Znak KF: SP3QDX
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2017 Posty: 1129 Skąd: Ostrow Wielkopolski
Wysłany: 26-11-2022, 09:05 RADIORA X-510-PL
Witam,
Po 30 latach moja obecna antena 3*5/8 na 2m kończy się, Rozeznaje temat nowej i szukam opinii na temat RADIORA X-510-PL lub Diamonda X510.
Poczytałem troche fora i opinie o Diamondzie sa różne o pływaniu na 70cm lub nie.
Niestety za bardzo nie znalazłem opinii o RADIORA X-510-PL.
Koledzy czy ktoś z was używa Diamonda X510 lub RADIORA X-510-PLi może podzielić się rzetelną opinią ?
X510 miałem w zielonej górze
Jak już mówiłem.
Na 2m no nie ma się do czego przyczepić. Igiełka. Chodzi pięknie
Ale 70cm .. no nie byłem zadowolony
Przykłady 2-óch przemienników DB0LAU i DB0FOD. (Oba w Niemczech ale DB0LAU w górach na południowy zachód a DB0FOD na północy zachód.. no i niestety w tych dwóch przypadkach wystarczył delikatny wiatr. Gdy anteną delikatnie zaczęło bujać to niestety sygnał strasznie pływał. Od S0 do S5 miejscami S6
Na temat tej anteny rozmawiałem również z nieżyjącym już niestety kolegą Włodkiem SP6URZ ze Zgorzelca..
Gdy zastanawiałem się o co chodzi i dlaczego tak jest ... okazało się że Włodek miał tą samą antenę. I efekt pracy tej anteny był taki sam jak ja opisuje .. Włodek skończył na tym że kupił X300 a x510 wstawił do garażu.. według opinii Włodka wywnioskowałem że antena była za długa na 70cm co skutkowało również brakiem odpowiedniej sztywności anteny
W zielonej górze również poznałem Jarka SP3SUS
Jarek również miał ten problem . Ale poradził sobie w ten sposób że usztywnił antenę w taki sposób że od łączenia górnego segmentu z środkowym segmentem postanowił zrobić odciągi..
Trzecia sprawa wykonanie anteny
Słyszałem że gorzej sprawują się anteny (przeważnie kopie Diamond x510) które w środku promiennika są puste... A lepiej sprawują się anteny oryginalne które mają w środku pełny promiennik.
Jakbyś chciał pogadać na temat tej anteny dzwoń śmiało. Pogadamy za i przeciw
Wysłany: 27-11-2022, 13:20
Ta antena na 70 cm ma kilka długści (elektrycznych). Jakiekolwiek wygięcie psuje charakterystykę wiązki fali. Stąd różnice w sile sygnału po stronie wewnetrznej i zewnętrznej łuku promiennika.
Na forach internetowych niestety większość wypowiedzi to negaty, pozytywów mniej ponieważ są mniej nośne propagandowo, a wypowiedzi typu: ponoć, słyszałem, kolega mi powiedział nie wnoszą nic do tematu.
Osobiście postawiłem na antenę typu J-Pole o uzysku w paśmie 70cm i 2m - 6dB.
Antena nie jest podatna na warunki atmosferyczne.
_________________ --
Rafal SP3UK
Ostatnio zmieniony przez SP3UK 29-11-2022, 14:36, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum