Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
MixW i TS-570
Autor Wiadomość
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 103
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 2019-02-12, 12:32   MixW i TS-570
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Witam po długiej nieobecności.
Zawitałem z pytaniem, ponieważ kiedyś sporo osób wypowiadało się tutaj na temat radia Kenwood Ts-570.
Mam problem ze skonfigurowaniem programu MixW z tym radiem.
Korzystam z takiego interfejsu:
http://hamradioshop.pl/ra...0.html?sef=hcfp

Czy polecacie jakieś inne programy do emisji cyfrowych?
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1135
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-02-12, 16:23   
   mod


Na czym polega problem: audio czy ptt? Czy masz prawidłowo zainstalowane sterowniki wirtualnego portu COM? Czy widzisz ten port w managerze urządzeń?
 
     
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 200
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 2019-02-12, 17:32   

Cześć, ja ma to ustawione jak na obrazkach. Oczywiści do tego sterowniki USB CH341SER do sterowania PTT.

MIXW_1.JPG
Plik ściągnięto 1400 raz(y) 40,63 KB

MIXW_2.JPG
Plik ściągnięto 1400 raz(y) 20,93 KB

_________________
Piotr
 
     
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 200
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 2019-02-12, 17:34   

Jeszcze jedno u mnie Kenwood ma jakieś fimery i muszę za każdym razem wejść w menu, pozycja 33 i przełączyć z 1 na 2 a jak jest 2 to na 1, byle była zmiana i zapamiętać, Bez tego PTT nie działa. Nie wiem dlaczego tak.
_________________
Piotr
 
     
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 103
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 2019-02-12, 20:25   
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


PTT załącza. Z radia nic nie wychodzi. Porty są ustawione prawidłowo.
W tym menu powinno być FSK czy USB? Zresztą oba ustawienia nic nie dają.
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1135
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-02-12, 22:45   
   mod


No to jeszcze karta dźwiękowa - czy jest prawidłowo rozpoznana i poziomy sygnałów wyjścia wejścia.
 
     
SP3QDX 



Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP
Dołączył: 07 Sie 2017
Posty: 200
Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 2019-02-13, 06:21   

bez różnicy, u mnie raz USB raz FSK, zmienia się samo w zależności jak przełączam się miedzy modulacjami.

Co do karty dźwiękowej to jest też ważne, ja kupiłem sobie najprostszą kartę na port USB, tak więc do kompa wkładam 2x USB.

Sprawdź jeszcze czy dobrze włożyłeś wtyczkę do radia, wtyk nie ma zabezpieczenia i można go źle włożyć - obrócony o 180", ja ten błąd popełniłem na początku
_________________
Piotr
 
     
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 103
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 2019-02-14, 23:43   
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Panowie... przyjdzie mi uwierzyć w cuda.
Po 2 dniach przerwy z zabawą radiem odpaliłem Mixw i TX ruszył. Tak sam z siebie. Nic od tamtego czasu nie zrobiłem. Po prostu włączyłem radio i komputer, wcisnąłem CQ i sygnał poszedł.
Nie wiem jak to możliwe. Coś po prostu chyba nie stykało we wtyczkach czy jak?
 
     
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 103
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 2019-02-15, 23:46   
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Tak się zastanawiam czy to możliwe...
Wcześniej sprawdzałem czy nadaje wciskając przycisk jakiegoś makra. Tak naprawdę tym razem najpierw w menu Options zaznaczylem TX i dopiero potem jak radio zaczelo nadawać poźniej przeszedlem na CQ. Myślicie że to TX mogło coś odblokować?
Ostatnio zmieniony przez portos 2019-02-15, 23:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
sq3ook 



Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 1135
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 2019-02-17, 10:31   
   mod


...hm
zależy co to makro zawierało, czy na początku ma polecenie <TX> i na końcu <RX>
 
     
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 103
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 2019-02-18, 13:52   
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi


Tak ma

<TX>
CQ CQ CQ de <MYCALL> <MYCALL> <MYCALL>
CQ CQ CQ de <MYCALL> <MYCALL> <MYCALL>
pse K
<RXANDCLEAR>

Standartowe wywołanie. Nic tu nie zmieniałem.
Do tej pory nie wiem co mogło spowodować początkowe problemy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
[OT] Kenwood TS-570D
Spotkanie forum CBmania.eu w Toruniu - 11.07.2009
Strojenie lampowego PA i drivera na przykładzie TS-820
Dziwne zachowanie TS-2000
KENWOOD TS-850S vs TS-870S
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka