Znak KF: SP3AYA
QTH lokator: JO81VP Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Cze 2008 Posty: 6870
Wysłany: 22-08-2009, 21:16
Defcio napisał/a:
Docinajac kabel zawsze można uzyskać niski SWR, nie pomoże to wiele sprawności antenowej ale ulży życiu nadajnika.
Czyli jeśli okaże się, że SWR zaczyna wariować przy różnej długości kabla, winę za to ponosi antena?
Regulując długość promiennika ustalamy punkt rezonansu dla wybranej częstotliwości danej anteny. To ma też wpływ na wartość SWR. Zmienia się w związku z tym impedancja anteny...? [Zakładając, że kabel ma rzeczywiście 50Ω]
U anten ¼λ impedancję falową sprowadzamy do 50Ω poprzez odpowiedni kąt przeciwwagi względem promiennika. Jak to się ma w przypadku ½ i 5/8λ? Pytanie też czy mobilówki, które w większości są antenami ¼λ mają rzeczywiście 50Ω [dzięki cewce? ]
Znak KF: brak
Znak CB: P 15374
QTH lokator: JO82BH Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2009 Posty: 90 Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: 23-08-2009, 09:53
Radio CB: Midland 77-092, Onwa K6111b, Onwa MK1,Albrecht 4200
ya1 napisał/a:
U anten ¼λ impedancję falową sprowadzamy do 50Ω poprzez odpowiedni kąt przeciwwagi względem promiennika. Jak to się ma w przypadku ½ i 5/8λ? Pytanie też czy mobilówki, które w większości są antenami ¼λ mają rzeczywiście 50Ω [dzięki cewce? ]
Antena GP 1/4 ma ogromne szczęście że akurat potrafi mieć te 50 ohm w rezonansie przy przciwwagach ugiętych w doł (135st. od promiennika), inne anteny nie mają tego szczęścia.
Antena 1/2 fali bazowa to tak naprawdę antena 3/4 fali lecz fizyczny promiennik ma tylko 2/4 fali, reszta czyli 1/4 fali to cewka, antena już od tego momentu działa lecz jej swr jest wysoki i jest bardzo podatna impedancyjnie na miejsce montażu , teraz wprowadza się dodatkową cewkę między żyłą gorącą a masą przy antenie i poprzez odpowiednią liczbę zwojów można uzykać około 50 ohm przy jednoczesnym rezonansie promiennika. Cewka dodatkowa nie wpływa na rezonans tylko na samą impedancje.
Antena 5/8 to też jakby 1/2 ale ma mniej zwojów w cewce przedłużającej a za to dłuższy promiennik, oczywiscie też posiada drugą cewkę zwierajacą żyłę sygnałową z masą aby uzyskać upragnione 50 ohm przy rezonansie. Antena 5/8 fali ma tą zaletę że przy bardzo dobrej przciwwadze w.cz. ma około 50 ohm nawet bez cewki pomocniczej, jednak zawsze jest ona dodawana bo chroni radio przed napieciami stałymi.
Z tym że jak długość kabla wpływa na SWR to prawda ale też sam kabel może nie mieć 50 ohm i też tak będzie, dokładność wykonania kabla nie jest absolutna.
Anteny samochodowe które mają bardzo dobrą sprawność w stosunku do wymiarów osiągają ją tylko i wyłącznie przez znakomitą przciwwagę a ich impedancja bez dodatkowych dopasowań jest znacznie inna od 50 ohm, nie mam analizatora i nie wiem jak jest naprawdę , napewno zależy ona od długości anteny.
Jestem ubogi , mam zero kasy i nie jestem w stanie podać wyników pomiarów które bardzo chciałbym znać i je tu podać, mi samemu ogromnie na tym zależy bo to 'moje zycie'.
Znalazłem kilka prac w internecie napisanych przez inżynierów i podają różne wyniki , jeden twierdzi ze antena 1/4 fali postawiona na poziomej przciwwadze ma 37 ohm a inni że ma około 17 ohm, nie wiem komu wierzyć , może nigdy te pomiary nie były wykonane tylko jest to zmyśone czy obliczone matematycznie. To samo dotyczy anten półfalowych jedni twierdzą że ich promienniki bez cewki przedłużajacej 1/4 fali mają około 500ohm a inni że nawet 2000ohm.
Ostatnio zmieniony przez Defcio 23-08-2009, 09:58, w całości zmieniany 1 raz
teraz wprowadza się dodatkową cewkę między żyłą gorącą a masą przy antenie i poprzez odpowiednią liczbę zwojów można uzykać około 50 ohm przy jednoczesnym rezonansie promiennika. Cewka dodatkowa nie wpływa na rezonans tylko na samą impedancje.
Czyli antena 1/2 zostaje anteną 1/2, a "wydłużenie" ma na celu jedynie obniżenie impedancji, a nie znalezienie rezonansu. W przeciwieństwie do anteny 5/8.
Wysłany: 23-08-2009, 22:38
Radio CB: linkoln, u520 Antena CB: gp27, as100 Radio KF: TS-570, VX-7 Antena KF: dipol, yagi
Nie rozumiem. Zarówno 1/2 jak i 5/8 to są 3/4 fali i różnią sie tylko długością i cewką? Czy dlatego Black Pirat o podobnej długości co 1/2 jest tak dobrą anteną 5/8? A co z antenami 7/8?
QTH lokator: JO82BH Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sie 2009 Posty: 90 Skąd: Nowy Tomyśl
Wysłany: 23-08-2009, 23:17
Góral napisał/a:
a gdy zamiast cewki zastosujemy kondensator?
Hmm, nie uzyskamy transformacji do wysokiej impedancji potrzebnej do zasilania promiennika półfalowego(chodzi o cewkę wydłużającą).
portos napisał/a:
Nie rozumiem. Zarówno 1/2 jak i 5/8 to są 3/4 fali i różnią sie tylko długością i cewką? Czy dlatego Black Pirat o podobnej długości co 1/2 jest tak dobrą anteną 5/8? A co z antenami 7/8?
Tak, black pirate to antena półfalowa z przciwwagami(rezonans 3/4fali), przeciwwagi jej pomagają przy zmniejszeniu impedancji uziemienia w.cz ale jednak niewiele w tej antenie to pomaga bo promiennik potrzebuje wysokie napiecie a nie duży prąd jak to jest głównie w antenie 1/4 fali i połowicznie w 5/8.
Wysłany: 23-08-2009, 23:27
Radio CB: linkoln, u520 Antena CB: gp27, as100 Radio KF: TS-570, VX-7 Antena KF: dipol, yagi
Defcio napisał/a:
Tak, black pirate to antena półfalowa z przciwwagami(rezonans 3/4fali), przeciwwagi jej pomagają przy zmniejszeniu impedancji uziemienia w.cz ale jednak niewiele w tej antenie to pomaga bo promiennik potrzebuje wysokie napiecie a nie duży prąd jak to jest głównie w antenie 1/4 fali i połowicznie w 5/8.
Nic z tego nie rozumiem. Mógłbyś bardziej po ludzku?
Defcio napisał/a:
O jaką antenę chodzi 7/8 fali (model , marka)?
A to nie wszystko jedno? Ogólnie. Znam tylko jedną taką - sirio Vector.
QTH lokator: KO00LA Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 160 Skąd: Tarnów
Wysłany: 24-08-2009, 12:00
Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060 Radio KF: brak Sprzęt PMR: brak
Też prosze o jaśniejsze wyjaśnienie. W końcu długość anteny 1/4, 1/2, 5/8 określamy od jej długości promiennika czy rezonansowej? Bo skoro 1/2 to jest 3/4 i 5/8 to też 3/4 a Pirat 5/8 o długości 1/2 też jest 3/4, to wiem że nic nie wiem
Ostatnio zmieniony przez predyk 24-08-2009, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 24-08-2009, 18:31
Koledzy , to pytanie jest cieżkie do odpowiedzi. Z tego co widzę to przy antenach bazowych częściej podawana jest długość falowa samego promiennika, ale np. podana przez kolegę sirio Vector to antena 1/2 fali z transformatorem w postaci dipola równoległego zamiast cewki przedłużajacej, element ten teoretycznie nie promieniuje bo jego pola elektryczne się znoszą.
portos napisał/a:
Defcio napisał/a:
Nic z tego nie rozumiem. Mógłbyś bardziej po ludzku?
Promienniki z rezonansem nieparzystym(1/4 , 3/4 lub blisko tej wartości np. 5/8) mają w punkcie zasilania małą impedancję czyli płynie tam duży prąd a jest niskie napięcie. Promiennik z rezonansem parzystym np. 1/2 fali wymaga ogromnego napięcia ale małego prądu czyli impedancja promienika jest wysoka. Ogólnie to prawo Ohma - wysokie rezystancje to wysokie napięcia a małe prądy a niskie impedancję to duże prądy a niskie napięcia.
QTH lokator: KO00LA Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 160 Skąd: Tarnów
Wysłany: 25-08-2009, 09:48
Radio CB: Alan 87,President Harry Antena CB: Sirio Boomerang 27W,Lemm AT71 Akcesoria CB: Farun 2060 Radio KF: brak Sprzęt PMR: brak
Przyjmuję wszystko na wiarę, bo i tak nic nie kumam
Ponieważ otrzymałem na priv prośbą o wyjaśnienie tego co przekazał nam Defcio postaram się przełożyć z texchnicznego na nasze...
Rezonans antena ma co każdą ćwiartkę fali, ale...
Antena 1/2 jest anteną która przy długości około 550cm ma rezonas, ale przy tym wysokie niedopasowanie. czyli wysoki swr. Jak podpowiedział Susel, dla nadajników lampowych nie byłby to problem, ale dla tranzystorowych o delikatnym stopniu końcowym szuka się dopasowania impedancji falowej, aby zapobiec uszkodzeniom. W przypadku anteny 1/2 rezonansu nie szukamy, bo on jest. Zabezpieczamy jedynie nadajnik przed uszkodzeniem.
Anteny projektuje się tak, by miały jak najlepsza skuteczność, a co za tym idzie m/n charakterystykę promieniowania. 3/4 teoretycznie ma wysoki zysk, ale jej kąt elewacji powoduje że znaczna część promieniowania ucieka w kosmos, dlatego takie konstrukcje to rzadkość. Skraca się je więc fizycznie do uzyskania najlepszych wartości, a następnie "wydłuża" cewką do rezonansu. I tak mamy anteny 5/8. Lub takie cuda jak mój sirtel, który ma 5.5m długości, dużą cewkę wydłużającą i przeciwwagi...
[ Dodano: 2009-10-13, 07:06 ]
Defcio napisał/a:
To samo dotyczy anten półfalowych jedni twierdzą że ich promienniki bez cewki przedłużajacej 1/4 fali mają około 500ohm a inni że nawet 2000ohm.
Wycinek z dyskusji na cbradio.pl:
romgom napisał/a:
Góral napisał/a:
Antena fizyczna 1/2 zasilana od dołu ma impedancję taką jak napisał sq2hcz i...
... zmierzył romgom po dyskusji z Góralem:)
5,5 metra przewodu elektrycznego #2,5mm^2, powieszony pionowo na brzózce, zasilony od dołu i mierzony analizatorem MAX6 wykazuje impednację równą 420 ohm dla częstotliwości 27,000 MHz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum