czyli jeżeli sama nośna ma 4W to łącznie mamy 16W PEP.
Ale to też pod warunkiem że tranzystor na to pozwala. W obecnie dostepnych sprzętach końcówki nie dają więcej jak 8-10W, więc rozwiązuje się to albo ograniczając modulację, albo zmniejszając nośną.
Tu wychodzi przewaga starszych urządzeń, zwlaszcza wstęgowych. Taki dobrze zestrojony jakson oddawał w PEP do 30W, a zdarzały się egzemplarze o jeszcze większych możliwościach.
QTH lokator: ko02md / jo91nm Artykułów/Recenzji: 1 Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 288 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-01-2009, 22:23
Radio CB: DNT Carat / Jack Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior Akcesoria CB: pełno tego ;-)
I pod tym co napisał poprzednik podpisuję się obydwiema rączkami, w U520 musiałem obniżyć nośną do 2W żeby uzyskać dobrą modulację, a w Jacksonie nic nie grzebałem i efekt jest grzmiący
musiałem obniżyć nośną do 2W żeby uzyskać dobrą modulację,
Tak trochę nie w temacie stare wspominki młodego radiowca:
Pamiętam moje zdziwienie, kiedy jeszcze w George'u usiłując dalej i lepiej dolecieć podnosiłem moc nadawania i ku mojemu niebywałemu zdumieniu stawałem się coraz cichszy... Było to wtedy dla mnie całkowicie niezrozumiałe, dopóki mój spec-kolega nie wytłumaczył mi w miarę tego, o czym właśnie piszesz...
Dopiero jednoczesne dodawanie mocy i rozkręcanie MIC-gaina dawało jakiś efekt. Tyle, że czasem doprowadzało to do sprzęgania, szczególnie oczywiście wtedy kiedy radio pracowało z anteną na magnesie.
Pamiętam moje zdziwienie, kiedy jeszcze w George'u usiłując dalej i lepiej dolecieć podnosiłem moc nadawania i ku mojemu niebywałemu zdumieniu stawałem się coraz cichszy...
Hihihi, bo to radio tak ma. Producent w danych technicznych podaje w AM 15W, ale przy tej mocy "pada" modulacja. To jedna z przyczyn mojej małej awersji do tego modelu.
Modulacja padała z anteną na magnesie. Przy montażu stałym nie było tak źle, choć nie modelowo... Za to przy mniejszej mocy naprawdę radio szło jak burza. Złego słowa nie mogę powiedzieć!
hi hi nie wiedziałem że założyłem ten temat jak MIC-GAIN dam na min to nośna stanowi 100% mocy a jak na max to część mocy przypadająca na nośną maleje żeby była modulacja? czy moc nośnej pozostaje stała a dodatkowo w tym PEP jest dodatkowa moc? tak rozumiem z postu susel ale chcę się upewnić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum