Mój dipol na 80m był używany kilka razy i sprawdził się znakomicie. Przy rozwieszeniu jako inv V na maszcie 10m był bardzo wydajny. wcześniej na rancho rozwiesiłem go w poziomie 3m na ziemią. Wpływ gruntu powodował "głuchotę", co powodowało wprawdzie brak szumów, ale i zdecydowanie niższe raporty dla większosci stacji.
U mnie wszystko leży w pudełku gotowe do montażu. Miałem tylko jechać po uchwyty, które będą trzymały końcówki dipola przy symetryzatorze i... zawsze zapominam albo jest co innego do roboty...
Dobra! Składam Bożonarodzeniową obietnicę, że zaraz po świętach się tym zajmę
Jeden wieczór. Na pytanie ile kasy, nie odpowiem Ci dokładnie, bo potrzebne rzeczy kupowałem w różnych miejscach i w różnym czasie. W każdym razie najdroższy był kabel antenowy Po pierwsze jeden odcinek do nawinięcia, a drugi podobny, do połączenia z radiem.
Trochę pokombinowałem i parę dni temu zmieniłem konstrukcje dołu symetryzatora, tak aby zwiększyć wytrzymałość i łatwiej było posługiwać się kablem antenowym. Teraz ma on z obu stron jednakowe wtyczki UC1, a antena gniazdko tego typu.
Denko, to zwykła zatyczka od takiej rurki. Ponieważ zwykle jest ona montowana u kołnierza [czyli z drugiej - grubszej strony], została wpasowana na gorąco i umocowana klejem.
Ciekawe.
Antena mimo, że teoretycznie za długa na pasmo CB - zestroiła się idealnie na częstotliwości 28.100 MHz [na poziomie 1,1]. Na szczęście jest mały zapas na wydłużenie.
Do tego pomiary na szybko wykazały, że wykres SWR nie będzie zbliżony do paraboli - lecz faluje - drugie minimum [ok. 1,5] osiągając gdzieś w okolicy 26.500 MHz. Na szczęście nigdzie poza skrajnymi bandami SWR nie wychodzi poza poziom 2. Pomiar nie był wykonany za bardzo precyzyjnie - na antenie pochylonej pod kątem ok. 50°, z braku innej możliwości umocowanej dolnym końcem poprzez metrowy odciąg do samochodu. Na pewno wpłynęło to na wyniki.
Postaram się kiedyś powiesić antenę dość wysoko nad ziemią, w miarę pionowo, zestroić odpowiednio i zrobić wykres SWR z prawdziwego zdarzenia.
Pomimo tego, że strojenie nie było idealne, zaliczyłem już całkiem udane łączności z bardzo dobrymi raportami w obie strony. Dipol świetnie współpracuje zarówno z radiami samochodowymi, jak i ręczniakami.
Czy np można taką antenę przymocować do drewnianego masztu i postawić pionowona samochodzie podczas postoju? Czy masa auta będzie robiła za przeciwwagę i dolny koniec połączyć z nią tak jak to się dzieje przy montarzu anteny w dziurkę?
aby odświeżyć temat napiszę:
ja coś takiego zrobiłem ale jeszcze nie experymentowałem ;
jak to uczynię (a bardzo prawdopodobne, że dopiero w wakacje) - również wszem ogłoszę na Forum
Prosiłbym na przyszłość, o większą dbałość przy pisaniu postów. Chodzi o duże litery, znaki przestankowe, ortografię i gramatykę. O poprawną składnię zdań.
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 25-04-2009, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Warto się pobawić. Choćby dla samej satysfakcji, że zrobiło się kawał dobrej roboty i że działa jak należy O tym, że mnie zżerała ciekawość jakie zasięgi można na takim czymś uzyskać - nie wspominam
Mała uwaga. Zapewne trzeba będzie dopasować długość ramion dipola. SWR-miarka przy pierwszym uruchomieniu - niezbędna
P.S. Wstaw zdjęcia na forum jak to wygląda u Ciebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum