Ogromną rolę w trakcie trwania akcji ratunkowej odegrali radioamatorzy. Krótkofalowcy wykorzystując własny sprzęt przekazywali informacje korzystając z własnej infrastruktury przemienników na terenach objętych powodzią. [...] W pierwszych dniach akcji ratunkowej, organizowana przez nich łączność stanowiła istotne źródło informacji o sytuacji z zalanych terenów
Szukam kontaktu do osób (określanych w cytacie jako "radioamatorów"), które brały udział w akcjach ratunkowych w powodzi w 1997. Proszę o kontakt na PW.
Czy prawdziwe są pogłoski, że w tych akcjach wykorzystywano EME? Jeśli tak, to szczególnie proszę o informacje na ten temat.
Szukam kontaktu do osób (określanych w cytacie jako "radioamatorów"), które brały udział w akcjach ratunkowych w powodzi w 1997. Proszę o kontakt na PW.
Czy prawdziwe są pogłoski, że w tych akcjach wykorzystywano EME? Jeśli tak, to szczególnie proszę o informacje na ten temat.
Dosyć późno trafiłem na twoje zapytanie, ale mam nadzieję, że moja odpowiedź trafi do Ciebie i przynajmniej w jakiejś części zaspokoi twoje zapotrzebowanie na informację. Jeżeli miałbyś jakieś inne szczegółowe zapytania to chętnie odpowiem E-mailowo lub przez Skype. Zacznę może od końca kwestia wykorzystywania EME... Nie wiem kto - co spowodowało powstanie takiego pytania, ale to kompletna bzdura. Musisz pamiętać , że to był rok 1997 i uwarunkowania sprzętowe / licencyjne były zupełnie odmienne od tego co mamy obecnie. W Polsce EME do tamtego roku oparte było o dwa pasma . W paśmie dwumetrowym praktycznie pracowały trzy stacje (sp5cjt, sp5efo, sp9ewu), a na siedemdziesiąt centymetrów pracował na przełomie lat 85/86 SO1MN a później dołączyła "grupa Kłodzka" a Andrzej sp6jlw, chyba w 89 zrobił pierwsze QSO EME SP/OE. Jeżeli coś pomyliłem lub kogoś przeoczyłem to przepraszam, ale to taka przypadłość starucha 60++.
Co do sieci to istniały dwa rodzaje. "Lokalne" oparte głównie o pasmo 2m z pracą direct oraz wykorzystaniem pracujących przemienników. Najbardziej rozwinięte sieci powstały w SP6 oraz na pograniczu SP6/SP9 (opolskie /katowickie). Prym wiodły sieci w Opolu i we Wrocławiu. Co do sieci ogólnopolskiej, to oparta była o pasmo 80 metrowe z częstotliwością pracy 3705 kHz. Początkowo praca stacji głównej odbywała się z Wojewódzkiej Komendy Straży Pożarnej w Opolu zaś później z mojego prywatnego mieszkania we Wrocławiu-Krzyki. Dzisiaj po latach gdy opadły emocje, jedne rzeczy wspominam bardzo miło inne nieco mniej, ale to już zupełnie inna bajka.
73, Jerzy SP6FVF (główny prowadzący ogólnopolską sieć powodziową w 1997)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum