Przy okazji przeglądania najbardziej prężnego portalu aukcyjnego trafiłem na taką antenę.
Cena 130 PLN to dość sporo ale pomyślałem, że przydałoby się ja przetestować. Złożyłem zamówienie i po 4 dniach miałem u Siebie. Mój egzemplarz jest wyposażony w złącze BNC, długość 52 cm, dość estetycznie wykonana.
Test na szybko, który udało mi się wykonać:
1. Radio Wouxun KG-UVD1P + redukcja RPSMA<->BNC + antena MITCOM HANDY; QTH: Legionowo 8 piętro balkon od strony Warszawy
2. Radio Yaesu FT-817 + antena Sommercamp NR-881S zamocowana na uchwycie, w ruchu Warszawa ul. Jagiellońska (SQ5SDL)
test przeprowadzony na QRG 145.400 - odległość w linii prostej 16,7km - raport 5-5
Taki wynik uważam za naprawdę przyzwoity biorąc pod uwagę, że obie stacje pracowały QRP.
Ostatnio zmieniony przez PeterCrazy 24-03-2010, 08:09, w całości zmieniany 1 raz
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 28-03-2010, 00:57
Firma MITCOM jest znana, ale to określenie jest dość kontrowersyjne. Jej produkty są kosmicznie drogie, zaś ich możliwości niekoniecznie odpowiadają ilości wyłożonej gotówki.
Ciekaw jestem porównania z innymi antenkami podobnej długości. Warto by się pokusić o pobieżne chociaż testy...
Jak z jakością wykonania? To co na fotkach przedstawia Twoją antenę? Nie wygląda aby miała 52 cm długości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum