Wysłany: 16-01-2011, 12:34 Filtr collinsa Radio KF: Alan 145
W necie jest dużo informacji o tym jak polepsza odsłuch filtr collinsa ale nie znalazłem nigdzie informacji o zasadzie działania tego urządzenia. Intersuje mnie w ogole działanie róznych filtrów które poprawiają odbiór i nadawanie w radiach kf. Chciałbym w przyszłości doposażyć kupowany sprzęt w niezbędne dodatki i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Co jeszcze było by mi potrzebne z opcjonalnych dodatków które nie są montowane standatowo?
Wysłany: 20-06-2012, 23:11 Filtry mechaniczne produkcji Rockwell Collins, Inc.
Witam,
Odświeżę temat bo wyskakuje w top 10 na googlu dla hasła "filtr collinsa".
Zacznijmy od tego, że filtr collinsa to skrót oznaczający: filtr mechaniczny produkcji Rockwell Collins, Inc.. Collins to uznana firma produkująca sprzęt dla lotnictwa i telekomunikacji założona w1933r. przez Arthura Collinsa i nie oznacza jakiegoś specjalnego typu filtra. Jeśli chodzi o filtry mechaniczne to angielska Wikipedia zawiera wyczerpujący artykuł na ich temat: Mechanical Filter . Niestety nie ma polskiego odpowiednika dlatego poniżej streszczę najważniejsze informacje.
Funkcjonalnie filtry mechaniczne są dokładnym odpowiednikiem filtrów elektronicznych, działają na zasadzie oscylacji mechanicznych. Modele matematyczne filtrów mechanicznych i elektronicznych są równoważne co pozwala na ich stosowanie i analizę w obwodach elektronicznych. Filtry te cechuje bardzo wysoka dobroć Q (znacznie wyższa od odpowiedników LC) co pozwala uzyskać znakomitą selektywność oraz stabilność wyższa zarówno do flitrów LC jak i od monolitycznych. Typowe zastosowanie to filtr częstotliwości pośredniej 455kHz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum