Witam,
Na imię mi Paweł, mam 27 lat jestem z miasta Łodzi.
Jestem zupełnie nowy i zupełnie zielony...
Od dość długiego czasu chciałem spełnić się jako początkujący krótkofalowiec, na start -
nasłuchowiec.
Aż do dziś, zakupiłem na początek prostego ręczniaka Baofeng UV-5R + ant. Nagoya NA-771 + ant. Nagoya UT-108UV (samochodowa, żeby wystawić na balkon) + kabel programujący. Czyli taki zestaw "super świeżak"
A więc...
Zaczęły się moje problemy, za dużo informacji na raz przyjąłem i wszystko pomyliłem i się pogubiłem jak w damskiej torebce. Totalnie nie wiem co jest po co i dlaczego.
Jakby ktoś był taki miły i zechciałby mnie wziąć pod skrzydła, wytłumaczyć jak skonfigurować to pudełko zwane baofengiem do współpracy ze mną, spędzić trochę czasu na tłumaczeniu łopatologicznym co do czego, po jakich częstotliwościach się poruszać i pasmach...
Wiem, że wszystko jest w sieci ale im więcej czytam tym mniej wiem - nie wiem, jakąś niespójność danych w głowie mam? Im więcej informacji doczytuje tym większą "watę" mam w głowie.
Bardzo chciałbym zacząć przygode z krótkofalarstwem, w przyszłości zrobić licencję...
Dodam tylko, że od kilku lat jestem przykuty do łóżka z powodu ciężkiego wypadku i nie pójdę do najbliższego klubu krótkofalarskiego po nauki i porady ponieważ nie jest to możliwe.
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i ewentualną pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum