Właśnie wpadła mi w łapki antena o tajemniczej nazwie JBA-265B. Jest to helikal o długości promiennika 96 cm z uchwytem relingowym w komplecie w zaskakującej cenie 25 PLN.
Producent [ktokolwiek nim jest, bo takiej informacji nie ma] ograniczył się do takiego opisu:
Póki co, przetestowałem ją zamontowaną na balustradzie balkonu i z I piętra osiągnąłem zasięg ze stacją bazową na odległość ok. 20 km.
Chętnie poznam opinie o owej antenie, jeśli ktoś miał z nią już do czynienia, bo przyznam, że ja spotkałem się z tym wynalazkiem pierwszy raz
Mam nadzieję, że jest coś warta, bo zamówiłem następne dwie sztuki [wydaje mi się, że choćby ze względu na sam uchwyt warto ją kupić ]
Oj, dobrze, że się przypomniałeś, bo mi wyszło z głowy
A więc na dzień dzisiejszy gość nie ma jej w sklepie i nigdy więcej już ich nie zamawiał. Obiecał, że sprawdzi jak z dostępnością i jak będzie potrzeba, to przy okazji robienia zamówienia ściągnie ją
No ok, mało pocieszająca informacja, jednakże liczyłem się z tym. No nic, może się uda w przyszłości... A tak na marginesie. Jakie są jeszcze inne helikale na mocowaniu 3/8? Orientujesz się?
Znak CB: 161 OLA
QTH lokator: KO02LG Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 401 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-07-2011, 12:35
Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500 Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3 Akcesoria CB: Wilson Trucker
Widziałem gdzieś, ale nie mogę znależć, stronkę amerykańską gdzie była prezentowana cała rodzinka helikali na 3/8" o oznaczeniu różniącym się ostatnią literą od A do F.
A miała ok. pół metra a F miała ponad 2,5 metra...
Szukam tej wiadomości i za diabła nie mogę znależć...
BTW, z wyglądu "jak skóra zdarta" z tej tytułowej, tylko bez uchwytu do relingu...
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
Domyślam się, że nie kojarzysz nawet miejsca gdzie można by to odszukać? Pytam tak namiętnie, bo chciałbym wykonać dipola z dwóch takich anten, a że cena nie jest szokująco wysoka, więc udałoby się relatywnie tanio to zrobić i w razie ewentualnej porażki konstrukcyjnej nie będzie niesmaku... Na eBayu puchy, albo ceny x2, Allegro poza jedną, notabene niedostępną sztuką, bo jak sprzedawca twierdzi, że jej już pewnie nie ma. Generalnie posucha.
Jestem na wakacjach "w dziczy". Net chodzi albo nie, podana strona mi nie otwiera, więc odpowiem Ci późnej. Prawdopodobnie o to chodzi, bo była już gdzieś dyskusja o tym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum