Próbuję nasłuchiwać 168.525Mhz (pogotowie) w Warszawie.
Sygnał wygląda dobrze - ewidentnie ktoś na nim rozmawia, tyle że w przeciwieństwie do 168.525Mhz (które działa fantastycznie), słyszę jakby ktoś zapuścił agregat (ciągłe buczenie). Czy oznacza to że kanał jest zakodowany czy też coś jest po mojej stronie?
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 30-10-2020, 23:44
Pierwsza rzecz to należy odróżnić szyfrowanie od emisji cyfrowej.
Emisja cyfrowa w odbiorniku FM to buczenie/brumienie (jak zwał, tak zwał) - więc to co słyszysz to właśnie emisja cyfrowa.
Emisja cyfrowa może być szyfrowana (wtedy szansa na jej zdekodowanie w praktyce jest równa zero), albo nieszyfrowana - wtedy wystarczą proste wtyczki do RTL-SDR.
Pierwsza rzecz to należy odróżnić szyfrowanie od emisji cyfrowej.
Emisja cyfrowa w odbiorniku FM to buczenie/brumienie (jak zwał, tak zwał) - więc to co słyszysz to właśnie emisja cyfrowa.
Emisja cyfrowa może być szyfrowana (wtedy szansa na jej zdekodowanie w praktyce jest równa zero), albo nieszyfrowana - wtedy wystarczą proste wtyczki do RTL-SDR.
zdecydowanie słyszę Motorola Capacity Plus Control Channel (drugi załączony dźwięk).
Mógłbym Cię prosić o wskazanie gdzie najlepiej zacząć szukać jak odebrać sensowny komunikat?
Znak KF: SQ3POS
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Gru 2009 Posty: 1852 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 31-10-2020, 13:17
Tak po prostu w google. Kieeeeeedyś się w to bawiłem, ale nie mam zapisanych żadnych stron, zresztą ta tematyka cały czas ewoluuje i najlepiej zawsze szukać na świeżo. Na pewno da się łatwo znaleźć.
No i nie nastawiaj się, że to zdekodujesz. Po to służby idą w emisje cyfrowe, żeby ludzie ich nie słuchali.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum