofony estradowe i studyjne nadają się do radyjek CB. Jeszcze w latach 90-tych używałem estradowego mikrofonu Shure'a (przygotowany do pracy z CB przez mojego kolegę) z Presidentem JFK. Sprawował się znakomicie, miał przepiękną modulację i działał bardzo kierunkowo (minimalnie zbierał odgłosy z otoczenia). Myślę, że warto spróbować podłączyć ten mikrofon do radia, powinien śmigać i na pewno będziesz zadowolony.
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-09-2009, 07:53
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Trzebaby tylko najpierw sprawdzić jakiego typu wkładkę ma ten mikrofon, czy nie potrzebuje zasilania i jakiej impedancji mikrofonu oczekuje radio. Po ewentualnym dopasowaniu będzie działał lepiej jak większość typowych mikrofonów do CB.
Znak CB: 161 OLA
QTH lokator: KO02LG Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 401 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-09-2009, 09:43
Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500 Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3 Akcesoria CB: Wilson Trucker
Co najwyżej będziesz wykorzystywał tylko część pasma przenoszonego przez ten mik, bo CB radio Ci przytnie (pasmo przenoszone jest ograniczone od góry do ok. 3500Hz)
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-09-2009, 16:11
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
Najprościej jak zrobisz zdjęcie tej wkładki mikrofonowej i wkleisz je tutaj, dodatkowo napisz do jakiego TRX'a miałoby to być podłączone to wtedy coś podpowiemy. Rodzaje wkładek mikrofonowych masz dokładnie opisane na forum, wystarczy poszukać
Wszystkie moje stare graty zostały przez rodzinkę zapakowane i schowane aby się nie pogubiły. I jest nadzieja, że się jeszcze kiedyś odnajdą
Następnym razem postaram się zarezerwować więcej czasu na pogrzebanie na strychu i w piwnicy
susel napisał/a:
napisz do jakiego TRX'a miałoby to być podłączone
Do tego co mam w profilu czyli Lincolna.
Opis na forum widziałem. Ale nigdy nie rozbierałem mikrofonu.
Fotkę wnętrza mojego zrobię jak znajdę. Czym różnią się z wyglądu poszczególne wkładki? Sam schemat z forum pewnie ma się nijak do tego co da się zobaczyć na żywo.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 16-09-2009, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 17-09-2009, 07:49
portos napisał/a:
Do tego co mam w profilu czyli Lincolna.
Lolek w standardzie współpracuje z mikrofonem dynamicznym, łatwo jednak przerobić go na pojemnościówkę.
portos napisał/a:
Czym różnią się z wyglądu poszczególne wkładki?
Zasadniczo głównie wielkością, pomiar zwykłym miernikiem zazwyczaj rozwiewa wszystkie wątpliwości.
ya1 napisał/a:
- Zasilanie phantom: +48 V?
Zgadza się, pojemnościowe mikrofony studyjne/estradowe zazwyczaj zasilane są napięciem 36 - 48V. Taki mikrofon przy zasilaniu 12V nie odda z siebie wszystkiego, co mógłby oddać, ale działać będzie. W lepszych konstrukcjach to napięcie podawane jest oddzielną żyłą w celu zminimalizowania zakłóceń.
Wysłany: 17-09-2009, 08:12
Na początek można spróbować z zasilaniem z radia i sprawdzić jak to wychodzi. Trzeba oczywiście wiedzieć jak to zasilanie ma być do mikrofonu podłączone.
Wysłany: 17-09-2009, 08:22
Google wyłączyli
Zasilanie może być podłączane na 2 sposoby:
1. phantomowo - wspólnie z żyłą modulacji,
2. oddzielnym przewodem do oddzielnego pinu wtyku XLR w mikrofonie (wtedy mikrofon ma wewnątrz mały układ wzmacniacza i zasilania phantomowego wkładki).
Przy takiej modyfikacji do radia bazowego warto zaopatrzyć się w jakiś przedwzmacniacz mikrofonowy z korektorem i ewentualnie kamerą pogłosową (jakaś stara u mnie leży - mogę się jej pozbyć ), wtedy problem zasilania będzie rozwiązany
Pozwolę sobie zacytować co jeszcze Marcin mi poradził w sprawie podłączenia mikrofonu i jego zasilania, bo może to jeszcze kogoś zainteresuje [mam nadzieję, że mogę?]:
Dorobił bym jakiś sprytny preamp. Zrobiłbym hybrydę, pierwszy stopień preampa na lampie, a resztę na jakimś scalaku, najlepiej od razu z kompresją i bramką szumów. Wtedy barwa i głębia dźwięku będzie odpowiednia.
Niestety obawiam się, że do tej roboty potrzeba już kogoś z zacięciem elektronika Na razie i tak nie mam jeszcze takiego mikrofonu, ale może coś, kiedyś wpadnie w ręce. Na razie moje rozważanie są czysto teoretyczne. Do tego już mnie przestraszył tym preamplifierem [ale też zainteresował stwierdzeniem, że barwa i głębia dźwięku będzie odpowiednia ]
OK. Będę miał okazję, to się zacznę wgłębiać w temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum