Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowskiego Klubu Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Znak identyfikuje stację?
Autor Wiadomość
szafran 

Wysłany: 28-10-2019, 14:01   Znak identyfikuje stację?

Według przepisów podobno znak identyfikuje stację a nie operatora krótkofalowca. Jeśli tak, to dlaczego jak ktoś wyjeżdża za granicę to ma się łamać przez znak kraju? Przecież jedzie człowiek a nie jego stacja która zostaje w domu, w miejscu w którym jest zarejestrowana.
Ja jako Kowalski nie mam znaku tylklo moja stacja radiowa. Nadajnik, kable, anteny. Wygląda na to że jak sie ruszam z domu to nie powinienem mieć prawa do nadawania?
Ostatnio zmieniony przez szafran 28-10-2019, 14:05, w całości zmieniany 1 raz  

SP3AYA 

Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP
Wysłany: 28-10-2019, 23:18   
   admin

Ot, chyba taki paradoks, którego najstarsi ustawodawcy nie przewidzieli ;)

sq3ook 

Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp
Wysłany: 29-10-2019, 11:22   
   jradmin

W pozwoleniu radiowym oprócz znaku masz określone miejsce zainstalowania radiostacji (adres) oraz dane właściciela (dysponenta) radiostacji. Jednak rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji z 10 grudnia 2014 roku dopuszcza używanie radiostacji amatorskiej poza lokalizacją określoną w pozwoleniu. Ponieważ radiostacja musi posiadać operatora, to musiałeś uzyskać świadectwo operatora urządzeń radiowych w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej.
Czy radio jest Twoją własnością czy też np. jesteś u mnie i pracujesz na moim radiu z moimi antenami to nie ma znaczenia. Pracujesz na "swojej radiostacji" z innej lokalizacji niż określona w pozwoleniu.
Obecnie łamanie znaku przez np. /p /m czy /5 nie jest obowiązkowe, ale zalecane jako informacja dla naszego korespondenta. Natomiast ten łamaniec nie jest częścią znaku. Jeżeli startuję w zawodach gdzieś z terenu to mój znak jest SQ3OOK a nie SQ3OOK/p.
Czyli jako Kowalski posiadasz stację radiową identyfikowaną znakiem. Ponieważ te znaki identyfikujące są unikalne - nikt inny nie ma takiego samego, to zamiast mówić: Sławek, własciciel radiostacji amatorskiej o znaku wywoławczym SQ3OOK mówimy krótko: Sławek SQ3OOK
Oczywiście w obecnych przepisach jest sporo niejasności... Np. Minister określił sposób identyfikowania radiostacji amatorskich, ale UKE nie określiło jak do tej pory zasad ponieważ... trwają konsultacje społeczne i stąd mamy obecny bałagan. Jak wiemy takich kwiatków jest więcej :)
Ostatnio zmieniony przez sq3ook 29-10-2019, 11:25, w całości zmieniany 1 raz  

duderyk 

Wysłany: 29-10-2019, 17:07   

Trzymajmy się zdrowego rozsądku. Szczególnie gdy przepisy nie jasne ;)

sq3ook 

Wysłany: 29-10-2019, 22:35   
   jradmin

duderyk napisał/a:
Trzymajmy się zdrowego rozsądku. Szczególnie gdy przepisy nie jasne ;)

Dokładnie tak :) ale przestrzegajmy przepisów, przynajmniej tam, gdzie to jest jasne.

szafran 

Wysłany: 30-10-2019, 10:12   

sq3ook napisał/a:
Czy radio jest Twoją własnością czy też np. jesteś u mnie i pracujesz na moim radiu z moimi antenami to nie ma znaczenia. Pracujesz na "swojej radiostacji" z innej lokalizacji niż określona w pozwoleniu.

To jest chyba ten paradoks :) Bo jednak jestem na twojej stacji i pracuję w twojej lokalizacji. Więc zgodnie z prawem powinienem używać znaku twojej stacji. :niepewny:
Ostatnio zmieniony przez szafran 30-10-2019, 10:23, w całości zmieniany 2 razy  

sq3ook 

Wysłany: 30-10-2019, 21:27   
   jradmin

szafran napisał/a:
sq3ook napisał/a:

To jest chyba ten paradoks :) Bo jednak jestem na twojej stacji i pracuję w twojej lokalizacji. Więc zgodnie z prawem powinienem używać znaku twojej stacji. :niepewny:

Tak, ale niekoniecznie. Możesz przecież pracować na "swojej" stacji poza lokalizacją określoną w pozwoleniu ;)

portos 

Wysłany: 12-11-2019, 01:52   
   Radio KF: TS-570, VX-7
   Antena KF: dipol, yagi

Kiedyś był dobry obyczaj że pracując u kogoś w domu łamało się przez znak jego stacji SP1ABC/SQ2XYZ.

szafran 

Wysłany: 12-11-2019, 11:59   

A który jest tego co nadaje?

duderyk 

Wysłany: 12-11-2019, 15:05   

Pierwszy stacji na której pracujesz drugi twój. Tak jak DL/SP1ABC
Ale czy jest sens takiego łamańca? Jeśli bym musiał to bym się łamał przez okręg albo /P.

miki 

Wysłany: 11-02-2020, 09:15   

sq3ook napisał/a:
szafran napisał/a:
sq3ook napisał/a:

Tak, ale niekoniecznie. Możesz przecież pracować na "swojej" stacji poza lokalizacją określoną w pozwoleniu ;)

Jeśli masz świadectwo to używasz znaku stacji na ktorej pracujesz. Jak masz pozwolenie na "swoją" stację to masz do wyboru: używasz znaku swojej stacji jako praca poza miejscem zainstalowania albo znaku tamtej stacji u kolegi korzystając z "jego " znaku.
Ustawodawca daje ci taką dowolność.

Polecane Tematy

Odpowiedz do tematu