Znak CB: 161 OLA
QTH lokator: KO02LG Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 401 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-12-2008, 13:19
Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500 Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3 Akcesoria CB: Wilson Trucker
Też rozpatruję 857, jeśli kaska będzie limitowana...
[ Dodano: 2008-12-07, 14:41 ] Góral napisał:
za hamerykanską wersję alana 48+
Popatrzyłem na opis alana 48+ i nie wydaje mi się, żeby to było to samo.
Chyba Ci się Tomku cos pomerdało...
Moje Magnum to radio de facto 10-metrowe, rozblokowane na CB, z niezłym wyposażeniem i regulowaną mocą TX od 0,5 do 30W
Po rozblokowaniu ma 440 kanałow (10 czterdziestek z dziurami i przełączaniem 5/0)
W ustawieniu "nierozblokowane" (osiągalne przez naciśnięcie dwóch przycisków) jest przełączanie częstotliwością ze skokiem 10, 100, 1000 Hz , split do pracy z przemiennikami, SWR-miarka, filtry ANL, NB, Tone...
Alan 48+ o którym piszesz to dość prymitywne radio CB, 4W bez większości funkcji dostępnych w Magnum... Nie wspominając już o 10m ...
Gdybym miał porównywac z czymś mi znanym, to raczej z moim Rangerem AR-3500...
To wbrew pozorom dość podobne radia, brak mi tylko w Magnumie SSB...
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
Koperku, to z mojej strony było oczywiście przerysowanie.
Ja poszedłem w inną stronę:
zapodałem sobie alinco dr-m03. zakres od 26 do 36mhz... only FM 10W
gabaryt: szerokość i głębokość wraz z radiatorem i gałami nie przekeracza wymiarów pudełka na CD
no i cena: 200pln
btw. mój pierwszy alan 48+ miał 400 kanałów, dzisiejsze też mogą mieć.
QTH lokator: KO02LG Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 401 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-12-2008, 23:02
Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500 Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3 Akcesoria CB: Wilson Trucker
A dzisiaj się dowiedziałem, że Magnum i mój japoński Ranger pochodzą z tej samej firmy konstruktorskiej...
"" In 1982, RF Limited started developing the Ranger AR-3300. They wanted
a fully computer controlled radio and at that time CMOS was the most
readily available. ""
"" The latest radios RF Limited brings to the Amateur platform are the
Magnum radios, under the Magnum International label. ""
[ Dodano: 2008-12-09, 23:04 ]
Czyli miałem dużo racji porównując Magnum raczej do mojego Rangera niż do Alana 48+
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
Kaper, mam możliwość kupienia takiego radia jak twoje za połowę ceny jaką ty dałeś. Nie działa w nim pokrętło RF. czy to coś poważnego i ile może kosztować naprawa? A może lepiej dołożyć i poczekać na radio Delta Force? jest możliwość przywiezienia tego modelu po nowym roku ale będzie kosztować prawie dwa razy więcej jakie wymiary ma to radio? Jeśli jest większe od Alana 87 to mi nie wejdzie do samochodu.
Poprawiłem błędy i duże litery na początku zdania i w nazwach. Źle się czytało taki tekst [ya1]
Ostatnio zmieniony przez SP3AYA 23-12-2008, 19:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23-12-2008, 23:56
Magnum AF (a także DF) jest prawie dokładnie w wymiarach A87. Ja bym poczekał na Deltę, bo jeśli nie działa RF to diabli wiedzą czy to tylko potencjometr, czy coś poważniejszego... Czasem mozna się naciąć.
Poza tym DF ma SSB... To duża przewaga. Ja tam żałuję, że nie mam wstążek w tym radiu... Waham sięczy nie zamienić Rangera z samochodu z Magnumem, żeby w domu na (niby)bazie miec wstęgi...
_________________ Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
czy Delta Force będzie gorsze niż Jackson? Nie podoba mi się stylistyka tego Prezydenta. Wiem że to nie jestargument ale zwracam uwagę tez na takie rzeczy. Z tej aukcji warto kupić to radio? http://allegro.pl/item511...fm_usb_lsb.html
a konkretnie? chodzi mi o to jak bardzo odbiega Delta od tego modelu? I z ciekawości zapytam jak sie ma wyższe model z tej serii czyli Omega do S9? Co prawda nigdzie jej w ofertach nie widziałem ale jestem ciekaw.
Ostatnio zmieniony przez Mario 03-01-2009, 15:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie miałem styczności z Magnum serii ...Force. Jednak z tego co czytałem Magnum OmegaForce S45 jest w czołówce radyjek CB. Podobno nieźle brzmi.
Z tego co widzę, przynajmniej na papierze ma podobne parametry co Magnum S-9. Trochę mnie dziwi tylko 5 cyfr dla częstotliwości w radiu tej klasy... Cena odrobinę mniejsza niż S-9 sugerowałaby, że jest w klasyfikacji firmy nieco słabsze.
Ciekawe jak się sprawdza w praktyce i co w nim siedzi w środku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum