Pragnę przedstawić urządzenie mojej produkcji.
Jest to generator nośnej o zakresie częstotliwości ok. 50kHz-300kHz, oraz tranzystor kluczujący sterowany tymże generatorem. Pomiędzy dren tranzystora a zasilanie 12V, znajduje się cewka nadawcza...
Cewka odbiorcza, to cewka zbliżona do nadawczej i 1nF-owy kondensator z diodą...
To jest po prostu transformator, tylko wykonany na rdzeniu powietrznym. Bardzo mała sprawność, bardzo mała odległość przesyłu prądu. Generalnie zasada działania bardzo podobna do silnika asynchronicznego - prąd zmienny płynący przez uzwojenie zewnętrzne zapewnia zmianę pola magnetycznego wokół przewodnika, która indukuje siłę elektromotoryczną w wewnętrznym uzwojeniu. Gdy uzwojenie wewnętrzne tworzy zamknięty obwód, wtedy płynie przez niego prąd. Tyle, żadna magia
No cóż, przynajmniej fajnie to wygląda(ten brak kabli pomiędzy ukladem a diodą z cewką)...
Myślę teraz nad cewką która byłaby bardziej kierunkowa, a co za tym idzie, przesłałaby prąd na dalszą odległość.
Patrzyłem na projekt INTEL-a - WiTricity, ciekawe jak oni radzą sobie ze stratami...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum