Witajcie serdecznie. W związku, że mamy czas jaki mamy postanowiłem wrócić do zabawy z krótkofalówką. Nie chciałbym wydawać dużych pieniędzy ale chciałbym pobawić się w amatorskie wyszukiwanie i kontaktowanie się by porozmawiać. Doradzicie mi może jakiś model krótkofalówki? Będę wdzięczny za pomoc i trzymajcie się zdrowo.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 13-04-2020, 01:53
Witaj.
Dejv napisał/a:
chciałbym pobawić się w amatorskie wyszukiwanie i kontaktowanie się by porozmawiać
Niestety nie da się ot tak, po prostu. Zanim zaczniesz, czeka Cię wyzwanie w postaci zdobycia sporej ilości wiedzy i zdania egzaminu przed komisją Urzędu Komunikacji Elektronicznej.
Dejv napisał/a:
Nie chciałbym wydawać dużych pieniędzy
Radiostacja KF plus system antenowy to parę tysięcy zł.
Tani chiński ręczniak, za parę stówek wystarczy do lokalnych pogaduszek z pobliskimi stacjami. Ale bez w/w uprawnień się nie da...
Dejv napisał/a:
postanowiłem wrócić do zabawy z krótkofalówką
Krótkofalówka, to potoczne określenie, którego nikt z "branży" nie używa. Wnoszę więc, że Twoje wcześniejsze zabawy z radiem odbywały się w paśmie CB (to też fale krótkie, a zatem takie radio to "krótkofalówka"), lub PMR (fale ultrakrótkie - potocznie takie radia też można nazwać krótkofalówką).
Modeli jednego i drugiego jest na rynku całe mnóstwo. Stacjonarnych, samochodowych lub ręcznych.
Być może zainteresuje Cię tylko samo słuchanie - stacji krótkofalarskich, komercyjnych lub nawet służb. Przyda się wtedy skaner.
Ale jeśli jednak chciałbyś rozszerzać swoją wiedzę i umiejętności w dziedzinie krótkofalarstwa (do czego serdecznie zachęcam), to polecę poszukać w pobliżu jeden z klubów krótkofalarskich. W Bydgoszczy działa takich kilka (np. SP2PUT, SP2PBY, SP2PBM, SP2ZAO) i są dość aktywne. Do tego w mieście znajduje się też sekretariat Polskiego Związku Krótkofalowców.
Z powodu epidemii kontakt zapewne będzie utrudniony, ale to najlepsza droga do wprowadzenia w to hobby i uniknięcia wielu błędnych nawyków, które aż rażą u osób nie mających wcześniej styczności z krótkofalarstwem.
Tak czy inaczej, nie bój się pytać. Czy tu na forum, czy kogoś w mieście. Z pewnością znajdziesz chętnych do wprowadzenia w świat magii fal radiowych
Mam już skaner radiowy ale on obecnie nie łapie praktycznie już nic. Większość zeszła na nadawanie cyfrowe niestety. Chodzi mi o tak zwane walkie talkie , że tak to nazwę. Swojego czasu mogłem najzwyklejszym takim urządzeniem z kimś nawiązać połączenie. Niestety obecnie nie posiadam takie urządzania. a bym chciał po prostu od czasu do czasu pogadać. Jeżeli chodzi o CB nie mam możliwości montazu.
Znak KF: SQ3OOK
QTH lokator: JO81vp Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Wrz 2011 Posty: 1546 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Wysłany: 13-04-2020, 10:09
No to nie pozostaje nic innego, jak wyżej Jarek napisał: szkolenie, egzamin, świadectwo i pozwolenie radiowe. Bez tego nie ma możliwości, aby legalnie nadawać.
Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 13-04-2020, 13:27
Dejv napisał/a:
bym chciał po prostu od czasu do czasu pogadać. Jeżeli chodzi o CB nie mam możliwości montazu
Jeśli chcesz pogadać, a nie zamierzasz zdobywać uprawnień krótkofalarskich, pozostaje ci praca na radiotelefonach PMR. Z tym, że obszar w jakim możesz rozmawiać w warunkach miejskich jest dość znikomy. "...Swojego czasu mogłem najzwyklejszym takim urządzeniem z kimś nawiązać połączenie..." - być może znajdziesz kogoś i dzisiaj.
Niestety, nie ma cudownego sprzętu, za niewielkie pieniądze, do tego bez pozwoleń, z którego mógłbyś sobie pogadać na większe odległości.
Ale jeszcze raz zachęcam do nawiązania kontaktu z krótkofalowcami z Bydgoszczy. Naprawdę warto poznać to hobby na poziomie bardziej zaawansowanym.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Maj 2009 Posty: 214 Skąd: Polska
Wysłany: 13-04-2020, 16:45
Dejv napisał/a:
Mam już skaner radiowy ale on obecnie nie łapie praktycznie już nic. Większość zeszła na nadawanie cyfrowe niestety. Chodzi mi o tak zwane walkie talkie , że tak to nazwę. Swojego czasu mogłem najzwyklejszym takim urządzeniem z kimś nawiązać połączenie. Niestety obecnie nie posiadam takie urządzania. a bym chciał po prostu od czasu do czasu pogadać. Jeżeli chodzi o CB nie mam możliwości montazu.
No to po prostu kup tak zwane walkie talkie i sprawdź czy masz z kim pogadać. Jak nie to zawsze przyda się na wypad z dzieciakami za miasto. Takie PMR kupisz za grosze. Jak nie CB to niczego innego nie możesz używać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum