Wszystko wskazuje, że będę mógł wynieść antenę na maszt umocowany do ściany szczytowej budynku, tak aby promiennik wystawał ponad antenami telewizyjnymi postawionymi w pobliżu. Dzięki temu nie będzie patrzyła w okna bloku obok, jak byłoby gdybym ją mocował do komina [mój budynek wystaje jakby poza linię tego najbliżej, stojącego prostopadle].
Jedyny problem jest taki, że antena będzie i tak poniżej poziomu okolicznych budynków. Musi więc jak najmniej rzucać się w oczy. Obecny Thunder 27 pewnie nie skojarzy się nikomu nieobeznanemu z anteną CB, jednak nie zapewni mi takich łączności jakie by mnie choć w części satysfakcjonowały.
Skończy się więc zapewne na antenie ½ fali. Niestety będę miał do niej utrudniony dostęp, ponieważ z dachu nie będę miał dojścia [spadzisty], będzie dość wysoko od ziemi, a na dodatek pod budynkiem od tej strony stoi rząd garaży o niewiadomej wytrzymałości dachu [kłopoty z postawieniem drabiny].
Muszę w związku z tym znaleźć taką która jest w miarę bezobsługowa, łatwo się stroi, najlepiej od dołu a nie szczytówką, jest dobra - a w miarę niepozorna. Mam w okolicy dostęp do dystrybutora Sirio i Lemma. I problem którą wybrać
Zamontuj antenę na krótkim mascie (o ile masz taką możliwość) i dokonaj strojenia. Potem zainstaluj na maszcie docelowym. Wskazania nie powinny się zmienić zasadniczo.
Antena ma 5-7 metrów. Nie będzie miało znaczenia na jakim maszcie ją zainstaluję. Do strojenia szczytówką, jak to ma miejsce np. w Sirio 827 będę musiał ją położyć. W przypadku montażu w takim miejscu jak myślę może okazać się to trudne do wykonania. Dlatego wolałbym aby stroik był na dole.
Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawność anteny 5/8 w zależności od zastosowanych przeciwwag? Niektóre mają je pełnowymiarowe, za to zazwyczaj w mniejszej ilości, inne krótkie za to jest ich dużo, choć nie zawsze. Oczywiście w każdym wypadku te przeciwwagi są ściśle dostosowane do danej anteny, ale jak to ma się do charakterystyki jej promieniowania?
Pytam, bo może udałoby mi się przemycić zamiast prostej "tyczki" półfalowej jakąś 5/8 z niezbyt rozłożystymi przeciwwagami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum