Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Baofeng DM1801 problem z aktualizacją
Autor Wiadomość
kadamcz 



Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 7
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-11-2019, 10:19   Baofeng DM1801 problem z aktualizacją

Witam
Zakupiłem radio Baofeng DM 1801 i chciałem je aktualziować do firmware 2.19. Niestety po aktualizacji na wyświetlaczu pojawia się tylko komunikat LOW BT VERSION. Wgranie spowrotem starego softu przywraca radio do zywych:) Inni użytkownicy tego radia pomyślnie aktualizują firmware. Tylko u mnie coś nie tak.
Czytajac po necie znalazłem cos takiego, ale za bardzo nie rozumiem co z tym zrobić? Do którego momentu postępować zgodnie z instrukcją bo potem jakieś inne dane są wgrywane do radia. oto link: http://foros.radiogalena.es/showthread.php?tid=395
Może ktoś mi pomoże?
z góry dziekuję


P.S. co to wogóle za radio, skoro nawet na stronie producenta brak o nim informacji?!
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4924
Wysłany: 10-11-2019, 15:45   
   admin


Czarek SP3UKL z HamRadioShop, dystrybutor tego sprzętu twierdzi, że nie ma jeszcze oficjalnego nowego firmware.
 
 
 
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 155
Skąd: Polska
Wysłany: 10-11-2019, 18:56   

Kupując chinczyka trzeba się liczyć z kłopotami. Coś za coś. Cena za uzytkowosć.
 
 
SQ3POS 



Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81WP
Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 1534
Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 10-11-2019, 19:09   

duderyk napisał/a:
Kupując chinczyka trzeba się liczyć z kłopotami. Coś za coś. Cena za uzytkowosć.

To prawda, szczególnie jak temat nowy/niesprawdzony.
 
 
kadamcz 



Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 7
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 17-11-2019, 18:55   

Niestety tak namieszałem, że nieudaje mi się poprawnie wgrać żadnego oprogramowania. Może ktoś wie jak wyczyścić go do zera i wgrać prawidłowo oryginalny soft?
będę wdzięczny za pomoc
 
 
duderyk 



Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 155
Skąd: Polska
Wysłany: 17-11-2019, 19:05   

Całkowity reset i wgranie softu od zera nie pomaga?
To chyba tylko do serwisu trzeba oddać 😯
 
 
kadamcz 



Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 7
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 18-11-2019, 17:18   

Nie robiłem całkowitego resetu. Nie wiem jak, stąd moje pytanie o to jak wyczyścić bao do zera? Z wgraniem softu sobie poradzę:)
 
 
SP3AYA 



Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 4924
Wysłany: 19-11-2019, 00:25   
   admin


Nie rozumiem... piszesz, że "...nieudaje mi się poprawnie wgrać żadnego oprogramowania...", a potem "Z wgraniem softu sobie poradzę". Opisz dokładnie z czym TERAZ masz problem?

Miałeś starszy soft i chciałeś zrobić upgrade do v2.1.9
Pierwsza pozycja do ściągnięcia z google:
https://baofengradio.ca/pages/support-download
Podobno śmiga...

Radio się włącza i jest dostępne menu? Czy całkowity trup?
W menu nie było opcji Full Reset? Bo w tej instrukcji (co prawda pobieżnie przejrzanej) nie mogę znaleźć (ale mogę być ślepy ;) ) https://fccid.io/2AJGM-DM1801/User-Manual/User-manual-4125309
Na logikę, powinna być możliwość przywracania radia do ustawień fabrycznych.
 
 
 
kadamcz 



Dołączył: 14 Paź 2019
Posty: 7
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 27-11-2019, 13:05   

Od początku: Chciałem aktualizować firmware do wersji 2.1.9. Sciągnąłem z neta i po aktualizacji na wyświetlaczu był komunikat low bt version. Wobec powyższego postanowiłem wrócić do poprzedniego softu.
Po wgraniu pliku programem update mam firmware 2.0.5, ale jest jedna wada. Radio po każdym uruchomieniu zmienia język na chińskie krzaczki i trzeba zmieniać w menu na angielski. Czasami także w trakcie pracy jak wchodzę do menu to radio potrafi samoczynnie zmienić język. Wniosek firmware nie pracuje prawidłowo. Stąd moja prośba do użytkowników, może ktoś ma oryginalny soft do tego radia i wie jak w moim przypadku to wgrać żeby śmigało?
 
 
DL/SP 



Dołączył: 24 Lis 2019
Posty: 45
Skąd: Düsseldorf
Wysłany: 27-11-2019, 22:22   

A soft masz od producenta czy sciagniety z innnej strony?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Problemy z odpornością na skrośne i intermodulacje.
RadioSerwis - problem z giełdą
Jakość kabla antenowego dostarczanego w komplecie z anteną.
Kenwood TS-590SG i problemy z Omni-Rig
Baofeng 5vr problem
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI



Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka