Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 03-04-2011, 21:52
Miałem ostatnio okazję przetestować taką LPDA na 2 m, konstrukcji Lucjana SQ9VPA i powiem Wam, że rewelacji nie ma... W polaryzacji pionowej, w głównej osi raporty tylko nieco lepsze niż z anteny vericalnej, pracuje szeroką wiązką. Praktycznie obrócona bokiem odbiera i nadaje niewiele gorzej niż przodem. Tłumienie do tyłu mizerne. Różnica w raporcie przód/tył dla odbieranej stacji to średnio 3s.
Ogólnie jestem zaskoczony mocno in minus. Oby się okazało, że jest to rezultatem specyficznych warunków, w jakich odbywały się próby...
Wysłany: 05-04-2011, 11:33
W ogóle wypada w porównaniu...
Twoja LB ma bardzo wąską wiązkę promieniowania, o dużym zysku. LPDA od VPA jest chyba anteną dwupasmową, choć w jej opisie na stronie nie ma o tym słowa [zdjęcia zresztą też nie ma]. Wygląda jakby miała 5 elementów na 70 cm z przodu i 5 elementów z tyłu. Charakterystyka promieniowania w polaryzacji pionowej raczej nerkowata, o słabym tłumieniu przód/tył.
Jest teraz u Pawła, zrób zdjęcie i wrzuć na forum jeśli możesz. Może to jest zupełnie inna antena, bo jakoś trudno mi uwierzyć, że VPA robi tak słabe rzeczy. Choć cały czas się łudzę, że wyniki moich testów są takie, z powodu nieciekawych warunków w jakich je przeprowadzałem.
Cóż, badania porównawcze wyszły ciut nieprawidłowo, gdyż montaż SP6LB okazał się nie do końca taki, jak powinien być. Ale o tym szerzej, to już sam sprawdzający... Paweł, mikrofon do Ciebie
Wysłany: 16-09-2011, 06:42
Ja tu tylko dodam swoje podejrzenia, że połączenie części dwójkowej z siedemdziesiątkową w tej antenie mogło nie być najszczęśliwszym rozwiązaniem. Cóż, kompromisy kosztują.
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 16-09-2011, 08:35
Tzn ta wersja ani Jarka (z tego co pamiętam) ani mnie nie zachwyciła. Ale albo jest coś nie tak z tym konkretnym modelem, albo nie wiem co my źle robiliśmy z jej montowaniem, ponieważ sporo osób jednak sobie chwali tego typu anteny.
Wysłany: 16-09-2011, 10:22
Zauważ jednak, że klasyczna LPDA i tak pracuje dość szeroko, a tu była jednak dość specyficzna konstrukcja. W sumie nie pamiętam, czy testowaliśmy ją na 70 cm. Być może na 2 m ta część z przodu stanowi "przeszkadzajkę".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum