Forum
Forum
RADIOFORUM
FORUM KRÓTKOFALARSKIE
Ostrowski Klub Krótkofalowców
SP3POW

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: SP3AYA
2009-10-13, 23:42
Zastosowanie standardowych mikrofonów CB do ręczniaka.
Autor Wiadomość
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3983
Wysłany: 2009-06-13, 14:27   Zastosowanie standardowych mikrofonów CB do ręczniaka.
   admin


Zastanawiam się nad polepszeniem przenoszenia dźwięków w radiu ręcznym, poprzez zastosowanie zwykłego mikrofonu, takiego jak montuje się w radiach samochodowych.

Ciekawe czy ktoś już to robił?

Wtyczka przy normalnym radiu, to min. 4 połączenia elektryczne. W ręczniaku tylko dwa [i dwa pod słuchawkę]. Jak to podłączyć?
 
 
     
susel 



QTH lokator: ko02md / jo91nm
Artykułów/Recenzji: 1
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 260
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-14, 11:33   
   expert

   Radio CB: DNT Carat / Jack
   Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior
   Akcesoria CB: pełno tego ;-)


Zależy czy chcesz używać PTT w mikrofonie, jeżeli tak to musisz rozbebeszać radio i wyciągać dodatkowe przewody, jeżeli nie to używasz tylko masy i audio.
 
     
portos 



Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 81
Skąd: Nowy Lwów ;)
Wysłany: 2009-06-14, 13:07   
   Radio CB: linkoln, u520
   Antena CB: gp27, as100


o ile wiem to do ręczniaka można zastosować mikrofonogłośnik w którym jest wyprowadzone PTT. Ya1 ma zestaw słuchawkowy z mikrofonem w którym też jest PTT.
 
     
SQ5MRA 



Znak CB: 161 OLA 008
QTH lokator: KO02LG
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 222
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-14, 19:11   
   jradmin

   Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500
   Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3
   Akcesoria CB: Wilson Trucker


Mam zestawy:
- mikrofono-głośnik
- mikrofono-słuchawka
do Inteka H-520 i w obu jest PTT przy mikrofonie...
Działają każdy na dwóch wtykach dwubiegunowych, razem 4 przewody...
_________________
Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
 
     
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3983
Wysłany: 2009-06-14, 21:41   
   admin


susel napisał/a:
Zależy czy chcesz używać PTT w mikrofonie

Gdybym nie chciał tak używać, to modyfikacja mijałaby się z celem.

Ponieważ głośnik do pracy potrzebuje dwóch styków, a osobny wtyk mikrofonowy też ma tylko dwa - to oznacza, że jest do PTT wykorzystywany jeszcze któryś głośnikowy.

Muszę więc pokombinować co z czym...
 
 
     
susel 



QTH lokator: ko02md / jo91nm
Artykułów/Recenzji: 1
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 260
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-15, 20:59   
   expert

   Radio CB: DNT Carat / Jack
   Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior
   Akcesoria CB: pełno tego ;-)


Mam nadzieję, że to Ci coś rozjaśni:



Wykorzystany musi być mikrofon pojemnościowy (elektretowy), a nie dynamiczny.
 
     
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3983
Wysłany: 2009-06-15, 21:29   
   admin


Zapewne taki jest w oryginalnym zestawie.

To co widzę przy głośniku na rysunku, już mam przy słuchawce czy muszę coś dołożyć [chodzi mi o tą diodę - bo to zdaje się jest dioda?]. Jutro, pojutrze spróbuję coś z tym zrobić. Kolega z serwisu będzie miał parę luźnych mikrofonów, postaram się wykonać podłączenie pod jego nadzorem. Jeszcze nie czuję się sam na siłach grzebać nawet w prostej elektronice :zawstydzony:
 
 
     
susel 



QTH lokator: ko02md / jo91nm
Artykułów/Recenzji: 1
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 260
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-16, 09:17   
   expert

   Radio CB: DNT Carat / Jack
   Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior
   Akcesoria CB: pełno tego ;-)


Jarku tam nie ma żadnej diody, jest to wycinek schematu ręczniaka, wstawiam obrazek z opisanymi poszczególnymi elementami. A głośnik (słuchawka) podłączany jest normalnie bez żadnych udziwnień, musi być tylko o odpowiedniej impedancji, bo przez niego zamyka się obwód odsłuchu.

reczniak.gif
Plik ściągnięto 17896 raz(y) 16,52 KB

 
     
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3983
Wysłany: 2009-06-16, 12:20   
   admin


:ups: ale wstyd. No widzisz jak ja się znam na elektronice. Nawet to co pamiętam ze szkółki mi się pomyliło :zawstydzony:

Czyli jeszcze raz łopatologicznie żebym nie musiał ryć po innych źródłach [a i dla potomnych zostanie w jednym miejscu]:

- Przewód mikrofonu od masy jest "przecięty" włącznikiem PTT i jest połączony z masą od gniazdka.

- Drugi przewód jest połączony przez coś co wziąłem za diodę [i co to jest ta łamana linia? Łamaną tylko że dłuższą oznacza się na schematach rezystory?] Więc jak mam podłączyć ten kabelek? Bezpośrednio?

Używam tylko masy i modulacji, a RX i TX wolne?

Żyła MOD jest zazwyczaj żółta i ekranowana, masa biała?
 
 
     
susel 



QTH lokator: ko02md / jo91nm
Artykułów/Recenzji: 1
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 260
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-16, 12:50   
   expert

   Radio CB: DNT Carat / Jack
   Antena CB: CTE Boston / Orbitor Centre Load / Scarlet Warior
   Akcesoria CB: pełno tego ;-)


ya1 napisał/a:
- Przewód mikrofonu od masy jest "przecięty" włącznikiem PTT i jest połączony z masą od gniazdka.

:ok:

ya1 napisał/a:
- Drugi przewód jest połączony przez coś co wziąłem za diodę

Jest to część gniazda TRS, oznacza to, że w momencie włożenia wtyczki to połączenie jest rozłączane.

ya1 napisał/a:
[i co to jest ta łamana linia? Łamaną tylko że dłuższą oznacza się na schematach rezystory?]

Łamana linia jest kolejną częścią gniazda TRS, jest do niej podpięta gorąca część wtyku TRS (Jack), jeżeli jest on włożony do wtyczki, jeżeli nie jest, to jest ona luźna. Faktycznie podobną łamaną linią oznacza się na amerykańskich schematach rezystory .

ya1 napisał/a:
Więc jak mam podłączyć ten kabelek? Bezpośrednio?

Używam tylko masy i modulacji, a RX i TX wolne?


W mikrofonie musisz odłączyć masę mikrofonu od masy kabla i podpiąć pod środkową część przycisku PTT (po stronie RX/TX), zamiast odłączonego wcześniej TX od przełącznika podpiąć masę. Gorący przewód mikrofonu pozostawiamy bez zmian, a przewody RX, TX i RX/TX odłączamy i izolujemy. Do wtyczki TRS lutujemy tylko przewód AUDIO i masę przewodu.

Łatwizna :cwaniak:

ya1 napisał/a:
Żyła MOD jest zazwyczaj żółta i ekranowana, masa biała?


Nikt wróżką nie jest, trzeba posprawdzać na żywym organizmie :]
 
     
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3983
Wysłany: 2009-06-16, 12:57   
   admin


Ty to masz do mnie cierpliwość jak do dziecka :oczami: Co my byśmy bez Ciebie zrobili :hurra:

Wielkie dzięki. Dam znać co z tego wyszło.
 
 
     
Mobil-Zasada 



Znak CB: 161 OLA 041
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-04, 21:57   
   Radio CB: Alan 28 / President Jackson / Alan 100 PLUS / Alan 42
   Antena CB: President Texas / Sirio Boomerang 27W / Alan 9 PLUS + magnes z DV
   Akcesoria CB: Alan F36 / President CS-3 / (Densei EC-2018)


I co z tego wyszło?

Bo jak ja sobie kupię ręczniaka to będę chciał dokupić mikrofono-słuchawkę, ale może nie ma sensu wydawać kasy na to i kupić od razu normalnego MIKa ze wzmocnieniem?

Dodam tylko od siebie:
Używam mikrofonu od Alana 100 PLUS do komputera. (czyli on jest chyba dymaniczny?)
Jak chcę mieć klawisz PTT ominięty to muszę podłączyć kable od MODulacji oplot. Jak chę mieć "po drodze" klawisz PTT to podłączam MODulacyjny i TX. Żadnych ingerencji w mikrofon.
W mikrofonie od starego Presidenta (chyba pojemnościowy?) to się nie sprawdza, jestem bardzo cichy. Chodzi pewnie o to że do mika nie dochodzi zasilanie (czy coś w tym rodzaju) i dlatego jestem cichutki

(na elektronice się nie znam więc proszę nie krytykować :oczami: )
 
 
     
SP3AYA 



QTH lokator: JO81VP
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Cze 2008
Posty: 3983
Wysłany: 2009-10-04, 22:51   
   admin


Mobil-Zasada napisał/a:
I co z tego wyszło?

Na razie parę mikrofonów się nazbierało. Leżą grzecznie i czekają :D

Na razie nie mam weny aby się za to zabrać :chytry:
 
 
     
SQ5MRA 



Znak CB: 161 OLA 008
QTH lokator: KO02LG
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 222
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-05, 10:10   
   jradmin

   Radio CB: Magnum AF ; Ranger AR3500
   Antena CB: Sirio Thunder 27 ; FireStick FS-3
   Akcesoria CB: Wilson Trucker


Rusz się leniuchu, bo ja też jestem ciekawy wyników... :cisza:
_________________
Kaper
SQ5MRA
i wszystko jasne...
 
     
Mobil-Zasada 



Znak CB: 161 OLA 041
Dołączył: 23 Wrz 2009
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-14, 20:48   
   Radio CB: Alan 28 / President Jackson / Alan 100 PLUS / Alan 42
   Antena CB: President Texas / Sirio Boomerang 27W / Alan 9 PLUS + magnes z DV
   Akcesoria CB: Alan F36 / President CS-3 / (Densei EC-2018)


Jeszcze trochę i pół roku minie a tutaj nic :niepewny:

Jak już opanowałeś tę swoją wielką zabawkę, to pomyśl o małym ręczniaczku :chytry:
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   

Polecane Tematy
Problemy z nadawaniem przy zestawie słuchawkowym i ręczniaku
Dopasowanie charakterystyki radia i mikrofonu.
"Opinowanie" wtyków mikrofonowych.
Przestrojenie radia ze standartu niemieckiego na polski
Blaski i cienie współczensnych egzaminów krótkofalarskich
 
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subBlack modified v 1.0 by ya1. Done by HYDEPARK forum POGADUSZKI

Piszemy poprawnie po polsku

WASR

SP3ZIR

statystyka