Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 10-01-2019, 08:08 SP6ZWR wysyła balon z SSTV
Cześć,
w niedzielę 13.01 SP6ZWR wysyła balon i daje możliwość wysyłania obrazków na 2m i retransmisja na 70cm. Chcę nadać kilka obrazków. Czy jakiś z SP3POW nadać? Jeśli tak to podeślijcie jakiś fajny
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 11-01-2019, 07:55
Start planują na 10:20 w niedzielę 13.01
Ja będę próbować coś wysłać, mam cichą nadzieję że się uda mi z mocy QRP i anteny "taśmówki" nadać je choć predykcja lotu jest na południe więc balon będzie się oddalać.
Jak rozmawiałem z Włodkiem to jest to pierwszy raz taka akcja i nie wiedzą jak to zadziała
Od Jarka dostałem e-mailem - DZIĘKI
Chce wstawić jeden swój , jeden klubu i jeden od kolegi który jest w WOSP
Jak narazie z tego co widzę na harmonogramie chętnych do nadawania jak na lekarstwo
Nie wiem jakie rozmiary, normalne które są w programie MMSTV i Scotte2
Wejście na 144,5125
Wyjście na 437,9875
Korci mnie mała akcja plenerowa -> samochód, górka, antena taśmowa w rękę i laptop. Jesli jest więcej chętnych i ktoś z lepsza anteną to ja jestem otwarty na propozycje zabawy.
Też coś wspominają o możliwości nadawania foni, czyli obrazki plus fonia
Wysłany: 11-01-2019, 08:42
Nie wiem, Narazie się martwię czy sygnał doleci przy 5W nadajnika. Rozpytuję na forach innych od doświadczenia w tym temacie i nikt za bardzo nie ma. Rzeczywiście chyba to pierwsza taka akcja.
Nie mam rozeznania tych terenów, Jak masz dobre miejsce to dawaj
Ja myślałem o Wysocku lub drodze między schroniskiem a Wysockie m bo otwarty teren i wysoko.
No i pytanie o pogodę bo prognozy są liche -> +2'C i deszcz
Wysłany: 13-01-2019, 12:56
Akcja super, bałem się że nie dolece z 10W a tu szok sygnał dolatywał. Po starcie od wysokości 1500m już wysyłałem obrazki oraz dźwięk, Dopiero jak balon nad Czechami zszedł do wysokości 15km przestaliśmy nadawać. Super zabawa z obrazkami oraz nadawanie foni. W załączeniu ZIP z odebranymi fotkami oraz 3 fotki z mojego sprzętu. Był jeden obrazek SP3POW.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum