Witam wszystkich na forum. To mój pierwszy post i mam takie pytanie. Kupiłem sobie antenkę SIRIO ML-145. Odbiera bardzo dobrze, ale kolega mówi, że będzie ją trzeba zestroić. Natomiast sprzedawca powiedział, że tej antenki się praktycznie nie stroi, bo ona jest od nowości zestrojona
Poprawiłem literówki [marti101]
Ostatnio zmieniony przez SQ3RPG 13-12-2009, 13:36, w całości zmieniany 1 raz
Kilka ML-145 f-my Sirio przeleciało mi przez łapki i wniosek jest jeden, fabrycznie mają one promienniki minimalnie przydługie, czyli SWR na podstawowej 40-tce nie tworzy idelanej paraboli. Po przycięciu, ok. 1 cm wszystko jest jak najbardziej ok. Jednak bez nawet najprostszej SWR miarki nie warto zabierać się za ten zabieg.
W zasadzie to chyba wszystkie fabryczne anteny mają w większości wypadków za długie promienniki. Przecież nigdy nie wiadomo czy trzeba go będzie skrócić czy wydłużyć. Wtedy może zabraknąć. Dlatego mają zapas długości który można przyciąć jeśli będzie niepotrzebny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum