Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 03-04-2013, 15:22
Ubiegając pytania naszych nowych kolegów (już prawie) krótkofalowców informuję, że po otrzymaniu świadectwa należy:
1.
Kod:
Zgodnie z art. 6 ust 1, pkt 3 Ustawy o opłacie skarbowej z dnia 16 listopada 2006 r. ( Dz. U. Nr 225, poz. 1635) z chwilą złożenia wniosku o wydanie pozwolenia radiowego powstaje obowiązek zapłaty opłaty skarbowej określonej w załączniku do ustawy (cz. III poz. 44), w wysokości: 82 złotych.
Opłatę skarbową należy wpłacać:
bezgotówkowo na konto:
Urząd Miasta Stołecznego Warszawy Dzielnicy Wola
Bank Handlowy w Warszawie S.A.
54 1030 1508 0000 0005 5003 6045
źródło: uke.gov.pl
Oczywiście podajemy tylko swoje dane osobowe bez znaku, bo ten jeszcze NIE JEST przydzielony!
Ja dla pewności "wrzuciłam" do koperty ksero świadectwa. Aby przyśpieszyć cały przebieg formalności należy dołączyć również dla osoby niepełnoletniej zgodę rodziców na uzyskanie pozwolenia radiowego
Wysłany: 03-04-2013, 19:04
Radio KF: Wouxun KG-UV2D Antena KF: Nagoya NA-771 2m/70cm
Ja też wrzuciłem, nie wiem czy nawet nie było podane, że potrzeba w załączniku. Należy wypełnić dokładnie wszystkie pola, włącznie z miejscem zainstalowania radiostacji, nawet jeśli się takowej nie posiada - bo się czekanie może wydłużyć.
A pytanie z innej beczki, choć powiązane. Jak uzyskać świadectwo? Będę wdzięczny za odpowiedź. I przepraszam za głupie pytanie, ale jestem totalnie zielony a chciałbym zacząć zabawę
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 04-04-2014, 16:44
Aby uzyskać świadectwo operatora w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej należy zdać egzamin państwowy.
Po jego zdaniu otrzymujesz owe świadectwo w ciągu około miesiąca.
Później występujesz o pozwolenie radiowe, czyli otrzymujesz indywidualny (krótkofalarski) znak wywoławczy.
Skoro jesteś całkowicie zielony to pozwolę sobie zareklamować naszą stronę klubową, na której kolega Jarek SP3AYA zamieścił szereg informacji na temat krótkofalarstwa i tego co trzeba zrobić, aby uzyskać pozwolenie.
www.sp3pow.pl -> po lewej stronie w menu cały dział "Zanim zostaniesz krótkofalowcem"
Życzę Ci, abyś połknął bakcyla i dołączył do naszego grona.
W razie wątpliwości pytaj (ale oczywiście najpierw zapoznaj się z podanymi materiałami ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum